Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

28 de desembre de 2011
5 comentaris

Eleccions

Nota: Article publicat a Barret Picat

Octubre de 1982. Felipe González treu majoria absoluta. Tal com ens anuncia la seva mirada, amb el fons d’un blau lluminós als cartells, tothom espera el canvi. En una època sense enquestes electorals i encara menys, consultes a peu d’urna, resto expectant davant la televisió en blanc i negre. Em sento una mica dolgut, perquè per un any i escaig no tinc l’edat per participar de la festa electoral. Passades les deu, un alt funcionari del Ministerio del Interior, llegeix els resultats. Victòria esclatant. M’emociono. Com fan altres veïns, m’agradaria anar al carrer a celebrar-ho. Una celebració que té un punt de catarsi. Penso que als de baix, l’exèrcit de perdedors d’una guerra que ni tan sols vam viure, ens ha arribat el nostre temps. El meu pare, tanmateix, expressa escepticisme, tatuat a còpia d’opressió i decepcions, i d’adonar-se, tanmateix, que rere els vestits de pana, no trigarem a veure corbates, que rere la retòrica obrera, ens trobarem al mateix estat, el mateix ordre, els mateixos guanyadors i perdedors de la història.

Abril de 2010. A classe, em toca explicar el sisè tema del programa d’Història Contemporània II. L’etapa socialista (1982-1996). Tot i que he desenvolupat un esquema complex al power point, inicio l’exposició amb uns quants enllaços que he trobat al you tube, especialment els vídeos electorals. És un recurs que agrada als alumnes. Després de visionar espots per demanar el vot (on s’escandalitzen de la precarietat artística i la discutible estètica «no tenen imaginació», etziben) sostindrem un petit debat on, mitjançant la interpretació dels missatges i l’estètica ens permetran esbrinar les expectatives populars d’un «cambio», que al final no va ser ben bé com esperàvem.

A l’espot del PSOE, i com poden apreciar els lectors que el cerquin, hi ha una successió de finestres obertes per on avança una càmera. De fons, una música triomfal que ha acabat essent l’himne oficial socialista. Entremig, una breu imatge de Felipe que en un míting apareix amb la paraula “adelante”. Mentre els alumnes i jo la contemplem, m’entra un petit atac de nostàlgia, i evoco aquell vespre de tardor on pensava que les coses canviarien. I volia imaginar-me una societat sense classes, sense humiliacions, sense les imposicions quotidianes, un món que, tot citant el poeta communard Jean Baptiste Clément, seria un temps de cireres on els únics mals serien les penes d’amor.

En tota educació sentimental, la decepció és el primer sentiment que experimentem. Resulta terrible adonar-se que sí, que certament la política pot transformar el món. Generalment, per empitjorar-lo. Certament, el nostre país va canviar, tal com prometia la consigna dels primers socialistes. No pas per una voluntat exclusivament política, sinó perquè la dinàmica de les societats sempre resulta imprevisible. I perquè els anys sense llibertat ni expectatives sempre acaben canalitzant-se de maneres diverses, com en el nostre cas una recerca per l’hedonisme, una obsessió materialista, una indiferència respecte els altres.  Malauradament, i tal com vaig reconèixer a classe, l’anècdota del pare tot remugant «ja veurem»  esdevingué del tot profètica.

L’any passat, mentre impartia aquesta assignatura d’història d’Espanya i Catalunya 1975-2010 «patrocinada pels laboratoris Prozac», ironitzava als meus alumnes, em venien a la memòria molts fets de la meva joventut. L’esperança del 82. La decepció que, amb les meves primeres experiències laborals, empresaris aprofitats no dubtaven a explotar-te. La decepció que la llei de l’avortament hagué d’esperar més de vint anys. La decepció de veure com la policia atonyinava aquells que duien senyeres (Sant Jordi del 85). La decepció de veure com es feia una reconversió industrial duent milions de persones a la intempèrie i la manca de futur. La decepció de veure com la temporalitat en la contractació laboral passava a convertir l’excepció, en norma. La decepció de contemplar com les matrícules universitàries no paraven de pujar. La decepció de veure que… ens havien traït!

