JUEUS sefardites en el “meu” túnel del temps?

Ho ignoro, però bé que podria ser. Sembla que els jueus adoptaven, sovint, noms de lloc, i el lloc on van néixer els meus dos avis mascles -jo sóc fill de cosins germans-, Alcoleja (el Comtat, al País Valencià), no és tan lluny de la petita ciutat d’Alcaraz (Castella- la Manxa). Ambdues havien estat, històricament, d’origen musulmà.

En tinc més indicis, com anireu veient. Però tot això és especulatiu. La genealogia constitueix una ciència seriosa, i en la seva recerca, com en gairebé tot, s’ha de ser rigorós. Ho deixo per a l’etapa de la jubilació, i encara em falten alguns anys…

 

“No en dubtis gens -em va dir ja fa temps el Raimon, un veterà molt savi. El perfil de la teva cara és típicament jueu”.

Però aquest no n’era el primer indici. Molts anys abans, quan jo en tenia 28, el doctor Ciril Rozman -prestigiós metge d’origen eslovè i d’ascendència també jueva, resident de fa molt a Catalunya- em va diagnosticar d’una d’aquestes dites “malalties rares”, de les quals demà n’és, precisament, el Dia Mundial. Es tracta de la febre mediterrània familiar (FMF), descrita inicialment entre jueus i després en altres pobles de la conca del Mare Nostrum.

No us en donaré més detalls. Només dir-vos que intento conviure-hi dignament, i que, amb el tractament adequat, la FMF m’ataca molt menys de gran que de jove…

En conèixer la possibilitat d’aquesta ascendència, la meva mare se’n va alegrar i ens va regalar, a cada un dels germans, un petit canelobre jueu daurat, amb espelmes vermelles –diferents, doncs, de les de la imatge. Em va agradar molt, i és una de les icones -entre d’altres, també hi ha un petit Buda comprat a la Xina, o una de les creus de la Sagrada Família- del nostre menjador.

Un metge mallorquí, el doctor Joan Buades -amb qui també m’he visitat, un dia de gener del 1991, a Palma-, té publicada, del 1988, la seva tesi doctoral sobre la FMF a partir de la recerca dels nombrosos casos de la malaltia esdevinguts entre xuetes, o jueus de Mallorca…

I un d’aquests, l’amic Pere Bonnín, reconegut periodista de Sa Pobla amb anys de trajectòria des de Catalunya, va publicar amb èxit el 1998 Sangre judía, llibre que constitueix una bona introdució al tema d’un poble de vocació tan genuïna com d’arrelament universal.

Al final d’aquesta obra hi ha una relació de cognoms molt interessant. És treta de les llistes de gent represaliada per la Inquisició, dels censos dels calls i d’altres fonts que indiquen clarament que la persona que du aquell cognom té ascendència jueva.

S’hi troba, per exemple, Alcaraz, i jo me’n dic -com a fill de cosins germans- per partida doble… 

I hi ha també cognoms poc o molt corrents, entre els quals -suposo- els d’algunes i alguns que pogueu llegir el post. Per exemple Aguilar, Aragay, Barba, Blanch, Cabot, Carbonell, Dalmau, Díaz, Escarré, Esteve, Falcó, Fuster, Giner, Gràcia, Hernández, Herrera, Iniesta, Isaac, Jiménez, Jordà, Kahn, Kaneti, Laporta, Liñán, Llonch, Llorens, Marsal, Moix, Navarro, Núñez, Oliva, Orta, Pastor, Pi, Ribalta, Romeu, Sastre, Soler, Terrades, Torner, Úbeda, Ulloa, Vidal, Vives, Xamorro, Ximénez, Yanes, Yuste, Zafortesa, Zayas…

I tants -molts- d’altres…
Tot sembla que lligui, doncs, però continua sent especulatiu. Hi ha prou indicis, però no la certesa suficient. O la constatació científica necessària…

Des de portals com, per exemple, MyHeritage http://www.myheritage.es/
o Family Search https://familysearch.org/ -aquest darrer curiosament vinculat, o no tant, als mormons– podeu interessar-vos o progressar en les vostres recerques genealògiques. Jo, ja dic, si ho faig serà quan m’hagi jubilat.

Mentrestant, ja fa temps que vaig prendre bona nota que és probable que vingui de jueus -sefardites, òbviament. Sense tenir-ne consciència d’antuvi, ni professar-ne la religió, ni haver-me vinculat a la seva cultura, ni formar part de cap lobby, ni haver visitat Israel -però admeto que m’agradaria-, ni sentir-me necessàriament partícip d’algunes o moltes de les decisions que pren, o pugui prendre, el seu Estat… L’existència del qual no deixa de tenir, és clar, connexions amb la qüestió catalana, com també la tenen, al seu torn, els palestins.

Això sí: m’honoro de compartir -presumptament- alguna herència amb referents com Albert Einstein, Bob Dylan, Bruce Sprigsteen, Elias Canetti, Karl Marx, Barbra Streisand, Georges Moustaki, Hannah Arendt, Steven Spielberg, Simone Veil, Primo Levi, Lou Reed, Demi Moore, Baruch Spinoza… o fins i tot -malgrat que ara estigui sota sospita des del punt de vista moralWoody Allen.

8 pensaments sobre “JUEUS sefardites en el “meu” túnel del temps?

 1. M’ha agradat molt aquest post. Trobo interessantíssim això d’estudiar l’arbre genealògic; vaig fer-ne una petita part del meu fa un temps i, curiosament la meva àvia materna es deia Dolors Martí Dalmau (aquest últim, també és a la teva llista de cognoms sefardites)… així que, poc o molt tots devem portar una part de sang sefardita i una part de… musulmana?
  Hi ha molts llibres per a documentar-se sobre l’origen dels cognoms, en tinc alguns, però concretament tu ho pots tenir bastant clar degut a aquesta malaltia rara…
  Fa uns anys, la ruta cap a la Serra de Cazorla, a Jaén, em va portar prop d’Alcaraz, a Castella la Manxa, i per curiositat el vaig visitar. És un poblet enmig de caps de blat, petit, però ben construït, amb una plaça porxada, les cases d’un color vermellós (semblant a Prades, Baix Camp) i dues esglésies cara a cara, una imatge força interessant… El vaig trobar acollidor i a la fonda de la plaça hi vaig dinar molt bé. Adjunto foto per acabar de documentar el teu post… amic Alcaraz.

  2 esglésies companyes a Alcaraz

 2. COGNOMS JUEUS SEFARDITAS CATALANS

  Shalom alechen tots!

  Només vaig venir aquí per afegir el meu senzilla aportació i ajudar els descendents brasilers de Bnei anusim o marranos que busquen informació detallada sobre per què els seus cognoms semblen ser d’origen jueu. Per a això, li suggereixo la recerca d’aquesta informació, entre altres formes, a través de consultes o sol·licitud d’informació al meu cosí, l’historiador brasiler Flavio Rogério Ribeiro de Sá Cohen qui també és genetista i té les biblioteques especialitzades més complets de la investigació sobre la història i la genealogia jueva famílies brasileres marranos, nou cristià, anusim o origen sefardita, i moltes famílies d’origen Ashkenazi.

  Intenta posar-se en contacte i aprendre sobre l’obra de Flávio Rogério Ribeiro de Sá Cohen, que és fins i tot capaç de rastrejar fins al ancestre jueu, fundador dels colons o patriarca que va donar algunes famílies d’origen sefardita, marranos o ashkenazim al Brasil i en les Amèriques com conjunt.

  Parla diversos idiomes i compleix amb tots, sense cerimònia, i que són els estudis molt atent, educat i dedicat treball, citant abundant bibliografia. A més, hi ha diverses investigacions dels seus textos en Eng, espanyol i francès, com a referències publicades per ell a Internet al Brasil, ia l’estranger sobre les pors específics d’origen jueu de les famílies portugueses, espanyoles i d’Amèrica Llatina, per no parlar de també investiga família Ashkenazi. Contacte amb ella es pot fer ja sigui per facebook: Flavio Sa Cohen, i per correu electrònic: sacohen@bol.com.br.

