Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

12 d'abril de 2013
2 comentaris

Procés constituent

Una de les poques alegries dels darrers temps me les han donat l’Arcadi Oliveres i la Teresa Forcades. Sembla que algú, a la fi, ha decidit posar lletra a la música de la dissidència. Algú vol transformar en himne cohesionador la fressa del malestar. I aquest algú té prou crèdit personal i moral per posar-se al capdavant del camí que ens hauria d’abandonar el calvari humà que suposa per la majoria seguir les indicacions del gps del capitalisme financer.

La mort de Margaret Thatcher ens hauria de servir per fer algunes reflexions. Certament, tants i tants, des de l’ampli espectre de la dissidència, l’hem odiat amb devoció. I l’odi, que resulta un sentiment que atia la nostra irracionalitat, ens ha impedit analitzar amb calma i deteniment el perquè del seu èxit, i el del nostre fracàs. No hi valen aquí teories conspiratives. Thatcher i els neoliberals es van alimentar dels nostres errors, les nostres febleses i la nostra indolència. Thatcher va canviar el món perquè tenia poques idees, molt fermes, i va saber-les defensar amb contundència, tot atiant els pitjors instints de l’individu, i tot esberlant les regles del joc, mentre la resta, ens ho miràvem amb ulls incrèduls. Això ens hauria d’il·luminar. Qui considerem que el capitalisme financer ha d’ésser enviat, sense pietat, més que a la paperera de la història, a la destructora de paper, hauríem d’aprendre de la seva determinació, fermesa, i d’aprofitar-nos de les errades dels altres.

Qui hem nascut a la Catalunya de la banda de mar de la Diagonal, qui pertanyem a la base de la piràmide, ja fa molts anys que patim una desoladora orfandat política. Les esquerres ens van trair. Les institucions; els partits; les administracions; la política convencional, van  acabar essent, via corrupció, com a un apèndix de les elits, de les famílies que, fa generacions, remenen cireres. Ara això s’ha d’acabar. I s’ha d’acabar en un moment també de tensió nacional, quan la fallida de l’imperi hispànic ha de facilitar la creació d’un nou estat.

Què té de meravellosa la declaració d’independència dels Estats Units? No és el trencament amb la monarquia britànica; sinó representa un trencament amb el món antic, amb el feudalisme. Parteix de la base que tots els homes neixen iguals. Planteja l’extinció dels privilegis. Quatre senyors benestants, en un territori perifèric i poc poblat es plantegen, el 1776, no canviar de rei; sinó governar-se per sí mateixos; fer una ruptura respecte la dinàmica aristocràtica de la vella societat europea. La Catalunya independent ens ofereix una oportunitat semblant als declarants de Filadèlfia. El nostre procés constituent no hauria de limitar-se a canviar el color del passaport: la nostra independència hauria d’il·luminar el món: com? Emancipant-nos no només d’un Borbó; sinó dels nostres Fainé, Oliu, i l’aristocràcia que s’alimenta del patiment de la gent comuna.

Agraeixo que Teresa Forcades es posi al capdavant de tot plegat. És el que vaig reclamar juliol passat en una xerrada que vaig fer amb la CUP de Reus. Malgrat no renunciar a un cert maquillatge àcrata, sóc conscient del valor moral que tenen els lideratges. I Forcades porta una aurèola d’honestedat, valor, determinació, fortalesa i fe que hauria de servir per cohesionar i donar forma al malestar difús. Les grans transicions, al cap i a la fi, requereixen de grans lideratges. Necessitem els nostres Hável i Mandela, els nostres Washington i Franklin, personalitats excepcionals per a circumstàncies extraordinàries.

I vet aquí que se’ns estimula vers un programa comú que hauria de fer convergir a tot aquell que ens sentim òrfens de representació política. Un decàleg que fa aroma de declaració d’independència d’aquestes que haurien de servir de referents a d’altres pobles europeus per emancipar-se de la dictadura financera de la City, de Brussel·les o de Frankfurt. Una convergència de diverses individualitats, forces, moviments, partits, coalicions a fi de, amb determinació, amb un punt d’intransigència, ens permeti prendre el timó del nostre país, no pas per anar a Ítaca, o per girar a babord o estribord; sinó i molt especialment, per posar rumb a les terres de la llibertat, la igualtat i la solidaritat.

 

  1. Molt bon apunt, la veritat. Potser no estic d’acord amb tu en tot, però tinc la sensació que m’hi vaig acostant. La setnència de l’estatut del 2010 em va fer independentista i la duríssima crisi que ens assetja des de fa 5 anys em porta a veure que els istema està col·lapsat i que difíclment hi ha reforma possible.
    Veurem aquest projecte com evoluciona i en el qual certament hi ha de confluir molta altra gent, des de llocs diferents. 
  2. Primer de tot: les retallades les fan els nostres polítics, tant del govern central, com els autonòmics i els locals. Aquests podràn culpar a la Merkel, al FMI o al BCE, però qui signen els decrets i fan els pressupostos són els “nostres” governants. I en aquests pressupostos, no hi veig un bri d’austeritat, i si molt de robatori pur i dur.

    Amb aquest manifest de la Forcades i de l’Oliveres, veig moltes ganes d’augmentar el seu ego de lideratge. I també ganes -potser- de maregar la perdiu obrint nous fronts de discussió que arar per ara són totalment superflus (això de la nova constitució s’ha de parlar un cop assolida la independència, no abans). Potser volen dir “Catalunya serà el què nosaltres diguem, o no serà”, però amb això sols conseguiràn encara més la dispersió i fragmentació de les candidatures independentistes.

    Respecte a l’Arcadi Oliveres, no me’n refio d’una persona que quant li treus el tema de la financiació de l’Església catòlica romana a Espanya, surt amb pilotes fora, i amb la rialleta sornega et diu que estàs fent “demagògia”… Si els més de 13 milions mensuals que l’Estat espanyol aboca a fons perdut a dita Església (dels Presupuestos Generales del Estado) és demagogia, no sé què serà el discurs que repeteix ara sí i desprès també que tota la culpa de la crisi nostra és de la banca americana…

    Pel que fa a la Teresa Forcades se li va escapar al programa televisiu quelcom de poc coherent en quant al cristianisme (però bé, ja sé que és catòlica romana, i per tant el seu cristianisme és molt “especial”).

    També hi veig un altre front obert pel nacionalcatolicisme per no perdre pistonada (poder, al cap i la fi).

    És la meva opinió; no vol ser cap santificació (per això, ja tenim aquests dos personatges, i alguns dels seus acòlits via vídeo).

    Atentament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!