Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

22 d'abril de 2010
14 comentaris

Samaranch

17 d’octubre de 1986. Tornant de l’Autònoma, amb un grup de companys de la facultat, ens vam aturar a un bar de Cerdanyola ver contemplar en directe la designació de Barcelona com a ciutat olímpica. La gent va saltar d’alegria. Jo, que sóc poc donat a les emocions col·lectives, vaig restar impassible, amb un sentiment on es barrejava satisfacció i inquietud.
Potser intuïa el que després va succeir efectivament. M’havien pres la meva ciutat. Vuit anys després era un exiliat econòmic després de la desenfrenada especulació que havia arrassat Barcelona. No només jo. La major part dels meus amics, fills de llogaters antics, havíem de triar entre la pobresa d’haver de pagar a preu d’or zulos infectes o haver de marxar lluny de la ciutat dels nostres avantpassats. Anys abans, quan ja veia de què anava el tema, com a protesta individual davant la comèdia de les olimpíades, vaig decidir estar-me a Grècia mentre duressin els jocs.
Samaranch havia esdevingut, des de la meva fixació, l’encarnació del mal. Un feixista poderós, que movia els fils de la Barcelona profunda, aquella acostumada a manegar des de la banda de muntanya de la Diagonal, d’aquest grup social parasitari habituat a canviar de pell en funció de les circumstàncies per extreure béns, poder, prestigi…
Anys després, no seria veritat si digués que em sorprèn el panegíric organitzat al voltant de la seva mort. En certa mesura, representa la demostració de com de triomfant fou la seva classe social el 39 i el 75. També s’explica per la imbricació de classe dominant estil “la cadutta degli dei/ il gattopardo” en les xarxes de poder vigents. Es percep clarament el seu domini en el veritable poder fàctic català (La Caixa i el seu entramat econòmic) i el domini sobre els mitjans. Tot plegat fa que sigui trist, molt trist el panorama social d’aquest país, incapaç d’enfrontar-se al passat, incapaç de gestionar el present, incapaç de teixir un futur acceptable.
Darrerament, i en aquest mateix blog, rebo força crítiques pel meu posicionament crític davant la ideologia del capitalisme opusdeista que he denominat “empreneduritis”, que més o menys ve a ser la ideologia queixosa dels impostos, favorable a la llibertat empresarial i justificadora de la desigualtat social. Aquesta era la veritable ideologia de Samaranch aplicat en el món dels negocis i de l’esport. Estimular l’especulació (no la professionalització), estendre la corrupció, propiciar les trampes, estendre el “dopping empresarial”, crear models falsos de triomf. Fer de la desigualtat extrema, un espectacle. Crear Ben Johnsons en el món de l’esport i dels negocis. Jugar amb les cartes marcades. Ah, i per descomptat, empresonar preventivament aquells que pretenien una representació olímpica catalana.
En certa mesura, Samaranch no era més o menys feixista que els grups dominants barcelonins de la banda alta de la Diagonal. Era un aprofitat, un Millet prudent i diplomàtic, algú capaç d’aprofitar-se de la dictadura i la Constitució, que també hagués medrat en una Catalunya independent o, fins i tot, en un règim comunista. Algú de la seva espècie, admirat per una colla d’aduladors, mereixeria l’estigma social d’algú que construí la seva figura, com deia Goytisolo, “subiendo sobre todos los demás”. Defensar Samaranch és defensar el pitjor de la nostra depriment història.

  1. En Samaranch és a Catalunya, a nivell d’impunitat i prestigi, el què en Fraga és a Espanya. Arreu del món parlen del seu passat franquista i de la seva gestió plena d’ombres del Comitè Oliímpic Internacional. Aquí i a Espanya, amb prou feines es recorda què va fer abans de 1986, quan es va fer famós per dir allò de “A la ville de Barcelona”

  2. Com es que ningú recorda la expropiació dels terrenys de la Meridiana per fer un cementiri, la posterior requalificació i el gran negoci que va fer el personatge…
    Pregunteu-li als pagesos a qui els hi robar les terres…
    I del canvi de la normativa Olimpica per barrar el pas a l’olimpisme a les seleccions catalanes…
    Personatge sinistre encara que diplomatic, seductor, habil, intel.ligent i per tan encara mes perillos.

