Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

16 d'agost de 2010
4 comentaris

Menys mesquites i més biblioteques

La petició (i el finançament dels wahabites de l’Aràbia Saudí) per muntar una mesquita a la zona zero de l’atemptat de l’11 de setembre, es pot considerar com una provocació de molt mal gust, una absoluta manca de sensibilitat per les famílies de les víctimes. I també ha estat un greu error, per part del president Obama, donar-hi suport. Sóc conscient que aquest post em provocarà més d’una fatwa, especialment entre els aiatollahs del progressisme. Criticar creences religioses no cristianes fa assimilar al racisme i la xenofòbia a qui simplement dissenteix intel·lectualment del totalitarisme. I és clar, aquesta és una posició incòmoda.
Tanmateix, no veig que cap gran autoritat islàmica hagi decretat, per blasfems, aquells qui s’abroguen de la vida aliena per defensar pressumptament la seva religió. Cap gran teòleg ha condemnat Ben Laden o els estúpids narcisistes que, en nom d’una pressumpta divinitat, s’emporten gent en els seus suïcidis públics. Tampoc no veig ningú que defensi públicament l’esclavitud, o la discriminació per raó de tot, o que posi per davant de tot un únic aspecte de la seva vida, o que enalteixi la violència o el sexisme sense que intervingui la justícia penal. L’exepció, és clar, és si aquesta va disfressada de religió, car la religió sovint serveix per dignificar sentiments indignes, de la mateixa manera que, com deia William Morris, el patriotisme és el principal refugi dels miserables.
Tanmateix, les coses són així. Per descomptat, la gent té dret a practicar la seva religió,… sempre i quan no es traspassin uns determinats límits del respecte a la vida i a la dignitat humana. Tanmateix “islam” es podria traduir com a “submissió a Déu”, la qual cosa implica la negació de l’individu. De la mateixa manera, la xària, a banda de més que discutibles discriminacions, admet, per exemple, l’esclavitud, a bastament practicada a la Península Aràbiga. Els creients no són comminats a comprendre la dimensió teològica o humana, la trascendència que comporta tota religió, sinó a practicar ritus buits de sentit, en una estructura que comporta la manipulació col·lectiva de les mentalitats per part del poder.
Els llibertaris, els republicans, els il·lustrats,… tota aquesta gent va aconseguir emancipar l’individu de l’opressió, a partir de l’alliberament de la mentalitat individual. La separació entre església i estat fou la llavor de la separació entre el pensament racional i el pensament màgic. La cultura, la lectura, la reflexió i la tolerància acabaren de configurar una societat, si bé imperfecta, més vivible que la submissió incondicional a les jerarquies. En certa mesura, el monoteisme no deixa de reflectir en l’àmbit simbòlic una determinada estructura social i familiar. En aquest sentit, els partidaris de la llibertat, no podem estar conformes amb l’expansió d’espais de discriminació, de repetició, de crides a l’opressió, de discriminació, de ressentiments col·lectius. Hi ha gent que som partidaris de les biblioteques. Altres sembla que només tenen un únic llibre interpretat de manera peculiar.

  1. Em sembla que el teu post si que aixecarà certa polseguera entre alguns abanderats d’un progressisme banal que es dedica a acusar de racisme a tothom que gosi criticar a l’Islam.

    Jo, com a militant ateu, des de la tolerància i el respecte, veig amb preocupació com l’ Islam creix i fa recular algunes conquestes socials i individuals que han costat molts anys de lluites i patiments. No m’amago del que penso però durant massa temps m’he rebel·lat contra la jerarquia eclesiàstica com per ara mossegar-me la llengua ( en nom d’allò políticament correcte) quan veig Imans que prediquen un feixisme religiós que a mi m’espanta.

    Que cadascú practiqui la religió que vulgui ( budisme, islamisme, lahamanisme, cristianisme, politeisme, hinduïsme, ateïsme, misticisme…) però que ningú s’atreveixi a a creure’s en poder de la veritat absoluta. A aquestes alçades trobo aberrant que l’esglèsia catòlica tingui dones enclaustrades en convents, o que les dones no puguin oficiar misses. Però encara trobo més aberrant que les dones no puguin entrar lliurement com els plagui a les mesquites o que s’obligui a les dones a assumir un rol de submissió que frega l’absolutisme.

    És un debat que s’encendrà però jo també m’afegeixo a la demanda de menys mesquites i de meś biblioteques, centres cívics, centres de dia, espais autogestionats…. 

  2. No hem d’oblidar que els EUA han finançat el wahadisme i són el baluart del règim més fanàtic -i amb diferència, del món musulmà de l’Orient Mitjà: l’Aràbia Saudita.

    Una altra cosa és que ls talibans tenen el trist mèrit d’haver provocat moltíssimes més víctimes musulmanes (especialment xiites) que no pas d’altres religions… .

    Si els protestants poden edificar edificis i els budistes 3/4 del mateix, estaríem incorrent en una discriminació si els musulmans no ho poguessin fer, una declaració de guerra moral per a que no poguessin resar.

    Això si, espero no ser catalogat de fanàtic progre, vosaltres veureu.

  3. Més ofensiu seria posar-hi un centre de la Lliga Antidifamació, de l’AIPAC o de qualsevol altra entitat sionista. O les oficines de Larry Silverstein.

    A més a més d’haver perpetrat ells l’atemptat, i d’haver-ne culpat a d’altres amb intencions propagandístiques òbvies, ara diuen que ja han trobat la Vaca Roja que fa mil·lenis que esperen, per construir el Tercer Temple (al preu que sigui, vides humanes incloses). Si això no és fanatisme i irracionalitat, que baixi Déu i ho vegi.

    http://www.youtube.com/watch?v=NneUR9KlEF8
     
    http://www.antesdelfin.com/novilla.html
     
    http://www.youtube.com/watch?v=iBo0gWUd8GY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!