Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

8 de maig de 2013
36 comentaris

Corrupció a l’escola

Nota: Article publicat ahir al Diari de Girona

Les dues grans aportacions del català a la filologia internacional són cul-de-sac nepotisme.  La primera defineix la nostrada tendència a complicar-nos l’existència; la segona, a un dels terribles vicis de l’endèmica sociologia del treball que fa, que al nostre país, un bon cognom valgui més que un parell de doctorats. Els historiadors atribueixen a la nissaga dels Borja la seva mania de col·locar els nebots a qualsevol càrrec públic a fi de poder controlar l’administració. El cert és que la corrupció no és un fenomen, sinó una cultura de poder que hipoteca greument la societat catalana i ens condueix, finalment, fins a aquest  cul-de-sac social que ens caracteritza.

Nepotisme, doncs, és la primera paraula que refila quan hom llegeix el nou decret de provisió de plantilles. Malgrat el Departament vulgui vendre aquesta contrarevolució com a moderna, digital, es tracta, ras i curt, de recuperar una política de gestió fonamentada a triar a dit. Malgrat que la retòrica jurídica tracti d’escamotejar la veritat, la realitat és que s’obren mecanismes per instal·lar a escoles i instituts el mateix que s’ha fet a consells d’administració, fundacions sanitàries, patronats, departaments, caixes d’estalvi, ajuntaments i qualsevol altre espai que, amb diners públics, permeti col·locar a amics, aliats, benefactors,… i els seus fills i nebots. 

Com expliquen els investigadors de l’Institut d’Educació de la Universitat de Londres, Stephen Ball i Deborah Youdell, la selecció arbitrària, per afinitats personals o ideològiques, disfressada de perfils, es tracta d’un mecanisme clàssic de privatització endògena, és a dir, d’anar convertint un espai nominalment públic, en, a la pràctica, un de privat. I a la llarga, l’únic que genera és una degradació creixent dels centres i del sistema; una pèrdua d’autonomia del docent, de la creativitat a l’aula, de la capacitat crítica dels alumnes i dels valors cívics que haurien d’impregnar l’activitat educativa. Encara que la idea de triar a dit es vengui com una mesura de modernitat, una fórmula organitzativa que teòricament hauria de comportar major eficàcia, una expressió de la presumpta superioritat de la gestió privada, el cert és que no funciona. I no cal anar molt lluny. Els propis centres privats sostinguts amb diners públics, que fa generacions trien a dit el personal, obtenen uns resultats educatius pràcticament idèntics als dels centres públics, on el professorat s’adscriu a escoles o instituts per mètodes de provisió objectius i transparents. La diferència és que la gestió privada, anul·la sovint la llibertat de càtedra, tracta de lliurar-se d’alumnat problemàtic, prima l’obediència a la iniciativa personal i sol implicar una menor creativitat pel que fa a activitats educatives i un major conservadorisme pedagògic.

Si, per tant, triar a dit no implica cap millora, per què el Departament vol tirar endavant una mesura que dinamitaria la cultura pedagògica d’una Catalunya que, malgrat gastar la meitat que la mitjana europea, malgrat unes retallades perpetrades amb mala fe manté uns nivells qualitatius dignes? Aquí cal fer la màxima castellana del “piensa mal y acertarás”. D’una banda hi ha el col·lectiu Axia, un lobbie de directius escolars que, de manera extralegal  dicta i inspira el Departament, i que sospira per convertir la funció de director en el somni humit de la condició d’alt càrrec de l’administració, amb control absolut dels treballadors, i amb capacitat de col·locar subordinats afins, de la mateixa manera que els directius s’envolten d’assessors. Per a aconseguir això, cal apartar, com a testimonis incòmodes, els funcionaris de carrera, seleccionats de manera rigorosa en oposicions dures, i que si tenen un determinat nivell de protecció és precisament per fer-los invulnerables a pressions polítiques i econòmiques i actuïn amb lleialtat a la ciutadania.  A més, tampoc no cal descartar que determinades famílies polítiques vulguin controlar centres educatius, de la mateixa manera que també ha anat passant amb les universitats, fundacions, o altres serveis públics privatitzats –cosa que a Catalunya és un problema endèmic i que té com a conseqüència el descrèdit dels partits polítics, i també d’alguns sindicats-. Finalment, també hi poden haver altres temptacions. Un excés de marge a l’hora de prendre decisions per part d’una direcció, sense el contrapunt crític d’un professorat independent, propiciarà vulnerabilitat a pràctiques corruptes, en la contractació de serveis, ajuts, subvencions, tria de determinades editorials als textos escolars.