  Tots els textos que es troben a Internet, sota el títol ” La família jueva sefardita Orígens …. ” (SEGUIR EL COGNOM) són de l’autoria de Flávio, incloent el tenir algunes persones sense escrúpols que l’ha sol·licitat aquest tipus d’estudis, com per exemple, un d’aquests anomenats Mariel Marra i Claudimy Carneiro, tenia la seva publicació posant com a autors dels mateixos.

  A continuació es mostra un text de la mostra de l’obra Flávio de Sá Cohen:

  ” Per Flávio Rogério Ribeiro de Sá Cohen …
   
  Bé observant les seves seus cognoms i Silva Barbosa, et puc dir que sí, que són descendents de portuguesos com la majoria dels brasilers. Però com l’origen de les soques dels seus cognoms, et puc dir encara molt mais.Pelo Silva cognom, si és d’origen comú, com si el és d’origen noble llinatge, descendent dels mateixos membres de l’antic llinatge Romana- portuguès espanhola- que l’Alta Edat Mitjana membres casats d’uns descendents de jueus dels antics llinatges de rei David a través del príncep àrab de Damasc – Síria, Abdel Raman III, el setè emir de Còrdova en el segle medieval Espanya 8-9 DC, que era un adnanita àrab és a dir, era un descendent directe de Judà o Judes Gamalah, que va viure fa uns 2000 anys a l’antic Israel i d’allí va emigrar a la persecució fugint Aràbia promogut pels romans, sent també assenyalen que Judes de Gamalah era primer en segon o tercer grau de Jesús de Natzaret, els besavis paterns ambdós eren germans.
   
  Tenir sobre el seu cognom Barbosa també d’origen jueu sefardita és perquè Barbosa era un sobrenom adoptat per una branca Nunes de la família que també descendent del Rei David. I recorda el Rei David tenia 20 nens amb dones oficials i un centenar d’esposes o concubines secundàries i en l’actualitat hi ha prop de 85-100.000.000 descendents, i entre les famílies d’origen portuguès i espanyol que connstam com descendents la descendència de David, entre altres persones amb cognoms com: Cardozo, Cardoso, Cardoza, Cardosa, Mattos, Amaral, Almeida, Cunha Pereira, Oliveira, Mendonça, Menezes, Souza, Sousa, Sosa, Loureiro, Figueiredo, Maia, Sa, Saa, Moura, morisca, Gomes Ribeiro Dias, Bragança, Évora, Fernandes, Gonsalves, Gonçalves, Martins, Melo, coronel Pérez, Peres, Pires, que baixa de dues soques primcipais davídic, la primera a través de David ben Zakai i el seu fill Sisnando Davidez de Coimbra i Judes segon a Gamalah Abdel Raman III, a més d’aquests hi ha molts altres, com a mínim UNES 30 a 50 més famílies incloent el seu Barbosa i l’Silva molt popular. L’entrellaçament de les famílies que van començar en l’època de l’Imperi Romà i s’estenen al llarg de l’Edat Mitjana, va ser a través de molts matrimonis mixtos entre jueus, cristians i musulmans d’origen jueu, com ho demostren els tres històricament els concilis de l’Església Catòlica que van intentar en va per prohibir aquest tipus de matrimonis.
   
  Me les vaig arreglar per aclarir en part els dubtes sobre els orígens de la seva sobrenomes.Daqui a August’ll li enviï un estudi més detallat sobre el tema. Per facilitar rebre més informació, pots agregar al teu facebook, si ho prefereix i el desig. El meu facebook és Flávio Sá Cohen i el correu electrònic és la mateixa. El Déu etern i beneït d’Israel beneeixi granment a vostè ia tota la seva família descendent de la Casa de David, amb les benediccions reservades al seu poble Israel, Amén! Am Israel Jai! Baruch ha Shem! ”

 3. Joan: en l’article publicat fa pocs dies sobre la Barcelona jueva dic que molt probablement tants de nosaltres siguem o descendents de sefardites o directament de jueus catalans conversos ja de del llunyà 1391, quan els avalots de Barcelona que va enfonsar el Call. Els meus cognoms també ho certificarien…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*