Entrevistes, conferències i debats sobre l’Estat Islàmic, la islamofòbia i els refugiats sirians d’octubre i novembre

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient musulmans golf Pèrsic Àsia

Aquesta és la llista d’entrevistes, conferències i debats que he fet o que fa faré durant els mesos d’octubre i novembre.

Continua llegint

Publicat dins de Periodisme-Entrevistes i conferències | Etiquetat com a | Envia un comentari

Diccionari amazic i la situació dels amazics i els tuaregs al món

Món àrab islam Pròxim Orient golf Pèrsic Alcorà musulmans Marroc Amazic Amazig berber tuareg

S’acostuma a dir que l’amazic, o berber, és la tercera llengua (jo afegeixo materna) més parlada a Catalunya després de l’espanyol i el català. No en tenim dades definitives, però tot indica que més de dos terços de les persones d’origen marroquí (uns 200.000 de 280.000) i algerià (6.000 d’uns 9.000) que viuen a Catalunya són amazigues.

Amb tot, això no ha estat suficient per treure de l’anonimat i fer visible a casa nostra aquesta cultura africana compartida per més de 20 milions de persones. Durant força temps el nostre desconeixement ha invisibilitzat els amazics. Els hem tractat com a àrabs i ens hi hem dirigit en l’àrab clàssic oficial dels seus països d’origen. Això podria començar a canviar amb la publicació a Barcelona del diccionari estàndard de llengua amaziga més important que s’ha fet mai.

Continua llegint

Publicat dins de Àfrica, Marroc | Etiquetat com a , , , , , , , | Envia un comentari

Els yazidites ja no poden confiar en els kurds de l’Iraq

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient musulmans golf Pèrsic Alcorà Kurdistan

Kurdish PKK Guerillas by @Kurdishstruggle (CC BY 2.0)

Amb pocs dies de diferència he llegit diversos articles de la premsa generalista destinats a exposar la desgràcia del poble yazidita(1). D’una banda, em genera certa esperança que, per fi, algú altre mostri interès pel genocidi per motius religiosos que s’està consumant al nord de l’Iraq. Però no m’acaba de convèncer el relat que els mitjans ens ofereixen sobre el paper que les milícies kurdes han jugat en aquesta catàstrofe.

Continua llegint

Publicat dins de Iraq, Síria, Yazidites | Etiquetat com a , , , | 2s comentaris

Al-Qaida a Síria ens vol fer creure que és l’alternativa al règim d’Al-Assad i a l’Estat Islàmic

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient musulmans musulmà Síria Iraq golf Pèrsic Àsia Alcorà Estat Islàmic Qaida

Si vàreu venir a alguna de les conferències que hem fet aquesta primavera ja ho sabíeu: la branca siriana d’Al-Qaida fa temps que mira de netejar la seva imatge per fer veure que no és tant radical com sembla, en un intent de posicionar-se com la tercera via entre la dictadura de Baixar al-Assad i el règim fanàtic del terror encarnat en l’Estat Islàmic.

Continua llegint

Publicat dins de Al-Qaida, Qatar, Síria | Etiquetat com a , | Envia un comentari

Als professionals: si us agrada el blog, poseu un enllaç al vostre web i citeu la font, no el plagieu

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient musulmans golf Pèrsic Àsia
Bandera pirata. Wikipedia CC0 1.0 Universal (CC0 1.0)

Fa un temps vaig posar un avís al blog que diu que podeu compartir el seu contingut, sempre que no el modifiqueu, que en citeu la font (nom de l’autor, nom del blog i enllaç al blog) i, sobretot, que no useu sense permís els meus articles amb finalitats comercials.

Continua llegint

Publicat dins de Periodisme-Opinió | Etiquetat com a | Envia un comentari

Comença el ramadà

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient Ramadà musulmans golf Pèrsic

El mes islàmic de ramadà, que enguany comença la nit del diumenge 5 de juny al dilluns 6, és moltes coses: dejuni, introspecció, llegir l’Alcorà, fer l’almoina i les pregàries a les mesquites, sopar amb la família, plegar abans de la feina, moltes hores de televisió… Però, sobretot, és una celebració i un moment molt especial pels més petits de la casa. De fet, per a milions de nens el ramadà és, per sobre de tot, el que podeu veure en aquests anuncis de televisió:

