Als professionals: si us agrada el blog, poseu un enllaç al vostre web i citeu la font, no el plagieu

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient musulmans golf Pèrsic Àsia
Bandera pirata. Wikipedia CC0 1.0 Universal (CC0 1.0)

Fa un temps vaig posar un avís al blog que diu que podeu compartir el seu contingut, sempre que no el modifiqueu, que en citeu la font (nom de l’autor, nom del blog i enllaç al blog) i, sobretot, que no useu sense permís els meus articles amb finalitats comercials.

Continua llegint

Publicat dins de Periodisme-Opinió | Etiquetat com a | Envia un comentari

Comença el ramadà

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient Ramadà musulmans golf Pèrsic

El mes islàmic de ramadà, que enguany comença la nit del diumenge 5 de juny al dilluns 6, és moltes coses: dejuni, introspecció, llegir l’Alcorà, fer l’almoina i les pregàries a les mesquites, sopar amb la família, plegar abans de la feina, moltes hores de televisió… Però, sobretot, és una celebració i un moment molt especial pels més petits de la casa. De fet, per a milions de nens el ramadà és, per sobre de tot, el que podeu veure en aquests anuncis de televisió:

Continua llegint

Publicat dins de Islam | Etiquetat com a , | 1 comentari

Bir Tawil, l’únic territori de la Terra no reclamat ni volgut per cap Estat

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient musulmans golf Pèrsic Àfrica Sudan Egipte

Bir Tawil és un territori de més de 2.000 km2 situat entre Egipte i Sudan que no reclama cap dels dos estats. De fet, és l’únic territori d’aquesta magnitud la sobirania del qual no és reclamada per cap estat del món. A excepció d’algun cas puntual als Balcans i de l’Antàrtida, que no és habitable i que està protegida per un tractat internacional de 1959 que en prohibeix les ampliacions o les noves reclamacions de sobirania territorial, Bir Tawil és l’únic lloc de la Terra habitable que sembla que ningú no vol.

Aquesta situació és conseqüència de dos tractats de l’època colonial que van dibuixar dues fronteres diferents: una d’administrativa i una de política que no coincideixen i que es trepitgen l’una a l’altra. A continuació us explico la història de Bir Tawil i els motius del suposat desinterès dels estats per aquest territori.

De moment, us avanço que Egipte i Sudan rebutgen la sobirania d’aquest tros de terra perquè la seva annexió perjudicaria els seus interessos territorials. Comencem fent una mica d’història…

Continua llegint

Publicat dins de Àfrica, Egipte, Sudan | Etiquetat com a , | Envia un comentari

Conferències i debats sobre l’Estat Islàmic i els refugiats sirians d’abril i maig

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient musulmans golf Pèrsic Àsia

Aquesta és la llista de conferències i debats que faré durant les properes setmanes.

Continua llegint

Publicat dins de Periodisme-Entrevistes i conferències | Etiquetat com a | Envia un comentari

Com s’ha d’escriure Catalunya en àrab?

 Món àrab islam islàmic musulmans Pròxim Orient golf Pèrsic alcorà sunnites xiïtes Iraq Yazidites Assiris Nínive Alcorà

Catalunya es pot escriure en àrab de moltes maneres i, de moment, cada mitjà de comunicació i cada govern ho fa com li sembla. Per començar, en àrab hi ha dues lletres que representen variacions del so ‘k’ i dues més que representen variacions del so ‘t’. A més a més, les diverses combinacions d’aquestes lletres amb la presència o absència del grafema que indica la necessitat de llegir els sons ‘k’ i ‘t’ acompanyats d’una ‘a’ ofereixen nombroses combinacions, que hem recollit en el quadre següent.

Continua llegint

Publicat dins de Periodisme-Opinió | Envia un comentari

Parlem dels atemptats de Brussel·les i dels mitjans de comunicació a Catalunya Ràdio

 Món àrab islam islàmic musulmans Pròxim Orient golf Pèrsic alcorà sunnites xiïtes Iraq Yazidites Assiris Nínive Alcorà
Manifestació popular de suport a l’Estat Islàmic a la ciutat iraquiana de Mossul.

Vaig aprofitar la meva participació en el programa El Matí de Catalunya Ràdio dedicat als atemptats del 22 de març a Brussel·les per a fer una breu reflexió sobre com els mitjans de comunicació ens expliquen i ens interpreten les notícies que ens arriben del Pròxim Orient. També vam conversar amb l’antropòleg Jordi Moreras sobre els motius que impulsen un cert perfil de joves a lluitar a les ordres de l’Estat Islàmic.

Els meus comentaris al respecte van sorprendre la gent de la ràdio. De fet, crec que no els van fer molta gràcia. Però què se suposa que hem de fer quan un mitjà ens ofereix l’oportunitat de fer arribar la nostra veu a milers de persones? Repassar tòpics, repetir el que tothom sap, dir allò que sona amable a l’oïda de l’interlocutor, o bé compartir les idees que han ajudat els que més en saben a entendre l’origen dels problemes que ens preocupen i intuir les possibles solucions?

En tot moment vaig tenir molt clar que no podia marxar de l’estudi sense compartir amb l’audiència les dues idees que podeu escoltar en els primers minuts de l’àudio següent.

Continua llegint

Publicat dins de Al-Qaida, Iraq, Islam, Periodisme-Entrevistes i conferències, Síria | Etiquetat com a , , , , | Envia un comentari

Entrevista sobre l’Estat Islàmic i els atemptats de Brussel·les a Vilaweb

Món àrab islam islàmic musulmans Pròxim Orient golf Pèrsic Mahoma sunnites xiïtes Iraq Síria Alcorà
L’estació de metro Maalbeek/Maelbeek de Brussel·les.

Poques hores després dels atemptats del 22 de març contra l’aeroport i una estació de metro del centre de Brussel·les, vaig concedir una entrevista a Vilaweb per repassar dues de les idees claus que ens ajudaran a contextualitzar els atemptats: la situació en el camp de batalla a Síria i l’Iraq(1) i la situació social de Moleenbeek, que és el barri d’on han sortir bona part dels gihadistes belgues.

Continua llegint

Publicat dins de Al-Qaida, Iraq, Islam, Periodisme-Entrevistes i conferències, Síria | Etiquetat com a , , , , | Envia un comentari

Arriba la primavera: els vincles entre la Setmana Santa i el cap d’any a l’Iran i el Kurdistan

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient musulmans golf Pèrsic Saddam Hussein Bush Bagdad Iraq

Hem deixat l’hivern enrere i el món sencer es prepara per a celebrar l’esclat de vida que és la primavera. Quan comencin a pujar les temperatures i floreixin els cirerers, hi haurà gent a l’Extrem Orient que visitarà els parcs públics per a contemplar les primeres flors de la temporada, als països d’Euràsia representaran l’entrada en una nova època amb un salt purificador sobre una foguera, mentre que a bona part d’Occident se celebrarà la resurrecció d’un Déu martiritzat que va morir per a reviure tres dies després.

En alguns casos, la voluntat de celebrar l’entrada en una nova estació està reforçada pel fet que aquesta coincideix amb l’inici d’un any nou. Aquest és el cas de països com l’Iran o el Kurdistan, que estrenen els anys 1395 i 2628, respectivament. Pel que fa a països asiàtics com el Japó, no canvien d’any, però al març es posa fi al curs acadèmic i polític abans de marxar de vacances.

Continua llegint

Publicat dins de Cristians, Iran, Kurdistan | Etiquetat com a , , | Envia un comentari

Xerrades i conferències sobre l’Estat Islàmic de febrer i març

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient musulmans golf Pèrsic Àsia

Aquesta és la llista de xerrades i conferències que faré durant les properes tres setmanes.

Continua llegint

Publicat dins de Periodisme-Entrevistes i conferències | Etiquetat com a | Envia un comentari

Jocs amb mapes interactius per aprendre geografia del Pròxim Orient (nivells IV a XI)

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient musulmans golf Pèrsic Àsia

Els mapes interactius són una bona eina per aprendre geografia tot jugant. Podem jugar sols, competint contra nosaltres mateixos, o bé en companyia, posant a prova els nostres coneixements i reflexos.

Internet posa a la nostra disposició moltes aplicacions d’aquest tipus que ens poden ajudar a conèixer una mica millor el món àrab i el Pròxim Orient. Però abans d’examinar-nos de geografia, hem d’aprendre on són els països, les seves capitals i les seves regions. Per això, en els darrers anys us he estat oferint diversos tutorials interactius. Així, si heu practicat amb el tutorial de capitals, països i regions geogràfiques del Pròxim Orient i amb els Jocs amb mapes interactius per aprendre geografia del Pròxim Orient (nivells II i III), ja estareu preparats per a posar a prova els vostres coneixements de geografia amb les aplicacions que trobareu a continuació, que van des del nivell intermedi fins al nivell Cartògraf!

Continua llegint

Publicat dins de TIC | Etiquetat com a , | Envia un comentari