Arxiu de la categoria: Pakistan

El Balutxistan rebel

0

Món àrab Pròxim Orient golf Pèrsic islam islàmic musulmans Alcorà Balutxistan Pakistan Iran
Imatge: Manifestació a la ciutat de Quetta de partidaris de la independència de Balutxistan

El món és ple de comunitats humanes que lluiten pel reconeixement oficial dels seus drets com a poble. Algunes han tingut sort i han estat capaces d’atreure l’atenció i les simpaties de la comunitat internacional, però unes altres es mantenen en l’anonimat més absolut fora de les seves fronteres.

Aquest és el cas del poble balutxi, dividit entre l’Iran, el Pakistan i l’Afganistan i protagonista de constants revoltes que encara no formen part dels titulars de premsa. “La comunitat internacional no sap que existim, tot i que el Balutxistan ocupa el 40% del territori pakistanès i el 30% de l’iranià”, es lamenta Zaman Mukhtar, un jove balutxi que veu molt clar cap a on ha de dirigir-se el seu país. “N’hem d’aprendre dels nostres cosins kurds, seguir les seves passes i lluitar per la nostra independència”, ens assegura.

(més…)

La venjadora del burca: la superheroïna antitalibana

0
Publicat el 2 d'agost de 2013

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient Pakistan talibans Afganistan Alcorà Alcora

Fa un temps vàrem conèixer el primer superheroi àrab i musulmà de dibuixos amb discapacitat, L’escorpí de plata. Avui tornem a parlar d’herois de ficció musulmans que es transformen per combatre el mal. Concretament de la Jiya, una mestra d’escola rural pakistanesa que es posa el burca quan s’enfronta als dolents per amagar la seva identitat. Per derrotar-los usa una tècnica de lluita lliure apresa del seu padrastre que inclou el llançament de llibres i llapis sobre els seus enemics.

(més…)

Publicat dins de Al-Qaida, Pakistan i etiquetada amb , | Deixa un comentari

Resposta al comentari del post Els motius i la història recent del radicalisme islamista al Pakistan

0

Amb motiu del post Els motius i la història recent del radicalisme islamista al Pakistan, el Xavier es va mostrar interessat i alhora preocupat per la situació dels membres de la comunitat islàmica ahmadiyya al Pakistan, un moviment sorgit a l’Índia al segle XIX i que, entre altres coses, predica que el seu fundador ha estat el darrer profeta, el Mesies. Aquest és el principal argument dels seus detractors per situar-los fora de l’islam.

A continuació trobareu tres vídeos en anglès de les cadenes britàniques Channel 4 i BBC News sobre l’arribada al Regne Unit de la campanya antiahmadiyya iniciada al Pakistan. Els reportatges capten i traslladen molt bé la mala imatge dels ahmadis que té una part molt significativa de musulmans.

Pel que fa a la fotografia d’aquest post, ha estat feta en una manifestació a Indonèsia, un altre país on s’han donat casos de pogroms i d’assassinats d’ahmadis, i on hi ha una forta pressió de grups islamistes perquè el govern il·legalitzi aquesta comunitat.

(més…)

Publicat dins de Pakistan i etiquetada amb , | Deixa un comentari

Els motius i la història recent del radicalisme islamista al Pakistan

2

En general, trobo que els mitjans de comunicació occidentals parlen poc de les situacions d’abusos dels Drets Humans quan les víctimes són cristianes pel fet de ser-ho. Per això he trobat especialment interessant el programa 30 minuts de TV3 d’aquesta setmana (17/07/2011). S’hi ha emès un reportatge produït per Babel Films titulat “La llei negra” sobre l’ús i l’abús que es fa al Pakistan de la Llei de la blasfèmia.

Es tracta d’una llei que permet l’empresonament i l’execució sense proves de qualsevol persona. I s’acostuma a aplicar a cristians que han tingut la mala sort de caure malament a algun veí que s’ha presentat a comissaria dient que el cristià en qüestió ha blasfemat. Amb aquesta simple declaració n’hi ha prou per enviar qualsevol pakistanès a la forca.

Els motius d’aquesta situació d’extrema violència i odi interreligiós són diversos. Però en destaca un de polític que durant la segona meitat del segle XX va donar ales als grups més radicals. A continuació us transcric el text íntegre d’un reportatge que vaig publicar fa un temps a l’Avui que descriu com els dirigents del país han usat els grups islamistes violents com a forces de xoc contra opositors, dissidents i minories.

(més…)

Publicat dins de arabislam, Pakistan i etiquetada amb , , | Deixa un comentari
70697069