Continua llegint

Publicat dins de Islam | Etiquetat com a , | 1 comentari

Bir Tawil, l’únic territori de la Terra no reclamat ni volgut per cap Estat

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient musulmans golf Pèrsic Àfrica Sudan Egipte

Bir Tawil és un territori de més de 2.000 km2 situat entre Egipte i Sudan que no reclama cap dels dos estats. De fet, és l’únic territori d’aquesta magnitud la sobirania del qual no és reclamada per cap estat del món. A excepció d’algun cas puntual als Balcans i de l’Antàrtida, que no és habitable i que està protegida per un tractat internacional de 1959 que en prohibeix les ampliacions o les noves reclamacions de sobirania territorial, Bir Tawil és l’únic lloc de la Terra habitable que sembla que ningú no vol.

Aquesta situació és conseqüència de dos tractats de l’època colonial que van dibuixar dues fronteres diferents: una d’administrativa i una de política que no coincideixen i que es trepitgen l’una a l’altra. A continuació us explico la història de Bir Tawil i els motius del suposat desinterès dels estats per aquest territori.

De moment, us avanço que Egipte i Sudan rebutgen la sobirania d’aquest tros de terra perquè la seva annexió perjudicaria els seus interessos territorials. Comencem fent una mica d’història…

Continua llegint

Publicat dins de Àfrica, Egipte, Sudan | Etiquetat com a , | Envia un comentari

Conferències i debats sobre l’Estat Islàmic i els refugiats sirians d’abril i maig

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient musulmans golf Pèrsic Àsia

Aquesta és la llista de conferències i debats que faré durant les properes setmanes.

Continua llegint

Publicat dins de Periodisme-Entrevistes i conferències | Etiquetat com a | Envia un comentari

Com s’ha d’escriure Catalunya en àrab?

 Món àrab islam islàmic musulmans Pròxim Orient golf Pèrsic alcorà sunnites xiïtes Iraq Yazidites Assiris Nínive Alcorà

Catalunya es pot escriure en àrab de moltes maneres i, de moment, cada mitjà de comunicació i cada govern ho fa com li sembla. Per començar, en àrab hi ha dues lletres que representen variacions del so ‘k’ i dues més que representen variacions del so ‘t’. A més a més, les diverses combinacions d’aquestes lletres amb la presència o absència del grafema que indica la necessitat de llegir els sons ‘k’ i ‘t’ acompanyats d’una ‘a’ ofereixen nombroses combinacions, que hem recollit en el quadre següent.

Continua llegint

Publicat dins de Periodisme-Opinió | Envia un comentari

Parlem dels atemptats de Brussel·les i dels mitjans de comunicació a Catalunya Ràdio

 Món àrab islam islàmic musulmans Pròxim Orient golf Pèrsic alcorà sunnites xiïtes Iraq Yazidites Assiris Nínive Alcorà
Manifestació popular de suport a l’Estat Islàmic a la ciutat iraquiana de Mossul.

Vaig aprofitar la meva participació en el programa El Matí de Catalunya Ràdio dedicat als atemptats del 22 de març a Brussel·les per a fer una breu reflexió sobre com els mitjans de comunicació ens expliquen i ens interpreten les notícies que ens arriben del Pròxim Orient. També vam conversar amb l’antropòleg Jordi Moreras sobre els motius que impulsen un cert perfil de joves a lluitar a les ordres de l’Estat Islàmic.

Els meus comentaris al respecte van sorprendre la gent de la ràdio. De fet, crec que no els van fer molta gràcia. Però què se suposa que hem de fer quan un mitjà ens ofereix l’oportunitat de fer arribar la nostra veu a milers de persones? Repassar tòpics, repetir el que tothom sap, dir allò que sona amable a l’oïda de l’interlocutor, o bé compartir les idees que han ajudat els que més en saben a entendre l’origen dels problemes que ens preocupen i intuir les possibles solucions?

En tot moment vaig tenir molt clar que no podia marxar de l’estudi sense compartir amb l’audiència les dues idees que podeu escoltar en els primers minuts de l’àudio següent.

Continua llegint

Publicat dins de Al-Qaida, Iraq, Islam, Periodisme-Entrevistes i conferències, Síria | Etiquetat com a , , , , | Envia un comentari