Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

5 de juny de 2010
16 comentaris

L’empresa, per a qui la treballa

En aquests darrers anys, m’estic sorprenent a mi mateix de com evoluciono ideològicament. En circumstàncies normals, passada ja la quarentena, hauria d’esdevenir més assossegat, més flexible, més comprensiu amb les febleses humanes, més moderat, més conservador.
Imagino que sóc d’aquelles persones que, pel fet de pensar en termes morals, no puc restar indiferent davant la injustícia. Més que mal temps per a la lírica, aquests són anys per a la pornografia econòmica. El que diuen que és una crisi, i que no representa una altra cosa que una refeudalització d’occident, fa que, com a historiador observava amb una certa distància, fa que se m’acceleri el cor i em vinguin desitjos de veure en Santiago Salvador entremig del club Bildenberg, Mateu Morral tractant els representants de l’FMI com es mereixen o de trobar Durruti per l’hotel Mandarín, tot fent expropiacions revolucionàries.
Aquest matí pensava en el vell eslogan previ a la revolució del 36. “La terra per a qui la treballa”. Malgrat he passat molts anys estudiant els moviments socials ha estat aquest matí quan se m’ha encès el llum.
Fins abans de la guerra, la terra era la veritable base de la riquesa, el bé més preuat, el que permetia restar a la frontera entre la supervivència i la marginalitat. El seu control, doncs, era clau per a l’estructura social i per a qualsevol esperança de prosperitat. En aquest sentit, el latifundi, el latifundista i el latifundisme, és a dir el parasitisme i el paràsit que la controlava mitjançant un robatori del passat, amb la cooperació necessària d’un estat submís als poderosos, cometia un acte de violència. “La terra per a qui la treballa” era el pas necessari per a establir una societat més justa. Perquè, a qui importa la prosperitat si aquesta se centra exclusivament en una minoria?
Per bé o per mal, avui dia la terra ha deixat d’ésser central en el control social, tret que aquesta esdevingui font d’especulació. La marginació dels pagesos és una constatació. Avui és l’empresa la principal font d’activitat econòmica. I és el capital el principal factor que implica l’asimetria. Si ens escandalitzem amb el latifundista (algú que s’enriqueix explotant camperols sense terra) ens hauríem d’escandalitzar davant d’aquelles empreses els propietaris de les quals són gent que en sa vida ha tirat un pal a l’aigua. Gent que seu en un consell d’administració a cobrar sense preguntar com s’ho ha fet un administrador acostumat a robar. Parlo, és clar de les grans empreses, car petits i mitjans empresaris sovint són gent autoexplotada.
En aquestes circumstàncies on les esquerres amaguen el seu cap al wàter de la història, on els activistes semblen més preocupats per les revolucions llunyanes, o defensar barbuts de hamàs, cal ser contundent! En períodes com l’actual, en què els rics ens roben, ens ataquen, se’ns pixen a sobre, i a sobre diuen que plou. Cal dir prou! L’empresa per a qui la treballa. És a dir, clar i català, els sindicats han de deixar de dir collonades, parlar de salaris o condicions. Han de reclamar (i propiciar) l’expropiació i col·lectivització de les grans empreses, dels grans patrimonis, i dels diners d’aquests que se’n diuen “inversors” i que no són altres que xoriços aprofitats. Els deu milions d’euros anuals de Mourinho estaran millor emprats si es fan empreses col·lectives de jardineria, tot donant feina, per exemple, a 700 jardiners. Els deu milions de la casa reial estaran molt millor entre pensionistes.

  1. Doncs sí, sembla que els sindicats han estat durant anys punts d’unió de persones que volien lluitar per millorar els conflictes laborals, però penso que no ens podem fidelitzar a res com a la salvació de res i fer-lo intocable, cal estar obertes a possibles canvis, tot necessita el seu reciclatge i segurament els sindicats és hora que no només apleguin persones treballadores sinó  també persones amb potencial de treballar( potser sumant-se amb les assembles d’aturades, de forma que per fi facin una política econòmica al servei del poble, la que no fan els polítics i com bé tu dius :  “els sindicats han de deixar de dir collonades, parlar de salaris o
    condicions. Han de reclamar (i propiciar) l’expropiació i
    col·lectivització de les grans empreses, dels grans patrimonis, i dels
    diners d’aquests que se’n diuen “inversors”” . Al cap i a la fi, una empresa que genera beneficis sense destruir el medi ambient, afegiria, hauria d’estar al servei de tothom i sobretot recuperem la terra.I sí un bon exemple seria la cooperativa de Marinaleda, tot i que penso que si no hi ha jerarquies, encara millor, bé, en qualsevol cas sembla que aquesta és una proposta propera i viable i endavant lligant caps!

    Salut!

  2. Sempre serà millor i més econòmic robar que emprendre. Per això no cal gastar tanta xerrameca. Robar és barat. Sí, ja ho sabíem.

  3. marinaleda, el paradís de la subvenció a la terra. La subvenció per a qui se la treballa. Vingui a nosaltres el subsidi, i no tornem a treballar, pels segles dels segles. Amèn.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!