Mor Rafsanjani, un dels pares de la República Islàmica d’Iran

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient musulmans golf Pèrsic Alcorà Iran Teheran Rafsanjani Kurdistan

Akbar Haixemí Rafsanjaní ha mort el 8 de gener de 2017 als 82 anys. A la TV he sentit que era un líder reformista i el New York Times ha qualificat sense cap mena de vergonya la seva desaparició de “cop pel moviment reformista iranià”. I, és clar, no m’he pogut estar d’escriure quatre línies per explicar-vos qui era Rafsanjani.

Continua llegint

Publicat dins de Iran | Etiquetat com a | 1 comentari

Parlem de Lawrence d’Aràbia al programa En guàrdia de Catalunya Ràdio

T.E. Lawrence With Lawrence in Arabia

Hem començat l’any participant en el programa En guàrdia de Catalunya Ràdio dedicat a Lawrence d’Aràbia i el centenari de la conquesta d’Àqaba. Hi vam parlar de la persona i la personalitat de Lawrence, de la revolta àrab i del paper que van jugar les tribus d’Aràbia en la guerra europea contra els turcs, de la caiguda de l’Imperi Otomà, dels acords britànics amb França, la comunitat jueva d’Anglaterra i els àrabs, al capdavant dels quals hi havia el xerif de La Meca…

Continua llegint

Publicat dins de Aràbia Saudita, Jordània, Palestina, Periodisme-Entrevistes i conferències | Etiquetat com a , , , | Envia un comentari

Trump, la veu del nacionalisme blanc enemic de l’elit dels EUA

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient musulmans golf Pèrsic Alcorà Kurdistan

Excepcionalment, aquest article està dedicat a analitzar l’actualitat nord-americana. No llegeixo ni escolto tots els mitjans catalans, però els que llegeixo i escolto per informar-me de les eleccions dels Estats Units s’han centrat a ridiculitzar els votants de Trump en comptes d’explicar o analitzar els motius pels quals el voten. Com a molt, han parlat del paper que ha jugat la crisi econòmica i l’atur en l’auge de Trump. Però els catalans sabem prou bé que els pobles no només es mouen per interessos econòmics. De vegades, els canvis socials són més profunds. Per això, avui compartiré amb vosaltres dades i idees que, tot i no estar directament vinculades al món àrab, ens ajudaran a comprendre una mica millor el món en què vivim. Sobretot, us recomano que llegiu el darrer paràgraf de l’article.

Continua llegint

Publicat dins de Periodisme-Opinió | Etiquetat com a | 10s comentaris

Entrevistes, conferències i debats sobre l’Estat Islàmic, la islamofòbia i els refugiats sirians d’octubre i novembre

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient musulmans golf Pèrsic Àsia

Aquesta és la llista d’entrevistes, conferències i debats que he fet o que fa faré durant els mesos d’octubre i novembre.

Continua llegint

Publicat dins de Periodisme-Entrevistes i conferències | Etiquetat com a | Envia un comentari

Diccionari amazic i la situació dels amazics i els tuaregs al món

Món àrab islam Pròxim Orient golf Pèrsic Alcorà musulmans Marroc Amazic Amazig berber tuareg

S’acostuma a dir que l’amazic, o berber, és la tercera llengua (jo afegeixo materna) més parlada a Catalunya després de l’espanyol i el català. No en tenim dades definitives, però tot indica que més de dos terços de les persones d’origen marroquí (uns 200.000 de 280.000) i algerià (6.000 d’uns 9.000) que viuen a Catalunya són amazigues.

Amb tot, això no ha estat suficient per treure de l’anonimat i fer visible a casa nostra aquesta cultura africana compartida per més de 20 milions de persones. Durant força temps el nostre desconeixement ha invisibilitzat els amazics. Els hem tractat com a àrabs i ens hi hem dirigit en l’àrab clàssic oficial dels seus països d’origen. Això podria començar a canviar amb la publicació a Barcelona del diccionari estàndard de llengua amaziga més important que s’ha fet mai.

