Arxiu de la categoria: amazig

Diccionari amazic i la situació dels amazics i els tuaregs al món

2

Món àrab islam Pròxim Orient golf Pèrsic Alcorà musulmans Marroc Amazic Amazig berber tuareg

S’acostuma a dir que l’amazic, o berber, és la tercera llengua (jo afegeixo materna) més parlada a Catalunya després de l’espanyol i el català. No en tenim dades definitives, però tot indica que més de dos terços de les persones d’origen marroquí (uns 200.000 de 280.000) i algerià (6.000 d’uns 9.000) que viuen a Catalunya són amazigues.

Amb tot, això no ha estat suficient per treure de l’anonimat i fer visible a casa nostra aquesta cultura africana compartida per més de 20 milions de persones. Durant força temps el nostre desconeixement ha invisibilitzat els amazics. Els hem tractat com a àrabs i ens hi hem dirigit en l’àrab clàssic oficial dels seus països d’origen. Això podria començar a canviar amb la publicació a Barcelona del diccionari estàndard de llengua amaziga més important que s’ha fet mai.

(més…)

Els berbers no existeixen

4

 Món àrab islam islàmic musulmans Pròxim Orient golf Pèrsic alcorà sunnites xiïtes Marroc Amazig Alcorà

“… Hem decidit portar a terme una revisió global de la Constitució, basada en set pilars fonamentals. Primer: La consagració constitucional del caràcter plural de la identitat marroquina unitària i rica per la varietat dels seus afluents, en la qual la llengua amazic ocupa un lloc central, com a patrimoni de tots els marroquins…”.

Rei Mohammed VI del Marroc

Amb motiu de l’anunci de reformes constitucionals fet pel rei del Marroc, entre les quals s’hi inclou un nou tracte amb la llengua amaziga, recupero un article que fa un petit resum de l’actitud mantinguda fins el dia d’avui per Rabat i una part significativa de l’opinió pública àrab respecte les reivindicacions berbers.

(més…)

Publicat dins de Marroc i etiquetada amb , | Deixa un comentari
70697069