Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

13 d'agost de 2012
12 comentaris

L’endemà de la independència, I (Confederació)

Enceto avui un conjunt de reflexions sobre els reptes i dificultats a què ens podem enfrontar arran de la independència. Veig que aquest és un debat que, ja reclamat per qui sostcriu aquest bloc fa temps, comença a tenir una certa presència, i convé que es faci.
El primer apunt que voldria posar damunt la taula és una qüestió més important de la que sembla, i que me la va suggerir, arran d’un diàleg, l’Aleix Cardona (L’Aleix de Ca la Toca), el blogaire i activista considerava que el Principat hauria d’estar preparat per negar-se a constituir-se com a estat sobirà sense el conjunt dels Països Catalans. Una declaració similar la vaig sentir també de boca d’un membre d’Amaiur respecte a Euskal Herria.
Tot i que el raonament de Cardona és assenyat i té una profunditat més enllà de l’eslogan, resulta improbable que la majoria de “principatins” hi estiguessin d’acord. Les circumstàncies polítiques vigents permeten contemplar la secessió de la Catalunya administrativa en un termini raonable, i fóra difícil convèncer els diversos activistes d’esperar a una situació més propícia que, ara per ara, especialment respecte al País Valencià, com a mínim, resulta incerta.

Ara bé, la provoació (en el bon sentit de la paraula) de Cardona, obliga a buscar solucions intel·ligents i agosarades. A partir de l’experiència històrica del nostre país, no és improbable suggerir una estructura política flexible, que permeti una ampliació territorial “a terminis”. En termes de dret constitucional, el millor és que assolim una fórmula confederativa.
La confederació té un precedent europeu molt interessant de “independència a terminis”, amb capacitat de conjugar una heterogeneïtat que, en el cas dels Països Catalans és òbvia. Es tracta de Suïssa. La Confederació Helvètica té en comú el fet de tenir pocs recursos naturals i estar envoltat de grans i agressius estats i imperis, i que aplega la suma de diversos cantons l’interès primordial dels quals era lliurar-se de la pressió imperial. Cantons amb una gairebé plena sobirania interna, heterogeneïtat i voluntat de constituir una nació des de la diversitat.
En segon lloc, la confederació forma part de la tradició política catalana. Al cap i a la fi, la “Confederació catalano-aragonesa”, era això, territoris  formalment independents i alhora units nominalment per un rei o comte rei, de manera que parlem d’una pràctica políca gens aliena a la tradició.
En tercer lloc, i en la hipòtesi d’un Principat sobirà, caldria aplicar-se l’estructura com a exhibició del que hauria de marcar la “independència a terminis”. Així, considero que la Catalunya actual podria declarar-se com a “Cantó” o “estat”, i atorgar idèntica consideració a La Vall d’Aran, amb sobirania plena per decidir com vol organitzar-se. De la mateixa manera, i atesa la singularitat de la capital, (i entenent que aquesta afirmació seria polèmica), Barcelona convindria que tingués un estatut de “ciutat lliure”, específica, atesa també la seva tradició històrica. Davant iniciatives com aquestes, valencians, illencs, catalans sota la sobirania francesa i italiana podrien veure en una entitat “estil suís” un senyal inequívoc del respecte total a les seves característiques, singularitats i contradiccions, sense l’ombra de sospita d’una hegemonia principatina.
De fet, una Suïssa mediterrània sempre representa una proposició més suggerent que la imitació dels estats postimperials de referència
  1. realment importa ben poc el que pensi EI en representació (vots) un 1% no pot impossar a un 99% per tant com el votant majoriari que decantarà la independència seria de centra-dreta/centra-esquerra no-socialista (eïnes de producció en mans dels treballadors o estat) (ja ho poden fer ara creant una SA) aquests és l’estat que en surtirà democraticament. Un estat català que caldrà travà bé i en tot cas més endavant si els altres 2 regnes esdevenen independents ja en parlarem de com articular-nos, això de separar barcelona (DC) de la resta em sembla absurd és precisament el que volien fer el PSOE urbanita-burgès i del cinturó roig.
  2. “La història és cíclica i es reperteix la primera volta de manera tràgica i la segona com a farsa”. España repeteix els seus cicles de manera sempre tràgica perquè, si t’adones, els elements que es barallen són sempre les mateixes peces constitutives des de Cadis en 1812. La nostra qüestió, però, és com eixir-se’n de la partida? Heus ací el nuc gordià. Quina és l’operació més eficaç a engegar?
    Re: Canviar algun dels elements constituents d’aquesta partida dita España.
    Una partida de cartes marcades previament on sempre han guanyat els mateixos.
    Els elements decisius constitutius d’España socials i nacionals:
    1. un poble noble i ignorant castellà, una aristocràcia española decadent i un estament estatista nacionalista de BOE francament hàbil i bregat.
    2. Un poble basc amerat de tradicionalisme, una burgesia ascendent proteccionista, un foralisme carlí i descentrat: Navarra és la pàtria dels bascos.
    3. Un poble català ignorant amerat de protolibertarisme, una burgesia ascendent proteccionista a la recerca de l’estat perdut. Una classe dirigent culturalista provinciana. Una elit econòmica proespañolista eficacíssima. El miratge cinc-secular d’una ridícula tradició confederal diacrònica dins de l’imperi español, car, per això, iterativament ineficaç.