Continua llegint

Publicat dins de Àfrica, Marroc | Etiquetat com a , , , , , , , | Envia un comentari

Els yazidites ja no poden confiar en els kurds de l’Iraq

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient musulmans golf Pèrsic Alcorà Kurdistan

Kurdish PKK Guerillas by @Kurdishstruggle (CC BY 2.0)

Amb pocs dies de diferència he llegit diversos articles de la premsa generalista destinats a exposar la desgràcia del poble yazidita(1). D’una banda, em genera certa esperança que, per fi, algú altre mostri interès pel genocidi per motius religiosos que s’està consumant al nord de l’Iraq. Però no m’acaba de convèncer el relat que els mitjans ens ofereixen sobre el paper que les milícies kurdes han jugat en aquesta catàstrofe.

Continua llegint

Publicat dins de Iraq, Síria, Yazidites | Etiquetat com a , , , | 2s comentaris

Al-Qaida a Síria ens vol fer creure que és l’alternativa al règim d’Al-Assad i a l’Estat Islàmic

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient musulmans musulmà Síria Iraq golf Pèrsic Àsia Alcorà Estat Islàmic Qaida

Si vàreu venir a alguna de les conferències que hem fet aquesta primavera ja ho sabíeu: la branca siriana d’Al-Qaida fa temps que mira de netejar la seva imatge per fer veure que no és tant radical com sembla, en un intent de posicionar-se com la tercera via entre la dictadura de Baixar al-Assad i el règim fanàtic del terror encarnat en l’Estat Islàmic.

Continua llegint

Publicat dins de Al-Qaida, Qatar, Síria | Etiquetat com a , | Envia un comentari

Als professionals: si us agrada el blog, poseu un enllaç al vostre web i citeu la font, no el plagieu

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient musulmans golf Pèrsic Àsia
Bandera pirata. Wikipedia CC0 1.0 Universal (CC0 1.0)

Fa un temps vaig posar un avís al blog que diu que podeu compartir el seu contingut, sempre que no el modifiqueu, que en citeu la font (nom de l’autor, nom del blog i enllaç al blog) i, sobretot, que no useu sense permís els meus articles amb finalitats comercials.

Continua llegint

Publicat dins de Periodisme-Opinió | Etiquetat com a | Envia un comentari

Comença el ramadà

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient Ramadà musulmans golf Pèrsic

El mes islàmic de ramadà, que enguany comença la nit del diumenge 5 de juny al dilluns 6, és moltes coses: dejuni, introspecció, llegir l’Alcorà, fer l’almoina i les pregàries a les mesquites, sopar amb la família, plegar abans de la feina, moltes hores de televisió… Però, sobretot, és una celebració i un moment molt especial pels més petits de la casa. De fet, per a milions de nens el ramadà és, per sobre de tot, el que podeu veure en aquests anuncis de televisió:

Continua llegint

Publicat dins de Islam | Etiquetat com a , | 1 comentari

Bir Tawil, l’únic territori de la Terra no reclamat ni volgut per cap Estat

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient musulmans golf Pèrsic Àfrica Sudan Egipte

Bir Tawil és un territori de més de 2.000 km2 situat entre Egipte i Sudan que no reclama cap dels dos estats. De fet, és l’únic territori d’aquesta magnitud la sobirania del qual no és reclamada per cap estat del món. A excepció d’algun cas puntual als Balcans i de l’Antàrtida, que no és habitable i que està protegida per un tractat internacional de 1959 que en prohibeix les ampliacions o les noves reclamacions de sobirania territorial, Bir Tawil és l’únic lloc de la Terra habitable que sembla que ningú no vol.

Aquesta situació és conseqüència de dos tractats de l’època colonial que van dibuixar dues fronteres diferents: una d’administrativa i una de política que no coincideixen i que es trepitgen l’una a l’altra. A continuació us explico la història de Bir Tawil i els motius del suposat desinterès dels estats per aquest territori.

De moment, us avanço que Egipte i Sudan rebutgen la sobirania d’aquest tros de terra perquè la seva annexió perjudicaria els seus interessos territorials. Comencem fent una mica d’història…

Continua llegint

Publicat dins de Àfrica, Egipte, Sudan | Etiquetat com a , | Envia un comentari