Volcà de la Crosa i riu Onyar – Colla d’Amics GR

La caminada de novembre de la Colla ha transcorregut per l’Espai d’Interès Natural del volcà de la Crosa. Aquest volcà forma part del camp volcànic català, que es distribueix per la Garrotxa, el Gironès, la Selva i l’Empordà. Amb sortida i arribada a Vilobí d’Onyar, hem passat en primer lloc per les Tosqueres on, des de temps immemorials s’ha aprofitat el basalt i les escòries volcàniques solidificades per la la construció i arranjament de camins. A continuació hem anat fins l’antiga ermita de Sant Llop, una de les construccions més emblemàtiques de la zona, actualment una edificació fantasmagòrica coberta de vegetació i rodejada per un fossat defensiu. Hem passat per l’interior del cràter i hem visitat la petita boca d’una mina de drenatge, abans de pujar cap a les Guilloteres per contemplar tot l’ample cràter des del mirador. De tornada, seguin el curs de l’Alt Onyar, hem dinat en una magnífica planura arbrada, entre la resclosa de Can Borra i l’àrea de lleure. Un pi pinyer monumental ha estat l’últim detall interessant, abans d’arribar al restaurant La Greda, on havíem esmorzat i on hem fet la bevenda final. També hi ha hagut un sentit record per l’Imma, l’amiga de la colla que va morir fa pocs dies.

Sortida de Vilobí d’Onyar

Al fons, església de Sant Dalmai, encara a Vilobí

Forat d’accés a Sant Llop

Al davant de la Colla un guia de luxe, en Miquel Jaumot

Tot de detalls de l’antic volcà

Vista parcial del cràter des del mirador

Per la riba de l’Onyar

Uns camins magnífics de tardor

Aturada sobre un pontet del riu

Després de dinar, camí del poble

Pedra volcànica

Grup de participants. Els que falten encara no han arribat

Descansant després de l’excursió

Quant a sbalcells

Salvador Balcells i Vilà (L’Espluga de Francolí, 1946) ha estat llibreter durant vint anys i vinculat al món de la premsa en català i de la gestió cultural durant vint anys més. També és militant independentista del de l'any 1976 i amb vinculacions amb el moviment ecologista català. És autor de tres llibres de divulgació: Visca la terra. Manual de l’ecologista català (Xarxa Edicions, 1983, i Edicions Lluita, 1989), Energia i societat. Una perspectiva catalana (Edicions de la Federació d’Entitats Culturals del País Valencià, 1986), i Barcelona 92. Com desfer Catalunya (Edicions Lluita, 1986). A l'editorial Meteora ha publicat les novel·les La taca negra (2007), El vi fa sang (2010),Dur de pair (2012), Tempesta al Bàltic (2014) i Procés enverinat (2016). Amb l'editorial Gregal ha publicat la novel·la Els crims del convent (2017). També en el camp de la ficció, ha col·laborat en les obres col·lectives Salou 6 pre-textos V (Ajuntament de Salou, 2009), Estimada solitud i 15 contes més (La Busca Edicions, 2009), Crims.cat 2.0 (Alrevés Editorial, 2013) i Assassins del Camp (Llibres del Delicte, 2018). 
Aquesta entrada ha esta publicada en GRAN RECORREGUT. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*