Els berbers no existeixen

 Món àrab islam islàmic musulmans Pròxim Orient golf Pèrsic alcorà sunnites xiïtes Marroc Amazig Alcorà

“… Hem decidit portar a terme una revisió global de la Constitució, basada en set pilars fonamentals. Primer: La consagració constitucional del caràcter plural de la identitat marroquina unitària i rica per la varietat dels seus afluents, en la qual la llengua amazic ocupa un lloc central, com a patrimoni de tots els marroquins…”.

Rei Mohammed VI del Marroc

Amb motiu de l’anunci de reformes constitucionals fet pel rei del Marroc, entre les quals s’hi inclou un nou tracte amb la llengua amaziga, recupero un article que fa un petit resum de l’actitud mantinguda fins el dia d’avui per Rabat i una part significativa de l’opinió pública àrab respecte les reivindicacions berbers.

Els berbers no existeixen

Els règims del nord d’Àfrica tenen una curiosa fixació per negar una veritat tan evident com l’existència de la comunitat cultural i lingüística amazic (o berbers). La darrera política negacionista se l’han empescat al Marroc, on han prohibit expedir certificats de naixement amb noms amazics. Les autoritats del règim argumenten serioses, i com si el que diguessin tingués sentit, que els noms amazics contradiuen la identitat del Marroc. Jo diria que, més aviat, aquests noms posen en evidència que en aquest país hi ha gent que no té l’àrab com a llengua materna i que, a més, té uns referents històrics que no passen necessàriament per la península Aràbiga. Això no agrada al rei ni a les autoritats de Rabat, que des de sempre han mantingut una relació distant amb els habitants de les muntanyes del nord, allà on viuen els berbers.

Els amazics militants, els que es mouen pel reconeixement dels seus drets com a poble, reben garrotades de tot arreu i les han de sentir de tots colors. Una de les típiques acusacions que els imputen alguns àrabs és que la seva entelèquia de nació amazic només pretén dividir el Marroc i que, per tant, pretén dividir el món àrab. I en conseqüència, els amazics són agents dels americans, que és com dir que són amics dels jueus. En definitiva, “els amazics són sospitosos” i els seus partits “estan dirigits per una mà negra estrangera que vol convertir-los al judaisme i al cristianisme”, asseguraven fa poc dos escriptors àrabs durant un hilarant debat televisiu.

Article d’opinió publicat al diari Avui el 27 de gener de 2009  1. Tinc entés que Magrib vol dir ponent en arab. Si algun dia s’escau, estaria bé que ens il.lustressis sobre què en pensen els amazics d’aquesta denominació del seu territori (m’equivoco si en dic “arabocèntrica”?). Em pregunto si deixar d’anomenar-los “moros” (de l’antiga regió romana de Mauritania, crec) i passar a anomenar-los “magribins” ha estat la transició adient.

  2. Jordi, m’encanta el teu blog, ja fa un temps que el segueixo i t’encoratjo a fer un anàlisis de la realitat dels berbers d’Algèria, fa un parell d’anys que estic vivint a Algèria per feina i aquí hi ha una regió que es diu Kabilia que son els descendents directes dels berbers i també estan marginats històricament, la seva bandera es la mateixa que hi ha a la foto del teu article, per el que suposo que deuen de tenir alguna vinculació (veritablement la desconeixia) amb el que exposes del Marroc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Marroc | s'ha etiquetat en , per arabislam | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent