Publicat el 3 de març de 2017

Catalunya s’escriu en àrab així

Món àrab Pròxim Orient golf Pèrsic islam islàmic musulmans Alcorà guerra de Siria Iraq Iran Teheran Rafsanjani Kurdistan Estat Islàmic
Imatge: identificació bàsica (àrab) del Programa d’identificació visual (PIV) de la Generalitat de Catalunya

Fa un any us explicava en l’article Com s’ha d’escriure Catalunya en àrab? les diverses maneres d’escriure Catalunya en aquesta llengua. L’article exposava les nombroses combinacions de vocals i consonants que ens ofereix l’àrab gràcies a la presència en aquest idioma de vocals llargues i breus, així com de dues consonants ca (ك i ق) i de dos sons que a nosaltres ens sonen igual: ta (ت i ط). Finalment, argumentava la idoneïtat d’adoptar una escriptura o una altra i justificava la meva preferència personal.

Avui us vull explicar que, a instàncies d’un servidor, la Generalitat de Catalunya ha corregit la transliteració a l’àrab del seu programa d’identificació visual.

El programa d’identificació visual (PIV) és la normativa gràfica que indica com s’ha d’aplicar la identitat corporativa de la Generalitat i és d’obligat compliment. Tot i això, fins ara l’Administració ha escrit Catalunya en àrab de formes ben diferents i que mai no han coincidit amb allò que deia el PIV.


Voleu rebre al vostre mail els articles d’Interpretant el món àrab i l’islam?

Introduïu el vostre correu electrònic en la pàgina de subscripció.


En general, es tendeix a escriure Catalunya a l’estil dels àrabs orientals. Aquesta versió és força difosa arreu. La pega és que els àrabs del Pròxim Orient han transcrit la ‘t’ per una ت que allà acostuma a sonar més aviat com una ‘ts’. Això sense haver sentit com es pronuncia la paraula Catalunya. Aquí en teniu tres exemples extrets del web de la Generalitat:

En canvi, l’antiga transliteració proposada pel PIV usava la ta forta ط. Però no feia un bon ús de les vocals llargues i es podia arribar a llegir “Catilunya”:

I, finalment, aquesta és la meva proposta, que és la vigent i l’oficialment acceptada per la Generalitat:

Autor: Jordi Llaonart (font: http://blocs.mesvilaweb.cat/arabislam)


Podeu deixar els vostres comentaris en aquesta mateixa pàgina (una mica més avall i no cal que hi poseu l’e-mail si no voleu), o en el nostre Facebook.

Totes les opinions són benvingudes.

_______________________________________________________________
Articles relacionats:


El més llegit

Articles per categoria

Què és l’Estat Islàmic i què passa a l’Iraq i Síria

Per entendre l’Iraq


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de arabislam, General, Periodisme-Opinió | s'ha etiquetat en per arabislam | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent