Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

3 de juliol de 2009
0 comentaris

L’inversemblant estiu de 1936. Curs a la UB

Normal
0

21

false
false
false

ES
X-NONE
X-NONE


Dilluns vinent he estat convidat a fer la primera classe del curs L’inversemblant Estiu del 1936, dins la programació dels cursos d’estiu “Els Juliols” que organitza la Universitat de Barcelona. Aquest curs, que segons m’han indicat està tenint un gran èxit de matrícula, tracta de donar resposta a les moltes preguntes que trobem sobre la revolució de 1936. Coordinat per Miquel Izard, hi participen reputats col·legues que oferiran una visió absolutament interessant i sense prejudicis. Tindrà lloc totes les tardes de la setmana vinent, de les 16:00 a les 20:30, i té un valor de 3 crèdits de lliure elecció. La meva intervenció es titula “Les arrels de la tragèdia. Les raons profundas de la violència revolucionària el curt estiu del 36”. Us passo a continuació el resum de la sessió

L’objectiu d’aquesta sessió buscarà fer una aproximació a la interpretació de les causes que expliquen la violència social de les primeres setmanes de la Revolució de 1936. Així, es tractaran aspectes generals com la percepció col•lectiva de la classe mitja urbana sobre el món obrer, la immigració i l’anarquisme, així com les condicions concretes d’existència que comporten un autèntic apartheid que segrega la classe obrera vers la perifèria del sistema social, econòmic i geogràfic.

Normal
0

21

false
false
false

ES
X-NONE
X-NONE


També s’esmentaran episodis pròxims al moment de la revolució que poden explicar reaccions de violència, com l’especulació immobiliària, els conflictes pels preus dels aliments bàsics, la desocupació, la inexistència de ponts socials o d’institucions que asseguressin mobilitat social ascendent, l’incompliment de les lleis de protecció social, el baix nivell adquisitiu. I també, com el moviment anarcosindicalisme, a partir de la construcció d’una política pròpia i una estratègia d’acció directa aconsegueix catalitzar el descontentament en un seguit d’actuacions encaminades a desafiar el poder i desfermar pànics socials. Tot plegat, en una dinàmica d’acció reacció, els ingredients que permeten explicar una violència simbòlica i pròxima, més que cega o irracional com sovint ha estat definida.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!