Una de les creences i prejudicis reiterats fins a la sacietat per determinats laboratoris d’idees econòmics, considera que triar a dit ofereix més grans garanties d’executar projectes educatius. Qui diu això, no en té ni idea de com funciona l’escola, i probablement la seva idea de docent deu estar molt vinculada a la seva desagradable experiència personal quan, trenta anys enrere, precisament hi havia professorat no sempre ben format i pitjor seleccionat. Ara, la situació és radicalment diferent. Tret dels metges, els docents som el col·lectiu que més s’ha adaptat als canvis, que més temps dedica a la formació. Contràriament a les caricatures que sovint dibuixa Gregorio Luri, l’aula és un dels llocs on predomina la modernitat. Voler triar a dit és, per tant, no vetllar per la qualitat, sinó obrir de bat a bat les portes de l’escola a fi que acabi entrant la corrupció en un espai encara no contaminat.

  1. Segur que el vostre projecte aillacionista i reaccionari de la inde.holaeuropa.adeuejjjjjpaña ho soluciona. Tu perdones a les classes mitjanes i altes que condueixen aquest procés nefast, nacionalista i reaccionari i que homenatjan als Badia amb nazis i Boixos Nois… imagina’t que hagués sigut un ejjjpañol amb Ledesma Ramos. Davant d’aquesta estafa, el seu odi que perviu des de Palestra i Estat Català, transmutat en pensament únic que criminalitza ètnicament als espanyols (jo, per exemple, com Lorca o Garcia Oliver), que fa el discurs de la Lliga Nord i santifica un simple canvi d’estat… no els perdono, perquè ja abans no els perdonava el que sempre han sigut. Tu faràs de peça útileta, jo els combatrè fins on faci falta. Fins on faci falta.
  2. Bueno, ya los Pink Floyd cantaron sobre el Muro en la educación oficial. Pues ese Muro Nacionalista que queréis construir me lo paso por el forro, cómo el otro. Yo quiero compartir que es más revolucionario, que vuestro muro nacionalista que construis cada día.

    http://youtu.be/fvPpAPIIZyo

  3. Si parles en el nom de tota Catalunya sent mitja Catalunya, quan defenses el nacionalisme català, com vols que els capitalistes no triin a dit els seus escollits marginant als heterodoxos? Comença per no marginar a mitja Catalunya treballadora, per coherència més que res.
  4. Sí, quina llàstima que una reflexió d’aquestes característiques es vegi embrutada per comentaris sense cap mena de sentit ni rigor. Xavier, no sé si fan un gran favor al debat sobre les idees aquesta mena d’opinions malaltisses.
    Molt agraïda per una exposició tan crua, però alhora tan real, d’on volen fer-nos arribar. Avui vigília de vaga general a l’educació hem de tenir els elements d’anàlisis adequats per lluitar pel model d’escola pública catalana.
  5. Gràcies per ser l’onze de setembre a Barcelona, Xavier, amb els boníssims-maquíssims, merci!. Aquests que no són de la comunitat nacional de creients no els entèn ningú, jaja, siguem rigurosos ¿¿¿Amb què exactament? Ni se sap, i encara menys aportant el no res més enllà de riure les gracies.. Ara el que toca és acceptar el que toca, no fer-se el valent, imagina’t que si tens una opinió diferent et marginen i et diuen franquista. Per cert, tu quan es criminalitzava a les esquerres espanyoles on eres Xavier (Brecht?? T’imagines a Hede de Bonafini comparada amb un de la triple A… Bossi,,,.. Doncs és el que heu callat per ser els esclaus útils de la dreta tolkeniana nacionalista i no em mereixeu cap respecte, i encara menys les formes “educades” que ni volen dir res ni es basen en opnions propies. Gràcies Brecht per escriure el poema.
  6. Els 8 comentaris anteriors que estan fets en LAPAO o en LAPAPAIPPI… No s’enten res. Les coses claretes: una DUI, una moritz fresquet (com Pascual), i brotllaran rius de mel de les fonts. Apa, salut que jo voto ERC.
  7. Caldria un tancament de caixes!! Però amb la plana major del nacionalisme reaccionari dins de les mateixes. La buidor és una pèrdua de temps (pérdida de tiempo). Cap al tancament de caixes! A Andrés Colel-Mas que li tanquin dues i el llençin al pati d’una penya pajaril.

