Edward Snowden i els Drets Humans

Edward Snowden és un dels protagonistes del segle XXI. Si més no, ho és i ho serà de la seua primera meitat. O fins que la nostra mentalitat no siga capaç de reconèixer els valors -les ‘actituds, valors i normes’ de la nostra ESO, per exemple- de cada gest perquè ja no serà rellevant. O potser sí que ho serà, però ja no tindrà la trascedència que fins ara li hem donat perquè en algun moment, sense adonar-nos-en, haurem deixat enrere quelcom més que els dies i els anys. I això és així perquè la nostra raó -‘la nostra visió del món’- encara és inseparable d’allò que anomenem Drets Humans en això que alguns anomenen ‘l’era de la informació’ i que ja vorem cap on va. Inseparable, tot i que la realitat no els contemple.

Estic donant voltes a redós del paradigma orwel·lià, que és el nostre i el nostre pa de cada dia. A redós del clar exemple que la justícia és el sistema judicial i tothom dóna per fet que pot ser que ja no tinga cap relació amb l’ètica, però igualment l’hem d’anomenar justícia. Per costum, potser.

Fa pocs dies, un senyor de dretes amb qui conversem sovint em comentà que en els nostres dies ‘els valors s’han capgirat’. Em sorprengué que ho digués tant convençut, sobretot perquè és metge. I en els seus exemples, jo no vaig discutir-li la seua raó. És evident que l’ètica de l’escola no és l’ètica que avui emana i promociona el poder. Rarament coincideixen. De fet, a la justícia -sistema judicial- no li interessen les qüestions ètiques de cada ésser. És així, tot i que no se’n parli com caldria a les ‘teles’ que es poden mirar, per exemple, i això té unes conseqüències clares en el benestar de les societats, en la salut de les poblacions, en tots los àmbits de les nostres vides.

Per això penso que Edward Snowden, protagonista d’una noticía en referència a la nostra llibertat nacional que acabo de llegir ara mateix a Vilaweb, és un dels protagonistes del segle XXI. Un exemple cabdal per comprendre què passa, si es vol reflexionar.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *