El meu bloc

Cal canviar l'acció per a què canviï el resultat. - Bloc personal de Joan Inglada Roig

19 d'abril de 2024
Sense categoria
0 comentaris

Palestina – Catalunya

Fa tres segles, aquí, a Catalunya, va passar el mateix que ara passa a Palestina.
Porten segles intentant fer-nos desaparèixer del mapa. Fa 300 anys ens van destrossar i dividir el país igual que ara fan els jueus amb els palestins i avui continuen espoliant-nos econòmicament i culturalment i no ho percebem. Al Cor de la Turuta de Vilanova i la Geltrú, cantem per la pau al món i de la guerra a casa nostra ni ens n’adonem.

Viles socarrades: l’estratègia del terror.

Durant el segle XVII, els abusos de l’exèrcit castellà sobre la població catalana van ser constants. L’estratègia del terror va ser sistemàtica contra la població civil, i la brutalitat contra les viles amb morts, incendis i rapinyes ho van destruir tot. La bestialitat militar va afectar el conjunt dels Països Catalans.

Xàtiva és l’exemple més simbòlic d’aquesta repressió. La segona ciutat del Regne de València va ser esborrada del mapa, cremada en un incendi que s’allargà tota una setmana. Amb els xativins supervivents desterrats a Castella, el 17 de juny la ciutat va quedar deserta. L’extermini convertí la ciutat en un desert, de manera que, el març de 1708, d’una població de 10.000 habitants només en restaven 8.

La culminació del càstig a la tenacitat “socarrada” va ser el canvi de nom. Felip V va ordenar rebatejar Xàtiva com a «Nueva Colonia de San Felipe», i es va haver d’esperar al 1811 per poder recuperar la nomenclatura pròpia.

Xàtiva, però, no és l’única població socarrada, moltes són les localitats que tastaran les flames borbòniques. Al Regne de València, al Matarranya i a Lleida, la crema de llocs i viles es registra des dels primers mesos de la conflagració. La darrera coneguda és la d’Ares del Maestrat, al final de 1707. Al Principat de Catalunya, el càstig incendiari es produeix els anys 1713 i 1714, a la darrera etapa, la guerra a ultrança.

En total, desde abril de 1937, hubo 144 bombardeos con un total de 230 víctimas mortales y 607 edificios afectados.

https://es.linkedin.com/pulse/la-hist%C3%B2ria-del-11-de-setembre-1714-ana-muniesa
https://www.diarilaveu.cat/societat/felip-de-borbo-rei-a-sang-i-foc-viles-socarrades-lestrategia-del-terror-193903/
https://www.memorial1714.cat/wp-content/uploads/2017/05/Revista-Intent-anorrear-un-poble.pdf
http://www.iepenedesencs.org/delpenedes/DelPenedes30.pdf
https://ca.wikipedia.org/wiki/Setge_d%27Ares
https://memoria.gencat.cat/web/.content/00_exposicions/exposicions_enlinia/catalunya_bombardejada/expo_cat_bomb_cast_web.pdf
https://ca.wikipedia.org/wiki/Bombardeig_de_Barcelona_(1842)


Martí Olivella proposa activar grups locals d’autodefensa no violenta

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!