    Un de la xusma, abans que amb els traidors holandesos

  8. A ver, haber-les haylas (Aii, les), però  nunca estarán ni entre suelos ajedrezados pisados por Yupi$ (los mundos de Torras y Bages) con ganas de Código Da Vinci y “crecimiento personal”,  dónde cuatro snobs te dirán que tú y ellos ya eran indepes ridiculos cuándo leiais Ajoblanco y erais más republicanos que Pi y que Mar(A)gall (no… este era monarquico y nacional-catalanista), ni tampoco las verás ni una sola vez haciendo de palafranero de los ustasha catalanistas.

    Tancament de caixes. Oriol Pujol a un abocador -o al pati de la Peña La Pajaril Truca, dónde mi abuelo llevaba a los pajarillos a cantar-… mentre la caixa cau pels aires.

  9. I que faràs el dia després de la inde de la LLIGA NORD. respirar profundament i dir “esta tierra ya es mia y no antes que estaba colonizada por mi mismo y tuve que expiar pecados llegint i fent-li la pilota al infumable Joan Fuster”?… y aliviado pensar que ya nada te pertenece de los lazos de fraternal hermandad con el hilo antifascista? Como si estuvieras en el rodaje de Heidi 2014 4.0 o en una vieja peli con una institutriz educando a la familia nacionalista de los Pederssen o la catalanisima trribu dels brady-pujolets??
    Los de más allá, son mis hermanos, los que sufren las mismas élites y yo no vull una Baviera nordista de tres al quarto per fer-li el llitet als que siempre nos despreciaron (y desprecian, a ti ya no que eres dels seus).
  10. Desobeim les institucions com diu Vicenç Partal al crit de Visca Messi i Visca Flandes. En concret a apart de desobeir a l’estat central, desobeim a la casta reaccionaria ultranacionalista feudal que controla la Gene. Tot el poder als municipis, federats des de Tarifa a Roses, passant per Madrid i Badajoz! Visca Espanya Antifeixista!
  11. Lo de los suelos ajedrezados es de nota!! Pues claro que iba por la Biblioteca Masrús O te crees que no oí a unos empresarios estresaos encorbataos preguntando por esoterismos varios, al ritmo de !que macos som els catalans i que atrasaos del carajo son los ejjjjpañolé! Se ve que en Chiclana no habia naturistas ni anarcos (fets diferencials inventats per rentar la jeta). Viva su cultura que no es la nuestra y que nos lleguen  tormentas ante tanto islandés feudal, nacionalista y comprado por la hegemonia cultural (neo)convergent.
  12. Llàstima que no vaig poder ser a l’homentage als Badia amb els meus Boixos Nois i ex membres de Cedade. Vam estar comentant al cel, Ante Pavelic i jo, que en Junqueras serà molt benvingut. Els Badia, segueixen per aquí, fent de les seves: l’últim ha estat fer una estelada gegant. Jordi Finestres i Carles Sentís han sortit a veure al Partal. Missió celestial.
  13. Tot el nostra suport, XXXXXXXavier. Tot serà molt fàcil, perque els altres son tontos i nosaltres molt macos… espera… o potser no? Bé, ja ho valorarem a la sectorial de les pime. Pàtriaaaaaa Gabanchouuuuuuu
  14. Vinga, fes-li una donació o un rosari a Omnium, que els esclaus impurs s’han de fer perdonar, eh, nacionalista? Et penses que com a catalanista tens alguna superioritat moral enfront a un nacionalista espanyol de Toledo? Si no fessiu tant fàstic, seria per riure. Chau esclau de la casta reaccionaria franquista-catalanista
  15. L’espiral de l’odi
    Jaume Reixach

