Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

25 de gener de 2012
0 comentaris

Sant Antoni i Peníscola, pel P. Josep Miquel Bausset, OSB (El Periòdico Mediterráneo)

Bausset 25/01/2012

Sant Antoni Abat, pare de monjos, és un dels sants que suscita més devoció entre els cristians valencians. Prova d’això, és la gran quantitat d’ermites dedicades a aquest sant, per no parlar de les fogueres i les santantonades d’El Forcall o de Cinctorres, la Matxà de Vilanova d’Alcolea, les Barraques i el Maig de Villores, les Rossegades d’Albocàsser o les Albaes de Morella. Entre les ermites dedicades a aquest sant monjo, sobreïx la de Peñíscola, una construcció relacionada íntimament amb el papa Luna, ja que el 8 d’abril de 1416, Benet XIII va atorgar indulgències a totes les persones que visitaren i contribuïren a la “conservació i restauració de l’ermita de Sant Antoni Abat de Peñíscola”. Pere de Luna recordava a tots aquells a qui s’adreçava la butla per recaptar diners, la importància de la generositat i de les obres de caritat.

D’aquesta manera, el papa Luna “desitjant que la capella eremítica de Sant Antoni, a prop de la vila de Peñíscola, de la diòcesi de Tortosa, puga ser visitada amb l’honor convenient”, exhortava a “prestar ajuda, per a la conservació i reparació ” de l’ermita.

Aquesta butla, datada a Peñíscola “el sisè dia abans dels Idus d’abril, en l’any XXII del nostre pontificat”, ens recorda el paper fonamental del papa Benet XIII en la devoció a Sant Antoni.

L’actual ermita d’aquest sant monjo, situada a la serra d’Irta, data del segle XVI. I és el segon diumenge de Pasqua, quan la vila pelegrina en romeria fins a aquest lloc sant, que va rebre l’impuls del papa Luna, per a la seua conservació i reparació, com diu la butla de Benet XIII. Que Sant Antoni Abat, pare de monjos i model del poble de Déu en el seguiment de Jesucrist, vetle pels ciutadans de Peñíscola, que l’honoren i el veneren en la seua ermita.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.