PATUM, PATUM!

Es pot ser patumaire sense ser berguedà? Es pot sentir el bategar del tabal al mateix ritme del cor, a quilòmetres de distància? Es pot sentir l’olor de la pólvora i l’esclat dels fuets, des de, què sé jo…la costa del Maresme? Un servidor, quan arriba Corpus, sigui on sigui, deixo de ser el de sempre i passo a ser un "patumaire de l’exterior": és a dir, una persona que, sense estar immers en l’ambient que es viu ja des de setmanes abans als carrers de Berga, quan arriba el dimecres de patum comença a cantussejar la música dels plens, comença a tenir el cap a una altra banda (sovint a la Plaça de Sant Pere de Berga), comença a pensar, melangiós, que el temps corre molt de pressa, que ja hi tornem a ser! Llavors es posa a repassar velles patums, es pregunta quins dies anirà a Berga, amb qui hi anirà, si entrarà o no entrarà a tots els salts de plens…

A vegades dic que, per mi, el salt de plens és la renovació anual, el meu cap d’Any. Aquell neguit d’abans d’entrar, les pors, els dubtes, el nus del mocador, les mans desprotegides, el braç fort o suau de l’acompanyant, els plens que van entrant a la plaça i semblen una multitud. Després la foscor, el foc, el fum, els peus que s’entrabanquen, la cua d’aquell ple, el petard vora l’orella, la suor, l’herba aixafada, les guspires i la música, la música, la música…fins que s’acaba, es respira, el cor s’assossega. No crec que hi hagi cap experiència que s’hi pugui comparar. Diuen que als catalans ens falla el sentit de la festa; no hi estic d’acord. No crec que hi hagi al món cap cita amb tan alt sentit de la festa com la Patum de Berga (suposo que per això la Unesco s’hi va fixar). La Patum és, entre moltes altres coses, lluita entre el bé i el mal, solemne autoestima local (amb l’orgullosa àliga), aparició del gran, el petit i el diferent (gegants, nans, turcs…), purificació pel foc (els plens) i tornada al caos, la bogeria col.lectiva, amb les guites i la gran espiral de festa que és el tirabol. I per si encara no n’hi hagués prou, la festa més festa té també la seva antifesta, o festa alternativa, una mena d’off patum: la Patum dels torrats. I el mam, les sardanes nocturnes, la vestimenta patumaire, que aboleix les distincions socials a base de camises aprofitades i barrets socarrats, les trobades amb alguna gent, de Patum a Patum…en fi, que un servidor, Lluçanès fins al moll de l’os, em considero un "patumaire de l’exterior", és a dir, un autèntic patumaire, crec que amb tants anys d’anar-hi ja m’ho he guanyat.

12 pensaments a “PATUM, PATUM!

 1. I tant que es pot ser patumaire sense ser de Berga,i els del Lluçanès ho sabem prou bé.
  Quan arriba el dijous, a qualsevol terrassa de bar pots veure els joves ( i no tant joves ) amb la camisa de cada any, el barret al d’amunt la taula, esperant a l’últim company per anar cap a Berga. Tots recordant els millors salts de la seva vida, i fins i tot intentant no oblidar quin va ser el braç que els va acompanyar a l’últim salt de plens de diumenge de l’any passat.

  És allà quan pots sentir… " el millor salt de l’any passat va ser el primer de dijous !!!"

  Visca la Patum per molts anys.

  PD: Aquest any només hi aniré el Diumenge ( si Déu vol ).

 2. Mai havia llegit res tan preciós, tan veritat i tan penetrant sobre la Patum. Els del patrimoni de la Unesco farien bé de fitxar-te per redactar un informe de què vol dir ser patumaire… Si em permets, jo també m’autoimposo el títol de Patumaire de l’Exterior. Aquest any fitxaré diumenge (com el Barni xic, a qui espero veure) i espero que amb el Ramon puguem complir aquella promesa que ell ja sap…

 3. Com a berguedana et diré que m’ha emocionat llegir la teva descripció de la PATUM.
  Cada any, ens trobem a la plaça gent del berguedà, d’Alpens, de Perafita, de Sta Eulàlia i de molts altres indrets de Catalunya, gent que estima i respecte la festa de la PATUM, gent que té ganes de saltar,  de cremar-se, de passar una bona estona i això fà que tots i cadascún de nosaltres siguem patumaires, indiferentment del lloc d’on venim! Que per molts anys ens poguem anar trobant a la plaça St Pere, paturmaires de l’exterior!
  P.D- Una de Jurunella, com diria l’Ernest!

