Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

28 de maig de 2014
9 comentaris

Quatre hipòtesis i mitja sobre Can Vies

Com a historiador sóc conscient que cal prendre una certa distància amb l’objecte d’anàlisi. I també, que no sempre el més lògic és l’explicació més raonable per a un esdeveniment transcendental. De fet, la destrucció del Centre Social Can Vies, i la brutal –potser resulta més escaient “fanàtica”–  repressió policial encaixa poc amb una acció meditada… tret, esclar, que hi hagi algunes intencions ocultes.

Em declaro en contra de les teories conspiratòries. Tanmateix, hi ha elements que ens fan pensar en l’existència d’un Frank Underwood (l’antiheroi de House of Cards) que hagi dissenyat una acció com aquesta: destrucció + repressió exemplaritzant = provocació de moviments de reacció. Enfront d’això, proposo diverses quatre hipòtesis i mitja que tractin d’indagar sobre l’on, el qui, el com, el quan, el què, i sobretot, el perquè.

Primera hipòtesi: sabotatge antisobiranista. Això ja corre per les xarxes. Gent de dins del govern i l’administració (pròxim al PP o a UDC) provoquen un conflicte innecessari per tal que en la resposta hi hagi violència (qui sap mitjançant el clàssic recurs a infiltrats que a més busquin l’incendi d’una furgoneta de TV3). D’aquesta manera s’associa Catalunya a violència, i posa en evidència la teòrica incapacitat de la Generalitat i el nacionalisme de posar-hi ordre. Una estratègia que buscaria una “euskaldunització” del conflicte per tal de procedir a desarticular el moviment.

Segona hipòtesi: demostració de fermesa. Seria la inversa de l’anterior. Segons aquesta, l’aliança tàcita de CDC i ERC haurien fet una demostració de força per convèncer els poders fàctics autòctons i la comunitat internacional procapitalista de la fiabilitat dels polítics catalans a l’hora de controlar la dissidència. De fet, l’època republicana ja té alguns antecedents que l’avalarien. Només cal recordar el paper d’ERC i personatges com els germans Badia en situacions similars.

Tercera hipòtesi: avortament dels moviments socials. La retirada del 15-M a les casernes d’hivern, és a dir, als barris, ha comportat tota una obra constructiva capaç de generar alternatives en base a l’autoorganització. Això comporta tot un entramat mediàtic alternatiu (amb La Directa com a principal emblema), uns circuits culturals d’alt voltatge i fins i tot un entorn cooperatiu prometedor “La Ciutat Invisible”. Resultats electorals com els de les CUP o Podemos hauria fet saltar les alarmes sobre com l’alternativa al capitalisme suma suports i capta activistes. L’actuació policial podria servir per avortar aquesta embrionària (o ja no tant) autoorganització cívica i evitar que es vagi estenent fins al punt d’esdevenir una amenaça al sistema.

Quarta hipòtesi: venjança. No sembla massa casual que la dimissió de Prat, cap dels Mossos d’Esquadra coincideixin amb els dels aldarulls d’ahir. La pressió exercida des de centres socials en general, i Sants en particular, contra la impunitat policial, podria haver causat que alguns comandaments intermitjos de la policia, i amb la connivència de l’Ajuntament, hagin aprofitat aquest moment per repartir estopa i venjar-se de les crítiques i la mala imatge impulsada des d’aquests sectors.

Mitja hipòtesi: incompetència. Tot i que és possible que els motius reals impliquin elements de  les quatre hipòtesis anteriors no cal descartar que tot plegat hagi estat una suma de despropòsits: decisions mal planificades, contradiccions, estupidesa dels comandaments, manca absoluta del do de l’oportunitat, mesurament incorrecte de les conseqüències. No em decanto per cap de les quatre hipòtesis i mitja, tanmateix, i com deia Einstein, l’estupidesa és l’únic element infinit.

  1. No es pot descartar la infiltració d’elements que vulguin acabar amb els moviments dits alternatius, com va passar a les darreries de la década dels anys 1970. Per fer això, però, és necessaria l’acció d’individus “innocents” i/o estupids que es dediquin a fer actes de violència gratuita, amb la conseqüent reacció de les “forces d’ordre” (reacció que, majoritariament, és del tot lògica [que no és el mateix que dir que és de justícia]).

