ha marxat
Gaddafi ha marxat avui, Berlusconi encara no.
Gaddafi ha marxat avui, Berlusconi encara no.
SONATA DA CHIESA (Corelli)
Igual que un raig de sol que, pel cimbori,
penetra dins d’un temple, poc a poc,
i cruament senyala, amb el seu dit de foc,
els rostres adormits de les verges de vori,
severa i dolça música, segueixes
per les ànimes nostres un passadís obscur,
i amb el teu dit de foc hi descobreixes
l’espectre del passat, el rostre del futur.
Màrius Torres, setembre 1934
La llei sobre la seguretat laboral és un luxe que no ens podem permetre.
Supose que el ministre pensa que això sí que ens ho podem permetre.
Ara Berlusconi diu que formaran les Squadre della Libertà, de cara a les properes eleccions, per assegurar-se el contacte del partit amb el territori. Els seus membres es diran, supose, squadristi della libertà, i diu que aniran d’uniforme (!), amb camisa blava (!!).
L’epíleg del malson s’anuncia evocador, si més no per a mi.
Francesco Cossiga, octubre 2008
Era un personatge molt antipàtic i molt arrogant, tenia les idees claríssimes sobre Catalunya, el País Basc i Espanya i eixes coses (ja ens entenem), una volta, a un debat sobre les eleccions espanyoles a la Rai (crec que al 2004) em vaig preocupar molt perquè estava d’acord amb tot el que ell deia. Quan vaig arribar a Roma em van sobtar les pintades
Kossiga boia (Cossiga botxí) amb el seu nom escrit amb les dues s com les de la SS alemanya, estava plenet. Va representar la pitjor repressió fins molts anys després de ser ministre, clar que amb declaracions com les del 2008 que he copiat, no és estrany.Berlusconi amenaça, ha demanat als seus una mobilització permanent, vol que siguen el megàfon de l’acció de govern, diu que vol fer la campanya porta a porta més gran mai feta a Itàlia.
Pobres de nosaltres, ara, als de la parròquia que vénen periòdicament a intentar beneir la casa (cal dir que no són especialment pesats, els dius que no t’interessa i no insisteixen massa), als testimonis de Jehovà, que són més pesadets i, a més, amb una fe solidíssima amenacen amb el judici final, i als de Lotta Comunista, que són pesadíssims i van per les cases vestits amb jaqueta i corbata (pel foradet de la porta pareixen mormons) venent diaris i amenaçant amb la revolució internacionalista (amb una fe tan sòlida com la dels testimonis de Jehovà), deia, a tots aquests caldrà afegir els berlusconians mobilitzats.
Espere que això del megàfon siga una metàfora…
L’única recepta que coneix el populisme a la italiana és optimisme i eleccions.
En aprendre a estimar un país s’aprèn també a conèixer-ne les ferides. Aquest meu país en té moltes, de ferides, però n’hi ha una, una en particular, que encara fa mal i en fa molt. Fa trenta anys, exactament a les 10 i 25 del matí del 2 d’agost de 1980, una bomba va esclatar a l’estació de Bolònia. Va fer 85 morts i més de 200 ferits i va ferir de mort a tot el país. Trenta anys després els parents de les víctimes i els ciutadans encara reclamen saber la veritat.
Enguany, a la commemoració per les víctimes que es fa cada any a la plaça de l’estació, sota aquell rellotge que ha quedat per sempre aturat a les 10.25, no hi ha anat ningú en representació del govern, el ministre de defensa s’ha justificat dient que si van la gent els xiula (!).
Després de trenta anys, per primera vegada, el govern italià deixa sola a la ciutat amb el seu dol, que esdevè, així, cosa seua, dels bolonyesos. Amb la històrica pancarta Bologna non dimentica, la manifestació ha arribat a la plaça on, després de la lectura dels 85 noms, els tres xiulits d’un tren han marcat l’inici del minut de silenci. Bologna non dimentica.