 4. La resposta es SI. Es pot ser patumaire sense ser berguedà.

  Cada any veig molta gent que no es de Berga i no falla mai a venir per Patum. Hi ha molta gent que estima molt la patum arreu del país.

  També et podria fer la pregunta al reves.

  Hi ha berguedans que no son Patumaires?

  Doncs també n’hi han. Pocs, però n’hi han. Hi ha berguedans que marxen de Berga per Patum i se’n van a la platja aprofitant els dies de vacances que tenen.

  Salut i bona Patum

 5. Louis Vuitton Handbagsvery cheap at our site andLouis Viutton Handbags or Ladies Handbags.Cheap Louis Viutton handbags let
  us save some money.Cheap Chanel handbags or Cheap Gucci handbags very good base
  on the good quality. Designer handbags also.Ladies Handbag as you know. Gucci handbags and Chanel handbags very popular. good
  luck for you.and this Replica
  Handbags
  |Replica Handbag|Replica
  bags


  Replica Handbags very good. Replica
  bags
  let you cost little money for you want buy an and Gucci Handbags or Chanel
  Replica Handbags
  .also you can choose it. good serive is Important
  for buy Replica Handbag . Leather
  Handbag
  and mens will found at this sits.some cheap Leather Handbags as Louis
  Vuitton Replica Handbags
  and Chanel
  Replica bags


  replica Jimmy Choo handbags|Mulberry handbags|Fake Mulberry handbags|Cheap Mulberry handbags|Thomas Wylde handbags|Fake Thomas Wylde handbags|Cheap Thomas Wylde handbags|Valentino handbags|Fake Valentino handbags|Cheap Valentino handbags|Versace handbags|Fake Versace handbags|Cheap Versace handbags|replica Versace handbags|Designer Christian Dior handbags|Fake Christian Dior handbags|Cheap Christian Dior handbags|replica Christian Dior handbags|Designer Wallets|Fake Wallets|Cheap Wallets|replica Wallets|Fashion Loewe Handbags|Replica Mulberry Handbags|Fashion Mulberry Handbags|Replica Thomas Wylde Handbags|Thomas Wylde Handbags|Fashion Thomas Wylde Handbags|Replica Valentino Handbags|Fashion Valentino Handbags|Replica Versace Handbags|Versace Handbags|Fashion Versace Handbags|Replica Christian Dior Handbags|Christian Dior Handbags|Fashion Christian Dior Handbags|Replica Wallets|Discount Wallets|Fashion Wallets

 6. bags denim wholesale Chanel on line and brings cheap Chanel strong garden sight to louis vuitton outlet spruce up your spring louis vuitton designer handbags wardrobe. Some pieces will Chanel on sale only be passable representations replica Chanel while others are often fake Chanel mirror images of the louis vuitton replica original. If you look replica Chanel closely though, you may replica Chanel discern some minor differences. The brand name or logo may differ slightly

 7. emolument Replica Watches documentation and are recurrently Replica Watches superficial of the arm’s JC7-2 replica finish of many, but 301.SB.131.RX replica is embodied possible to Replica Watches concede exclusive of these Replica Mont Blanc Watches watches gone astray spending omega watches sale a fortune? The moneymmaking Replica Watches violence of Ebay is rolex replica Watch patent. bearings fresh contract 179174-MAJ replica you permit a flea peddle find, compatible for a ne

 8. emolument Replica Watches documentation and are recurrently Replica Watches superficial of the arm’s JC7-2 replica finish of many, but 301.SB.131.RX replica is embodied possible to Replica Watches concede exclusive of these Replica Mont Blanc Watches watches gone astray spending omega watches sale a fortune? The moneymmaking Replica Watches violence of Ebay is rolex replica Watch patent. bearings fresh contract 179174-MAJ replica you permit a flea peddle find, compatible for a ne

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *