El 25 de maig de 2023 al migdia, a la televisió valenciana @apunt_mediai al programa @terravivaapunt, varen difondre l’evolució del nou aiguamoll de les Fonts de #Llíria al parc de Sant Vicent (allà on de menuts déiem “la Selveta”) amb l’historiador Francesc Rozalen i el tècnic mediambiental Toni Pérez.
Hui al migdia a la televisió valenciana @apunt_media i al programa @terravivaapunt, difonent l'evolució del nou aiguamoll de les Fonts de #Llíria al parc de Sant Vicent (allà on de menuts déiem "la Selveta") amb l'historiador Francesc Rozalen i el tècnic mediambiental Toni Pérez. pic.twitter.com/oiV2ldvXSA
Ara mateix, alce el cap i el que estan mirant els meus ulls…
… instants després, en dècimes de segon, amplie la mirada i la frustració: m’adone que realment no estic a la platja… sinó mirant el fons de la pantalla de l’ordinador… la imaginació sempre és més dolça que la realitat…
El passat dijous 1 de juny, des de Vilamarxant @astrofotojlcens regalava unes imatges espectaculars de la tempesta damunt el cor del Camp de Túria… els llamps semblava que s’estampaven tot just sobre Llíria, per darrere de Sant Miquel… amb la Buitrera com a testimoni… però a l’hora de la veritat, la gran majoria caigueren a la Concòrdia edetana o la Calderona… i el de la fotografia aparentava per Carrases cap a la serra… això sí, aquest mal temps va provocar que una descàrrega impactara amb força al castell de Benissanó afectant part del seu interior…
Durant el s. XVI, la difícil convivència entre musulmans i cristians del Regne de València esdevingué més difícil encara. La guerra de Germanies, el bateig forçós de musulmans i la revolta de Benaguasil foren l’inici d’un malestar que augmentà amb el tancament de les mesquites, el desarmament de moriscos i, finalment, l’expulsió. Però aquest procés s’acompanyà d’altres instruments repressius, menys violents però molt més efectius, com ara l’assetjament inquisitorial i judicial. El front civil també actuà poderosament contra aquesta minoria, els moriscos, en àmbits tan casolans com l’agricultura, el seu mitjà de subsistència.
L’any 1584 es duia a terme el Plet dels Arrossos. La ciutat de València i la vila de la Pobla actuaren judicialment contra els moriscos de Benaguasil, per tal d’anul·lar o, almenys, de reduir la zona de conreu de l’arròs, tot remarcant exageradament les malalties que produïa la ricicultura. Als documents d’aquest plet s’adjuntà un bellíssim mapa de la zona que ha arribat fins als nostres dies i que es conserva a l’Arxiu del Regne de València.
El Consolat de Mar, empresa dirigida per Carles Subiela, ha tingut la generositat d’editar aquesta mostra cartogràfica (podeu trobar-lo al final de l’article) on apareixen tots els pobles de la Vallbona: la Pobla, Benaguasil, Vilamarxant i Riba-roja, amb Llíria i Benissanó, on es marca la zona arrossera i moltes construccions menors escampades per aquesta subcomarca del Camp de Túria durant la segona meitat del s. XVI. El 27 de maig del 2023, a la seu de l’esmentada empresa, Joan Bell-lloc explicava les circumstàncies i el contingut del mapa.
Heus ací la seua presentació.
(En la part musical cal comentar que iniciem el pòdcast amb un fragment de l’Orquestra Àrab de Barcelona a l’espectacle “Una nit única” concert celebrat al Pla de l’Arc de Llíria el 21 de novembre del 2009 dins dels actes commemoratius de la campanya “400 anys d’absència dels Moriscos del Camp de Túria” i durant el programa i a la conclusió escoltem ‘Cant de batre de José Cruañes’ amb Pep Gimeno Botifarra i Ahmed Touzani)
Eren les Portes que obrien a Ponent la ciutat de València… també es coneixia com a Portal de la Calç perquè el material amb què s’emblanquinaven les cases del Cap-i-Casal entrava per aquest accés… acabe de passar per elles i el color actual ha esborrat el sabor i els tramvies…