  3. Em solidaritzo amb tu en tot el que dius. Sóc, com tu, un expulsat de la Barcelona de la meva infantesa i joventut, per l’encariment i la inflació desbocada que va generar la febre olímpica, propiciada pels Samaranchs, Maragalls i acòlits.

    Avui sento ràbia i impotència per la manipulació de què és objecte la nostra societat en general, encegada només pels fastos de la pretensiosa urbs, lliurada servilment al negoci turístic. Ràbia i impotència davant una classe política sempre venuda al poder econòmic de la alta i mitjana burgesia que -encara- regeix les regles del joc i determina les vides de tots.

    Salut

       

  4. El que representa Samaranch és la SOCIOVERGÈNCIA. Llegiu sinó un llibre titolat: “L’Oasi Català”. Està retratat amb pèls i senyals tot el que l’autor del post ressenya.
    El curiós és que no es denuncïi qui són els principals inpulsors d’aquests panegírics i es categoritzi sota l’eufemisme de “la classe política”. I uns nassos: només PSC, Ciu i Pp han lloat al feixista. Erc i Ic han marcat la distància i la qualitat democràtica en tot això. Però, és clar, ja se sap: quan l’establisment és reponsable d’una mesquinessa … és “tota la classe política” qui ho fa!!!

  5. Tenim a Samaranch amb el braç aixecat el 1974. I el tenim, el 1939, a l’IESE. Però també el tenim d’ambaixador a Moscou el 1977-1980. És l’etapa de vicepresident del COI, i des d’aquest lloc es guanya el favor dels comitès olímpics del bloc soviètic. Era, recordem-ho, l’etapa dels “boicots”. Basil Venitis en diria un “cleptòcrata”.

  6. Bon dia i bona hora.

    Casualment aquesta setmana ha sortit la notícia que l’actual president de “la Caixa” és el primer català que acaba de ser nomenat president de la CECA (confederació espanyola de caixes d’estalvis). L’estat espanyol, de qualsevol color, ha perdut un gran col·laborador, i cerquen recanvis.

    I no cal parlar ni del trencament de la línia familiar lingüística, ni del silenci de la impossibilitat de representació esportiva del comitè olímpic català, ni de la ganga del negoci olímpic barceloní, ni de la ignomínia falangista,…

    Sort de la premsa lliure del món, perquè els mitjans catalano-espanyols són una presó amb censura. Malgrat tot, el problema català no surt enlloc, sembla que no existim.

    A l’home, que Déu l’hagi perdonat.

    Salutacions.

  7. Tens tota la raó, Xavier, en el que dius. Ho comparteixo totalment. però encara més, i per si calgués desmostrar la submissió i enviliment de la nostra classe política i dels mèdia que li fan costat, hes sentit vergonya quan aquest matí, a la tertúlia de Catalunya Ràdio, es parlava de dedicar un carrer de Barcelona al marquès. Que pocs se’n recorden  del “Samaranch fot el camp!!”
    que tanta gent havia cridat no fa pas tant. Si la memòria històrica és feble i selectiva, la capacitat d’oblidar és immensa i interessada.
    Enhorabona, company! 

  8. Us agraeixo enormement els vostres comentaris. Realment el que he sentit avui sobre el Samaranch ha estat per deprimir-se. De quina manera podem subsistir com a poble si no tenim una mica d’ordre mental i de memòria? Els articles de la Vanguardia del Pujol, en Maragall, en Serra… coicideixen tots en fer un balanç esplèndit d’aquesta figura sinistre, simplement perquè els va facilitar l’operació política de dur els jocs a BCN. Com pot Catalunya acomiadar un feixista com si fos un heroi?!!!

  9. M’ha agradat molt l’article, de veres. És ben cert el que dius. I ho dius amb una naturalitat que feia molt que no sentia. Sense complexos ni bajanades del políticament correcte. I ho subscric. Salut!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!