    L’estratègia del president Artur Mas ha menat Catalunya a una espiral d’odi amb Espanya -i viceversa- sense precedents en la nostra història. Catalans i espanyols vam lluitar plegats contra la invasió napoleònica (Guerra de la Independència). Catalans i espanyols vam treballar junts pel derrocament de la monarquia borbònica corrupta (Pactes de Sant Sebastià). Catalans i espanyols vam disparar a les mateixes trinxeres contra el feixisme (Guerra Civil). Catalans i espanyols vam combatre, colze amb colze, el franquisme.

    Durant la Transició, que vaig viure intensament, els catalans érem respectats i admirats a tota la resta de l’Estat espanyol. Els nostres referents culturals -Raimon, Lluís Llach, Joan Manuel Serrat, Maria del Mar Bonet, Els Joglars, Terenci Moix, Manolo Vázquez Montalbán…- eren rebuts amb els braços oberts a Madrid, a Sevilla, a Valladolid… La senyera era un símbol de la llibertat i la nostra ensenya onejava amb orgull a les manifestacions contra la dictadura.

    Avui, 40 anys després, els catalans arrosseguem l’estigma de poble maleït a l’Espanya constitucional i a la Unió Europea. De les diferències n’hem fet dogmes i la diversitat l’hem transformada en odi. Què ha passat? Què ens ha passat? Historiadors, sociòlegs i psiquiatres de ben segur que tenen una sucosa matèria d’anàlisi.., abans que no prenguem mal tots plegats.

    Jo només constato que les relacions del Govern de Catalunya amb els nostres veïns immediats -la Generalitat valenciana, el Govern d’Aragó, el Govern de les Balears i la Regió del Llenguadoc-Rosselló- són pèssimes. Per activa o per passiva ens hem dedicat a crear enemics… i ho hem aconseguit! És inaudit, però els altres territoris que formaven part de la puixant Corona d’Aragó i que llueixen les quatre barres en llurs ensenyes ens tenen una tírria cada cop més intensa.

    No és racional. Ho dic de tot cor: en el món globalitzat del segle XXI, l’existència d’una nació que té males vibracions amb tots els països que l’envolten és insòlit. Kossove té Albània al costat, Corea del Nord té la Xina, les repúbliques bàltiques tenen Suècia i Finlàndia… Només l’Estat d’Israel, un invent incrustat en territoris àrabs, se’ns assembla, però la comparació amb Catalunya -per història, per composició social…- no s’aguanta per enlloc… encara que ara volguem convertir l’antic mercat del Born en el nostre Mur de les Lamentacions!

    Fa només quatre anys, vaig tenir l’oportunitat d’assistir al castell de Bellver de Palma de Mallorca a un acte institucional de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, amb la participació de quatre presidents molt ben avinguts: Francesc Antich (Balears), José Montilla (Catalunya), George Frêche (Llenguadoc-Rosselló) i Martin Malvy (Migdia-Pirineus). En aquella tarda esplèndida de primavera vaig poder visualitzar el somni dels nostres avantpassats, amb complicitats positives i projectes engrescadors amb els territoris veïns per tal de construir un espai comú i potent a la Unió Europea.

