Solcades

Eduard Solà Agudo

La mar

‘Alesi’ i natros

15 d'octubre de 2017

‘Nyanzapithecus alesi’, 13 milions d’anys. El darrer Nature publica l’article dedicat a ‘Alesi’, un primat que va viure a l’actual Àfrica i que és l’avantpassat comú dels simis actuals i els humans més remot conegut fins ara. La notícia la recull el National Geographic d’este mes. La descoberta va esdevenir el 2014 per un grup

Llegir més

Global i mundial

12 d'octubre de 2017

El Gran Diccionari de la Lengua Catalana defineix ‘munidalització’ com el ‘procés pel qual un fenòmen polític, econòmic, social o cultural esdevé d’àmbit mundial’. Per la seua banda, l’Enciclòpedia ens diu que es tracta del ‘desenvolupament de les relacions polítiques, socials i econòmiques a escala mundial’. En ambdós casos, els matisos no alteren el significat

Llegir més

Los pescadors

27 de setembre de 2017

Ahir, havent sopat, també vaig sortir a passejar amb la Lia pel passeig. Poca gent, en estes hores. Només la remor del mar, només aquells quatre gats que, com jo, mos agrada gaudir de la calma de la nit que comença i anar a dormir plans després d’una jornada que es lleva a punta de

Llegir més

He passejat la serra

13 de setembre de 2017

He passejat la serra, amb gana i empenta. Amb gana i empenta, he passejat la serra i les planures de tarongers. I al capvespre he tornat al mar. Al mar, al capvespre, fa de bon estar. A causa del Mestral, los còdols de les cales formen un talús ideal per a gaudir de la brisa.

Llegir més

La Viquipèdia

29 d'agost de 2017

Sóc del parer que les ciutats més grans del Planeta i els pobles més menuts del mateix haurien de plantejar-se dedicar una plaça cèntrica i peatonal a la Viquipèdia, que és allò més bo i potent que hi ha a la xarxa. I que tots los manaires d’ara i després asseguressin que a les escoles

Llegir més

Bon dia tindrem

29 d'agost de 2017

Sento un gall. Són, gairebé, dos quarts de sis del matí agostenc. Abans de dormir una estona he preparat l’esmorzar i he proveït els cucs del compost de les verdures que s’acaben pansint a la nevera, a l’hort o en aquell plat que sempre acull el plàtan que ningú tenia controlat excepte les formigues i

Llegir més