Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

14 d'agost de 2022
0 comentaris

Psiborn 2: El vol daurat del floró

La Psicòloga del Born, El vol daurat del floró, Pedra de Llamp, 2022, 225 pp. 

Acaba de publicar-se el segon lliurament de la Psicòloga del Born, El vol daurat del floró. Com en l’aventura precedent, el personatge de Noèlia Arrotea, una psicòloga argentina de l’escola Gestalt, amb consulta en ple vòrtex turístic de Barcelona, i amb una xarxa de relacions que exclou persones normals i corrents (només accepta les elits poc il·lustrades i arreplegats pollosos) actua sense pietat al més pur estil forense de la ciutat de Barcelona i la societat catalana. Una forense que actua, per tant, damunt un cos viu sense anestèsia ni grans principis, en una ciutat tan desconcertant com conformistament inconformista. La psicòloga, personatge tan inventat com realista, és la protagonista d’unes aventures en forma de llibre que fa novel·la negra d’una ciutat grisa al més pur estil (sento insistir) Pepe Carvalho, amb ganes d’indagar en l’ànima de la Catalunya bipolar del segle XXI. 

En aquesta ocasió, l’enverinament massiu d’un grapat de coristes (i de la delegada del govern espanyol) en plena funció el Liceu posa de relleu la lluita despietada entre les dues faccions de les elits catalanes: la burgesia liceista tradicional, en contra dels creuats, un altre grup tan elitista com els altres, amb una certa pàtina d’un progressisme que recorda la gauche divine. Una de les activitats que pot fer el lector és correlacionar els personatges de ficció amb el personatges reals plagiats (i alguns surten amb el seu nom real). En qualsevol cas, en aquesta disputa secular de nyerros i cadells, güelfs i gibel·lins, wagnerians i antiwagnerians, la doctora Arrotea, d’escassos escrúpols morals i molta coïssor a l’entrecuix, fa servir totes les seves arts per treure’n profit d’aquest estrany conflicte. En un país en què a la veritable novel·la negra no poden ser admesos uns policies en què es combina la caspa, el feixisme desacomplexat i la incompetència supina, una dona argentina farà les mil i una martingales per disseccionar la ciutat noctura i deixar al descobert les vergonyes de la política, la societat i l’economia d’una capital de Catalunya els grups dirigents de la qual malden per convertir-la en una ciutat de províncies. 

Envoltada per secundaris de luxe (i el seu assistent, un Sensat que, d’acord amb la lògica del seu nom, actua amb el seny que equilibra la rauxa argentina), les poc més de les dues-centes planes d’aquesta història es desenvolupen a gran velocitat, fent que aquesta novel·la combini l’alta literatura des d’un punt de vista estilístic, amb una dinàmica de gènere apta per al consum d’estiu. Advertiment: el personatge desendreçat d’aquesta dona voluptuosa que sap combinar la sofisticació amb el desastre austral, genera addicció. Vagin amb compte. 

La psicòloga del Born està exigint-nos una bona sèrie televisiva que trenqui amb aquesta dinàmica kumba imperant entre els nostres programadors i la pandèmia de correcció política. No, senyors, senyores i altres gèneres butlerians: la Doctora Arrotea posseeix una mala bava llegendària. Cal aprofitar-la! 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!