Arxiu de la categoria: Marroc

Campanya contra l’assetjament sexual al Marroc: “no em callo”

1
Món àrab islam islàmic Pròxim Orient musulmans golf Pèrsic
Imatge: Cartell de la campanya Masaktach contra l’assetjament sexual al Marroc.

Amb motiu de l’entrada en vigor al Marroc de la llei sobre la lluita contra la violència contra les dones, el grup d’activistes Masaktach ha iniciat una campanya de conscienciació i denúncia per tot el país. Primer a Internet, amb l’etiqueta #ila_dsser_seffri (si et falta al respecte, xiula) i #masaktach (no em callo) i després als carrers de les principals ciutats repartint xiulets. La campanya anima les dones denunciar i fer visibles els casos d’assetjament. A xiular, literalment, per denunciar-los i demanar ajuda, si és necessari.

El segon cap de setmana de novembre se’n van distribuir 20.000 a Rabat, Casablanca, Marràqueix, Tetuan i Beni Mel·lal. Tot i que Beni Mel·lal no és una localitat gran, Masaktach hi ha estat darrerament molt actiu ajudant la família d’una noia de 17 anys que va ser segrestada, torturada i violada durant dos mesos per un grup de 12 homes, el judici contra els quals ha començat aquesta tardor.

(més…)

Publicat dins de arabislam, General, Marroc, Música i etiquetada amb , | Deixa un comentari

Diccionari amazic i la situació dels amazics i els tuaregs al món

2

Món àrab islam Pròxim Orient golf Pèrsic Alcorà musulmans Marroc Amazic Amazig berber tuareg

S’acostuma a dir que l’amazic, o berber, és la tercera llengua (jo afegeixo materna) més parlada a Catalunya després de l’espanyol i el català. No en tenim dades definitives, però tot indica que més de dos terços de les persones d’origen marroquí (uns 200.000 de 280.000) i algerià (6.000 d’uns 9.000) que viuen a Catalunya són amazigues.

Amb tot, això no ha estat suficient per treure de l’anonimat i fer visible a casa nostra aquesta cultura africana compartida per més de 20 milions de persones. Durant força temps el nostre desconeixement ha invisibilitzat els amazics. Els hem tractat com a àrabs i ens hi hem dirigit en l’àrab clàssic oficial dels seus països d’origen. Això podria començar a canviar amb la publicació a Barcelona del diccionari estàndard de llengua amaziga més important que s’ha fet mai.

(més…)

40 anys de la Marxa Verda i l’ocupació del Sàhara Occidental

0

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient musulmans golf Pèrsic Marroc Sahara Occidental Marxa verda

(Article publicat el 06.11.2015) Enguany fa 40 anys que Espanya va lliurar al Marroc la seva darrera colònia i que desenes de milers de saharauis van haver d’iniciar una nova vida enmig del desert algerià perquè van ser expulsats de la seva terra.

A continuació us explico què va passar en aquells dies que van culminar, tal dia com avui, amb la Marxa Verda marroquina sobre el Sàhara i la controvertida renúncia de Madrid a la Provincia Ultramarina del Sáhara Español.

(més…)

Sabadell homenatja la millor cantant sahrauí de tots els temps

0
Publicat el 7 de març de 2014

Món àrab islam islàmic musulmans Pròxim Orient golf Pèrsic Sàhara Occidenatal Marroc alcorà

Mariem Hassan és la millor cantant sahrauí de tots els temps i viu a Sabadell des de fa deu anys. Els que en saben diuen que cap altre artista del seu país ha assolit la popularitat de Hassan, que diumenge rebrà un homenatge de la ciutat que l’acull. D’una ciutat agermanada des de fa 25 anys amb la localitat sahariana ocupada d’Argub, on la música de Hassan s’ha d’escoltar d’amagat perquè està prohibida.

(més…)

Els berbers no existeixen

4

 Món àrab islam islàmic musulmans Pròxim Orient golf Pèrsic alcorà sunnites xiïtes Marroc Amazig Alcorà

“… Hem decidit portar a terme una revisió global de la Constitució, basada en set pilars fonamentals. Primer: La consagració constitucional del caràcter plural de la identitat marroquina unitària i rica per la varietat dels seus afluents, en la qual la llengua amazic ocupa un lloc central, com a patrimoni de tots els marroquins…”.

Rei Mohammed VI del Marroc

Amb motiu de l’anunci de reformes constitucionals fet pel rei del Marroc, entre les quals s’hi inclou un nou tracte amb la llengua amaziga, recupero un article que fa un petit resum de l’actitud mantinguda fins el dia d’avui per Rabat i una part significativa de l’opinió pública àrab respecte les reivindicacions berbers.

(més…)

Publicat dins de Marroc i etiquetada amb , | Deixa un comentari
70697069