Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

16 de maig de 2008
Sense categoria
3 comentaris

Concepte de Nació

Després d’haver passat tants anys tot llegint Ernest Renan, Anthony Smith, Eric Hobsbawn, Benedict Anterson, Pierre Vilar o Ernt Gellner o Josep Ramon Llobera, ja és hora que faci una definició pròpia de nació;

La nació és una adscripció voluntària i col·lectiva, conscient o inconscient, d’un conjunt d’individus vers un imaginari comú i una identitat compartida, definida, amb major o menor intensitat, per trets històrics, culturals i socials.
En aquest sentit, vaig en la línia d’Anderson/Renan en el sentit que la psicologia i el sentiment són el tret definitori que aplega una col·lectivitat nacional. El meu matís es fonamenta en la llibertat de l’individu a l’hora d’adscriure’s a un determinat imaginari, no necessàriament lligat a un territori, i, ateses les circumstàncies actuals, a un mateix territori. A més, en una mateixa persona, poden conviure identitats diferents i divergents. La meva, doncs, és una definició individualista, utilitarista i accidental, que defuig de conceptes absoluts o abstractes. És més, considero que l’autodeterminació ha d’exercir-se a títol individual, i mai de manera adversativa. Per concretar-ho d’una altra manera, en un espai i en un individu poden conviure nacions diverses i que poden variar al llarg del temps. Tot plegat, cada persona ha de tenir el dret que les seves opcions puguin emparar-se en conseqüències administratives. Si un vol ser exclusivament català, té dret a disposar d’un passaport que el reconegui com a tal, un concert econòmic que el permeti viure d’acord amb la seva pròpia realitat i sentiments, i institucions que el permetin identificar-se com a tal. Ja sigui a Barcelona, a Vila-Real o a Sevilla. Si el seu veí d’escala vol definir-se com a espanyol, més del mateix. I si el veí de l’àtic, vol viure al marge d’identitats estatals, té ple dret al reconeixement oficial dels seus propis referents.

Faltaria més!

  1. Però això que dius només ho pensem els catalans, no hi hauria problema de fet a la edat mitjà en una mateixa ciutat conviven diferents comunitats.
    Lo mal és que això no ho pensa cap espanyol, i només ho pensem un 40 % de catalans, a tot estirar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!