    Els punts 1 i 2, no ens pertanyen tot i que poden coadjuvar processos paral·lelament, doncs, sols podem actuar en alterar una de les peces del punt 3.

    En quant al punt 3 cal tenir en compte una contradicció amagada per les historiografies oficials: La Catalunya autèntica i real la fem el poble mitjà i el pla que ha esdevingut fins al que som avui aquests 14 milions d’humans que poblem aquest tros del planeta terra. I que l’España de sempre, eterna i universal, és, entre els altres dirigents dels punts 1 i 2, obra de l’aristocràcia catalana i classes altes dirigents nostrades.

    Sols arraconant i immobilitzant l’acció política de les elits econòmiques i polítiques catalanes del principat és possible l’alliberament  del 50 % del territori i la població en un parell d’anys. És a dir, des d’en Xavier Trias i Manel de Bustos cap amunt, tots plegats, estan produint un fre per a la llibertat democràtica del nostre país.

    Si això no és produeix estem abocats a un proper trieni negre, un parell de rotacions sagnants de polítiques jacobines d’ambdós partits majoritaris des de la metròpoli…fins als inicis de la dècada 2020-2030 en que estant el partit més conservador puguem alliberar el principat després del desgast insostenible de l’estructura d’estat colonial.

    Amb la qual cosa, una de les peces constitutives d’España no estaruia dins de la partida. Alliberat el Principat entre l’actualitat i el 2021..la partida no tindria el “sentit” original. Espanya ja no seria España i l’altre 50 % de territori i catalans colonitzats que quedem dins de l’òrbita española serem o bé anhilats, o bé caldríem de ser  ajudats i rescatats  des de “l’exterior lliure” mitjançant la perícia diplomàtica del nou estat mundial i els elements insurreccionals de dins. Talment com operen Dublín respecte Irlanda del Nord o  Deen Haag amb els flamencs dins de Bèlgica o París amb els Valons belgues. Com a torna lleial i ètica a l’esforç conjunt d’alliberament conjunt de tota la societat mitja-alta cap avall.

    PS: vos aconselle llegir aquest post que vos donarà estris-pistes per a entendre planerament algunes de les tesis exposades per mi en el transcurs de la discussió present. Bon profit.

  3. jo crec que el manteniment d’aquesta entelèquia que anomenem Països Catalans ha fet més mal que bé. No hi perdem més el temps i acceptem que una part dels catalans poden ser independentistes sense ser sentir-se nacionalistes. I per a aconseguir la independència a aquests no els podem perdre. No caiguem en l’error d’identificar nacionaisme amb independentisme.
  4. El País Valencià només té una sortida bona, cap al nord i cap amunt.

    Quan els catalanistes amb les seves ingerències al País Valencià, deixen de rebolicar les aigues valencianes, els valencians veuran clara la sortida.

    El paradoxal és que els valencians, com a poble lliure, només tenen que desempallargar-se del tab o peu al damunt que representa la política catalanista d’ingerència vers al País Valencià  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!