Jordi Llaonart és arabista i periodista. Ha estat corresponsal de premsa al golf Pèrsic i al Pròxim Orient. Llicenciat en Filologia Àrab, màster en Món Àrab i Islàmic i màster en Diplomàcia i Acció Exterior, va completar els seus estudis de llengua àrab i cultura islàmica a les universitats de Tunis i Damasc.
És el corresponsal català destinat al Pròxim Orient més prolífic de tots els temps (més de 2.100 cròniques publicades en 2.100 dies consecutius/6 anys). Entre d’altres, ha cobert processos electorals a Iran, Iemen, Kuwait, Bahrain, Líban, Síria, Sri Lanka i Nepal, i ha entrevistat els talibans i els insurgents iraquians de l’òrbita de Saddam Hussein.
També ha treballat com a traductor i es va acostar al món de la diplomàcia als Emirats Àrabs Units i Kuwait.
Autor dels llibres:
Autor del blog ‘Interpretant el món àrab i l’islam‘ i de desenes de cursos, conferències i entrevistes destinades a divulgar i aclarir la realitat del Pròxim Orient i la cultura islàmica.
Sobre aquest blog
Aquí trobareu una anàlisi crítica dels principals esdeveniments que afecten els mons àrab i islàmic. Això des d’una perspectiva no dogmàtica ni partidista basada en el coneixement per part de l’autor del món àrab, de l’islam, dels musulmans i de les inquietuds dels ciutadans occidentals que volen conèixer i entendre el Pròxim Orient.
L’analisi sense apriorismes ens ha permès predir amb encert el desenllaç de diversos conflictes. Curiosament, en la majoria dels casos ha estat en el sentit contrari a allò que anunciaven unànimement els mitjans de comunicació generalistes.
Des de la creació del blog el 2011 hem predit, entre d’altres:
• El previsible fracàs de les consignes de la revolta a Egipte i la perpetuació dels militars en el poder.
• El caràcter no democràtic de la revolta a Líbia i la guerra civil que havia de succeir a la desaparició de Gaddafi.
• El fet que els Estats Units no atacarien directament amb el seu exèrcit el règim de Síria.
• La fortalesa del règim sirià i la continuïtat del president Baixar al Assad en el poder.
• La nul·la voluntat dels líders kurds de l’Iraq de celebrar un referèndum d’independència vinculant que doni pas a la creació d’un estat kurd, malgrat que ho hagin anunciat en diverses ocasions.
• La responsabilitat dels líders peixmerga kurds de l’Iraq en la plàcida ocupació de Sinjar el 2014 per part dels milicians de l’Estat Islàmic. Els tropes kurdes no van defensar la població civil i EI va assassinar uns 5.000 homes i va segrestar i esclavitzar unes 5.000 dones.
• El fet que l’Estat Islàmic començaria a atemptar a Europa tan bon punt comencés a perdre territori a Síria i l’Iraq.
• El fet que l’aposta dels kurds sirians de mantenir la seva autonomia respecte de Damasc de la mà dels Estats Units els abocaria a la derrota i la pèrduda del control d’Afrín a mans d’un exèrcit turc que té com a objectiu l’expulsió de la població kurda de la província.
Aquest blog és la continuació d’una tasca divulgativa iniciada amb al llibre Per entendre l’Iraq, que per primera vegada va presentar en català un relat i una interpretació imparcials del procés de transició iraquià.
‘Interpretant el món àrab i l’islam’ de Jordi Llaonart està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons
És a dir, en les vostres referències heu de posar l’autor i un enllaç a la font original i no en podeu fer un ús comercial.
Voleu rebre al vostre mail els articles d’Interpretant el món àrab i l’islam?Introduïu el vostre correu electrònic en la pàgina de subscripció.
Bon dia Jordi!
Podries dir-me què en penses d’aquest vídeo d’alternativehistory?
https://www.youtube.com/watch?v=BaPWlKv7n0Y&feature=share
És un bon resum. M’ha agradat. No s’hi explica res que no sigui cert. Però el títol i la conclusió on vol anar a parar semblen exagerats. Suposo que aquesta gent es guanya la vida fent aquests vídeos i els ha de fer atractius amb títols cridaners. Insisteix molt a dir que 1 decisió és la causa dels problemes que pateix la regió avui. Podria haver fet el mateix dient “un descobriment que ha arruïnat la regió”, parlant del petroli. O “un imperi que va arruïnar la regió” parlant dels Otomans. En aquesta línia, també podria dir que el fet que ho va canviar tot va ser la decisió de l’emir de Kuwait d’acollir durant una dècada qui després va ser el primer rei saudita. Si no l’hagués acollit i protegit, potser l’Aràbia Saudita no hauria existit mai. El mateix vídeo diu que és molt important conèixer el context. Doncs això, si coneixem el context sabrem situar el vídeo i el que s’hi diu on toca i sabrem interpretar-lo correctament.