    Avui, tot això s’ha trencat. Per què? Hi ha moltes raons que ho expliquen: d’entrada, l’hegemonia política del PP a Espanya, la sentència del Tribunal Constitucional sobre el Nou Estatut, el control de CDC pel pinyol sobiranista… Però també la nostra actitud provocativa envers els veïns immediats. L’absurd conflicte de les obres d’art religioses que hi ha al Museu Diocesà de Lleida, per exemple. Les estranyes giragonses polítiques del representant de CDC a la Catalunya Nord, Jordi Vera. Les reiterades subvencions d’institucions catalanes a entitats de les Balears i del País Valencià que promouen uns Països Catalans amb capital a Barcelona.

    Des de l’arribada d’Artur Mas al Palau de la Generalitat, la diplomàcia exterior catalana ha esdevingut un cúmul d’errors. En comptes de reforçar els ponts, ens hem dedicat a dinamitar-los. I després ens esquincem els vestits perquè el Govern d’Aragó es treu de la màniga la LAPAO. O perquè el Govern de les Balears minoritza el català. O perquè la Generalitat valenciana imposa el respecte als seus preceptes estatutaris com a condició sine qua non per acceptar les transmissions de TV3.

    Perdoneu, però jo no tinc cap ganes d’odiar els andalusos, els madrilenys o els extremenys. Ni vull que els aragonesos, els valencians o els mallorquins m’odïin pel fet de ser català. Vull viatjar tranquil·lament a Burgos, a Toledo o a Almeria sense considerar-me un bitxo raro i parlar en català amb altres catalans a Madrid sense sentir-me amenaçat.

    Els humans hem vingut a la Terra per estimar-nos i per això ens reproduïm i mutipliquem. Aquest és el mandat de la Vida. L’odi és l’antítesi de l’amor i només genera dolor, destrucció i mort. Hem de deslliurar Catalunya de les urpes malèfiques de l’odi. Exercim el dret a decidir… per fotre fora de la Generalitat un president cínic i insolvent que promou una aberrant i estèril confrontació amb germans i veïns.

  16. Pero oye, que no te enfades compadre, que era para proporcionar aportación y eso. Pero nada, a seguir con la porquería convergente inoculada llena de dogmas y veritats fermes y eso, eso, esto es Albaicin! Lo has escuchado por las calles de Granada? Pues cuando entiendas lo que es la invasión de un barrio por las calles bien, entonces dirás: “Qué hago yo aquí”? Quién muve mi barca y cómo acepté el nacionalcatalanismo. Todos negros, ninguna Opra- Jaume I,, ni Jackson fives and white’s amos

    Salut (ex)germà. 

  17. Claro, quién promueve algo a base de nacionalizar-adoctrinar y aliarse con la serp de l’ou, acaba haciendo que muchos hagan el camino inverso que haces tú. O te piensas que vamos a dejar que nos aplaste Ante Pavelic y los suyos? Venceremos esclau de Muriel Casals! 
  18. 24 horas de publicidad…  : TV3. Solo salen blancos allí. Pues sí, aunque antes ni me acordaba… ahora siempre lo tengo presente… y es que cómo cantaba Public Enemy: soy negro y estoy orgulloso!
  19. Nada oye, es que acabo de ver que Santa Coloma de Gramanet tiene 15 veces más habitants que Arenys. Lo digo, por eso de hablar de tots els catalans y esas cosillas. Oye, pero si lo dicen la senyoreta Pepis i el Papitu tindràn tota la raó. Lo de la fuerza del número, qué te recuerda a Mella o als que volien assassinar Ascaso? Nº Vale, sou molts macos, però la marxa sobre Barceloan fou repugnantment feixista. Me he quedado igual, no te creas que ahora me tengo que leer las memorias de Rafel de Casabona para guare-cerme.
  20. Ei, què en som de macos i que poc volem compartir res amb els del sud. Si, Merkel fa lo mateix, tatatatatachannnn: però és quemsom millorets, victimes de tots, Manolete el va matar un extremenyo … però és que naltros som catalans i lo del genocidi de Benet i Raguer i tal y (kual?)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!