Solcades

Eduard Solà Agudo

7 de novembre de 2023
0 comentaris

Fa setmanes que és l’hora de collir

La semana passada va bufar fort lo vent de Ponent i això va causar que molta oliva caigués; una oliva que jo no he volgut perdre i que he plegar i dut a moldre. L’oliva és un fruit que madura ràpidament, d’una setmana a l’altra, la qual cosa afavoreix que ja no es deixe madurar, sino que es culle verda. L’oliva, per saber si ja és por collir o no, es parteix per la meitat i si el pinyol surt net, quan la polpa no s’arrapa ja a l’os, mos assenyala que podem collir l’oliva de l’arbre sense recances, sense témer que mos resulte un oli massa picant.

La collina s’allargarà, enguany, però. Les almàsseres enguany fan l’agost i la majoria de productors aposta per no vendre el fruit. A la Cooperativa Agrícola d’Ulldecona -a Ulldecona ja fa anys que el molí es va vendre a causa d’una tèrbola gestió per part de la Junta d’aleshores- enguany lo preu de sortida del quilo d’oliva ha estar de 83 cèntims. Evidentment, enguany tothom s’assegura l’oli per a casa i no ven el fruit a este preu que al cap i a la fi no és gran cosa si ho comparem amb els anys anteriors.

Idò, tot bé. Actualment, estic excavant al castell de Cervera del Maestrat i gestiono la collita tant com puc, però la responsabilitat enguany ha recaigut sobre la meua germana, que hi té la mà trencada en els negocis, a diferència de jo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!