Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

8 d'abril de 2013
3 comentaris

Tatcher, la destructora

Una vegada, un col·lega historiador escocès em va fer el següent acudit: per als britànics, quines dues diferències essencial hi ha entre Adolf Hitler i Margaret Tatcher? Que Hitler va unir els britànics, i que Tatcher va aconseguir que els trens deixessin de ser puntuals.
Potser resulta exagerat, tanmateix és sovint en els acudits on millor se sintetitza el valor històric de moltes figures històriques. I certament, les dues premisses són àmpliament constatables. Tatcher va destruir per dins la societat britànica a fi de fer, com ella mateixa confessà un cop com si la societat no existís “tan sols, individus i famílies”. I això ho aconseguí amb la destrucció de tot allò que podia esdevenir un llaç que sobresortís de la llar familiar: els sindicats, l’habitatge social, els serveis públics, l’escola entesa com a espai de formació i no de negoci, els barris, els serveis comunitaris, els transports públics, la sanitat… Tot, tot, ho convertí a la lògica de despesa i benefici. Tot, comprable i vedible. Tot allò públic, convertit en valor de canvi. La segona premissa, que els trens esdevinguessin impuntuals, bruts, sorollosos, cars i cada vegada més problemàtics, també representa una metàfora que defineix a la perfecció la seva herència. 

El model neoliberal, implementat mitjançant els antiavalots contra miners i l’armada britànica (a costa dels pobres argentins), i assessorada des d’un bon principi del dolent de llibre Milton Friedman i l’abominable Pinochet, convertí la història del ferrocarril britànic en aquesta metàfora de degradació induïda a fi d’acumular beneficis, per part d’uns pocs, a partir del saqueig generalitzat d’allò públic. I que el resultat fos llòbrec, lleig, enfrontat,… en aquesta societat britànica cada cop més anòmica i dividida, en l’infern quotidià descrit amb suavitat i eufemismes per les pel·lícules de Ken Loach.
Sospito que li deuen haver barrat les portes de l’infern. El mateix Llucifer devia tenir por que li privatitzessin les calderes. 
  1. Excelente, de verdad. Podría decirse que con un lazito habría que mandarlo a Rajoy, la FAES y a los Mormones de la DUI, CIU y el Cercle Català de Negocis (de l’independentisme obligatori dels bons catalans, fent pais, vagos ejpañoles, y todo el revoltijo “transversal” uighh…)  Aunque en verdad parece que todo empezó en dictadura militar. Capitalismo y dictadura, lo cuál se ha tendido a olvidar en relación al origen de la revolución Neocon. Aquí lo explica Naomi Klein.

       http://www.youtube.com/watch?v=Nt44ivcC9rg&feature=player_detailpage

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!