Arxiu de la categoria: Armènia

Genocidi al Pròxim Orient

Món àrab islam islamic musulmans Pròxim Orient golf Pèrsic Iraq Bagdad Nínive assiris xiïtes sunnites islamistes Al-Qaida Mossul Alcorà Iezidites Yazidites cristians
Imatge: El 2015 es va commemorar el centenari del genocidi de les minories cristianes i yazidita d’Anatòlia a mans del poder turc-otomà. El 24 d’abril és la data triada pels armenis per recordar la seva particular tragèdia.

Raphael Lemkin era un advocat jueu de Polònia que ha passat a la història per haver creat el 1944 la paraula genocidi unint les arrels grega genos (família o raça) i la llatina cidi (derivat de cidere, matar).

Malgrat el seu origen i que el moment en el què va encunyar aquest terme va coincidir en el temps amb l’Holocaust, Lemkin va començar a desenvolupar la seva idea de genocidi molt abans, per a descriure un altre intent de neteja ètnica a gran escala que en poc més de vuit anys es va cobrar la vida de prop de 3 milions de persones: 1.500.000 d’armenis, 750.000 assiris, 500.000 grecs i 300.000 yazidites.

Quan Lemkin encara era jove, a només 2.000 quilòmetres al sud-est de casa seva, les tropes turques cometien els crims més salvatges i a gran escala que us pugueu imaginar amb l’objectiu d’eliminar els membres de totes les minories religioses de la regió. A una mitjana d’uns 1.000 assassinats diaris.

(més…)

El millor grup de rock amb arrels al Pròxim Orient

grup de rock del Pròxim Orient Armenia Món àrab islam islàmic golf Pèrsic

Què tenen a veure un dels grups de rock californians més destacats dels darrers anys amb indrets aparentment tan dispars com el Líban, Armènia i l’Iraq?

El cantant i el bateria d’aquest grup són nascuts a Beirut, al Líban; el baixista a Erevan, la capital d’Armènia; i el guitarrista a Califòrnia, però és fill d’un pintor iraquià i una escultora iraniana. Tots quatre són armenis, fills de la darrera gran onada emigratòria armènia arribada als Estats Units, i formen el grup de rock System of a Down.

Les lletres del grup són en anglès i tracten tota mena de temes, sobretot polítics i socials, però els components de System of a Down, quan n’han tingut l’oportunitat, han mostrat la seva vinculació amb Armènia i s’han convertit en una de les cares més visibles de la lluita pel reconeixement del genocidi armeni perpetrat per les tropes turques a principis del segle XX.

(més…)

Publicat dins de arabislam, Armènia, Música i etiquetada amb , , | Deixa un comentari

El primer genocidi del s.XX

Avui fa 96 anys que les tropes turques de l’Imperi Otomà van detenir i deportar els líders de la comunitat armènia que vivien a Constantinoble. Aquesta data és l’escollida per a commemorar cada any el Dia del Record del Genocidi Armeni. Amb tot, milers d’armenis ja havien estat assassinats abans d’aquest dia, i un milió més van morir després afusellats, o en els camps de concentració turcs, víctimes del primer genocidi del segle XX.

(més…)

Publicat dins de Armènia, Turquia i etiquetada amb , , | Deixa un comentari