    Sóc del parer que els edificis dels centres autogestionats siguin propietat de les persones que organitzen i en fan ús de les seves activitats.

    Atentament

  2. Jo encara hi afegiria una cinquena hipòtesi. Dilluns el tema principal de conversa era la victòria d’ERC per davant de CIU tant a Catalunya com a BCN, després de Can Vies ja no se’n parla. Un altre tema pel que es passa de puntetes és la condemna d’un any de pressó de Millet i Montull. Amb Can Vies, lo del Millet gairebé ni se’n parla
  3. La mitja hipòtesi final és, tal qual, la Navalla de Hanlon: «Mai no atribueixis a la malícia allò que pot ser explicat adequadament per l’estupidesa.» O bé: «Mai no assumeixis malícia quan l’estupidesa basta.»
  4. Ahir, al programa 23/24, el regidor del districte de Sants Montjuïc, deia que, un cop emesa l’ordre de desallotjament del jutge, la decisió de quan executar-la depenia de la direcció de la policia. Ell es lamentava de la inoportunitat, perquè el temini que havia donat el jutge encara no havia vençut. Així es cobria les espatlles: l’ajuntament encara comptava negociar amb els ocupants de Can Vies. Però obria una escletxa de dubte: el director de la policia va actuar d’esquena al govern i, ara sí, ja no li ho van tornar a passar?
  5. Quin procés?
    Doncs el procés és una enquesta d’opinió que farà el Mas però que és molt difícil, no li deixen en Madrid.
  6. Aturats inscrits a les oficines d’ocupació de Catalunya a l’abril del 2014 ha estat de 611,8 milers.Tots ells són agents del CNI segons el govern català. El 2012 es van ordenar 101.034 desnonaments a Espanya, 25.422 dels quals a Catalunya, segons dades del Consell General del Poder Judicial. Els 25.422 són també membres del CNI segons el govern català i fins els 101.034 són ETA segons el govern espanyol. I a Can Vies igual. I aquí pau i allà glòria.
  7. Bon resum d’hipòtesis, on juga en totes i de forma efectiva, la mitja hipòtesi. El que voldria dir, es que prèviament a tot plegat, han d’haver-hi unes condicions que facin possible l’esclat, entre les que no es menor, les concepcions putchistes de un cert col.lectivisme revolucionari. De fet al nostre pais i han multitud d’associacions on el factor ideològic més o menys doctrinari, no es el cohesionador de la tasca social dels seus membres. En canvi, el moviment okupa té un alt contingut anticapitalista que a més, el vol fer explícit. Es a dir, no es la tasca “social” o les “activitats” la font de cohesió, sinó la militància que implica que la “forma” sigui el missatge. En aquest sentit, no cal ser ni un nihilista ni un putchista revolucionari, per seguir les idees d’en Thoreau i treballar socialment en benefici del barri o el poble. I això no vol dir ser un kumbaià ni pensar “massa” políticament. Quan massa sovint es confón la “autonomia” amb la revolta violenta, es que encara es pensa que es possible la revolució a l’estil pares fundadors (crec que m’enteneu) com si es tractés de un assalt i no de un procés. Aleshores surt una certa supèrbia i superioritat “revolucionària”, un cert “despreci” que tira a rodar totes les energies constructives d’anys. I no es tracta de “bonisme”, aquell aliat curtet, que necessita l’endeuat anti-Deu (això espero que m’ho sabeu entendre) per avançar “dialècticament”.

    Espero que es serà el suficientment treballador, per entendre-ho.

    Per cert, que hi fan totes aquestes furgonetes de PN a Calella?

     

  8. No és del tot descartable la darrera hipòtesi que plantejes Xavier. És una decissió mal calculada pel govern de Xavier Trias. El profund desconeixement del teixit associatiu de Barcelona està fent que prenguin decissions precipitades i desencentades. Per exemple el cas de l’ateneu l’Harmonia al districte de Sant Andreu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!