Arxiu de la categoria: guerra

Els mapes de la revolta a Síria

0

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient musulmans golf Pèrsic Alcorà Síria Damasc

Els àrabs acostumen a denunciar amb amargor que l’orígen de moltes de les seves fronteres es remunten al caprici dels polítics occidentals que, armats amb un llapis i una esquadra, van ratllar el mapa físic de la regió d’acord amb els seus interessos. Aquest pot ser el cas de Síria, un estat gestat el 1916 pels acords secrets Sykes-Picot a tres bandes entre França, el Regne Unit i Rússia, i nascut quatre anys després amb l’aprovació d’un acord fronterer que repartia Síria, Líban, Palestina i Mesopotàmia entre París i Londres.

Ha passat prou temps des d’aleshores com per permetre la creació d’un sentiment nacional sirià. Però la geografia física i humana és tossuda i, de vegades, no s’acaba d’adaptar a les fronteres imposades. Així, en situacions de llibertat màxima o de tensió extrema, l’instint de les persones i els relleus del terreny prenen força i protagonisme i ens recorden on eren les fronteres abans que les potències europees es repartissin la resta del món.

Tot això us ho explico perquè m’ha cridat poderosament l’atenció com, en el cas de Síria, la línia del front de guerra coincideix amb les fronteres prèvies al repartiment franco-britànic de la regió. Ho podeu comprovar vosaltres mateixos comparant els mapes següents.

(més…)

Publicat dins de arabislam, Síria i etiquetada amb , , | Deixa un comentari
70697069