Ahir, 20 de novembre, els socialistes es van portar una patacada espectacular. Potser articulistes i tertulians elaboraran mil i una explicacions. Els opinadors vivim d’això, de buscar sofisticats raonaments a qüestions, en el fons ben simples. Com en un tango convencional, el que va passar simplement, és que ens van trair. Ens deien que ens estimaven, i al final se’n va anar amb el banquer, amb un altre més ric, atractiu i poderós que nosaltres. Com explicava Carlos Gardel, (amb lletra de Celedonio Flores a «Mano a mano»)

Hoy tenés el mate lleno de infelices ilusiones

te engrupieron los otarios, las amigas, el gavión

la milonga entre magnates con sus locas tentaciones

donde triunfan y claudican milongueras pretensiones

se te ha entrado muy adentro en el pobre corazón.

 

Nada debo agradecerte, mano a mano hemos quedado,

no me importa lo que has hecho, lo que hacés ni lo que harás;

los favores recibidos creo habértelos pagado

y si alguna deuda chica sin querer se había olvidado

en la cuenta del otario que tenés se la cargás.

 

 

  1. Poc es pot esperar d’un partit construït amb diners de la CIA i l’SPD alemany, que va traïr als obrers en incontables ocasions a principis de segle, que va participar en la Dictadura de Primo de Rivera, que va traïr a Galán i Gª Hernández, que va traïr de nou als obrers en el període 1931-33, que va donar un cop d’estat el 1934 per conseguir el poder per la força i imposar la “dictadura del proletariat”, que va orgaitzar txeques com les de Margarita Nelken durant la guerra i va intentar aturar la Revolució Social per tots els mitjans, i llurs dirigents van saquejar (exceptuant Besteiro, Wenceslao Carrillo i pocs més) tot i més en la desbandada de 1939. Cal parlar del tresor del “Vita” i de Prieto a Mèxic. De Negrín i la dotzena de dirigents del PSOE que es van podrir de diners a París. Convé escoltar els relats de Santiago Garcés: terror i del bo. Fins i tot Araquistáin ho reconeixia. Cal llegir a Olaya Morales, els números canten. Des d’octubre del 36 el ministre d’Hisenda Negrín i els seus sequaços van fer de les seves, ara ZP i els seus sinistres assessors el volen ressuscitar.

    Un partit que va desaparèixer misteriosament el 1939 i va reaparèixer oportunament el 1974 amb dinerets de Kissinger i Rockefeller i els seus amics i Willy Brandt i Helmut Schmidt. Que va captar milions d’afiliats dels sectors socials del franquisme sociològic. Que va fer d’un cabdill (que no líder) com González un tòtem. 

    Per algun motiu Mussolini va sortir del Partit Socialista italià, i el NSDAP era un partit socialista de dretes que va captar adeptes a l’SDP que havia exterminat a rosa Luxemburg i companyia: l’estat ho esclafa tot. El marxisme i la seva concepció utilitària i materialista de la història no porta res de bo.

  2. “La realidad demuestra que hoy en España gobierna un partido socialdemócrata, europeo, occidentalista, pronorteamericano y decididamente atlantista. En un año de gobierno, los hombres del PSOE han cumplido un papel realmente singular: la casi destrucción de la izquierda tradicional española, en buena parte marxista y revolucionaria, que seguía una tradición muy distinta a los nuevos derroteros que han tomado los jóvenes dirigentes socialistas. Realmente nada tienen que ver con Pablo Iglesias, ni con Francisco Largo Caballero, ni siquiera con Rodolfo Llopis. Y han conseguido sustituir lo que siempre se ha considerado como izquierda por una socialdemocracia, que es un amplio fenómeno donde cabe la libre empresa, la propiedad privada, los europeos, los norteamericanos y la OTAN”. (José Mario Armero, 1983)

    http://es.scribd.com/doc/21982417/CIA-y-PSOE

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!