Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

La denúncia: L’assassinat de tres dones

Publicat el 30 de març de 2013 per rginer
No és aquesta la manera que m’agrada de fer la denúncia, xifres, dates, estadística. Molt cruel i injust, però és així:
El dia 22 de març: Una dona de 65 anys. Assassinada presumptament per el seu marit. A Madrid.  Ha estat detingut.
El dia 28 de març: Una dona de 33 anys. Assassinada a cops presumptament per el seu marit. A Oliva. Ha estat detingut.
El dia 29 de març: Una dona de 37 anys. Assassinada a cops de destral presumptament per el seu marit. A Lugo. Ha estat detingut. 

Un degoteig que no s’acaba mai, mai. I la meva tristor i el meu condol. I sobretot la denúncia que sempre, sempre, ha de ser feta, escrita, publicada. I la societat ? I les administracions ? Es treballa, molt, però de vegades sembla que hi ha respirs perillosos i es baixa la guàrdia.

Unes flors de primavera d’un petit indret del Pirineu, vives, alegres. 

Birmània/Myanmar: Disturbis violents

Publicat el 26 de març de 2013 per rginer
El Nou Any serà d’ací a poc, el Thingyan, i el meu pessimisme i preocupació va en augment. Revoltes, disturbis, manifestacions i moltes persones mortes, amb violència. 
Llegeixo opinions i notícies escrites de manera partidista o frívola, sense contrastar. És difícil saber el fons de tota aquesta violència.

Es diu que el pecat original d’aquest país multicultural són els conflictes i la violència entre les diferents ètnies que hi viuen. La por, la pobresa, la malfiança, l’escepticisme és un llegat molt dur i difícil de trobar-hi solució. Han estat més de sis dècades on una llarga i intermitent guerrilla no ha deixat mai començar un procés de pau. Els militars, la Junta, els governants, la força, el poder, han fet tot el que calgui perque la població calli, no digui res, tingui por i trobi refugi en el budisme.

Estic sorpresa i preocupada per els últims disturbis a Meiktila, més de 40 persones assassinades. I tot va començar quan un matrimoni bamar, budista, va entrar a una tenda d’antiqüaris d’una família birmana, musulmana, a vendre un objecte. L’objecte va caure al terra, es va trencar, els budistes volíen els diners acordats, els musulmans ho van discutir, comença la discusió, surten al carrer i fora ja hi eren uns grups esperant actuar amb matxets a les mans.

Els disturbis s’han escampat, i sincerament crec que els motius polìtics hi són. La policia no va actuar amb la rapidesa que el conflicte demanava, i els atacants d’un bàndol i un altre, armats amb matxets van actuar impunement.

Com podeu parlar de pau i democràcia si una tercera part de la població us odia ?
Una pregunta que es fa molta gent. 3/4 parts de la població de Birmània/Myanmar és bamar, budista, i 1/3 part les diferents ètnies. Aquesta violència, que ja va començar el mes de maig de l’any passat a l’estat d’Arrakan, lluny de la zona de guerriles de la frontera, és una espurna que encara existeix dins l’ànima de la oligarquia dominant, que no volen saber res de la pau, ni de la democràcia, ni les idees del President Thein Sein, antic general de l’exèrcit, i encara menys amb el que desitja i lluita Daw Aung San Suu Kyi. Senzillament no volen perdre el poder.

He rebut avui notícies de la por que té la gent si aquests disturbis apareixen a Yangon.
Seria el començament d’una guerra civil que ningú vol, però els grups violents són arreu. El govern ha decretat una llei per a tots els restaurants i bars de Yangon de tancar portes a les 9 del vespre.

Es parla d’un grup de budistes feixistes, que es troben arreu, i els valedors de la pau i democràcia del país, no es sorprenen. Ja ha passat altres vegades al llarg de les últimes dècades amb una Junta Militar al poder. Les minories ètniques, no budistes (musulmans, cristians, animistes) sempre han tingut problemes, i els militars els ha anat molt bé abraçar la religió budista. Sota el seu uniforme militar, són veritables budistes ? No, de cap de les maneres.  Com s’entén els assassinats de manifestants per part de l’exèrcit, de la policia, de les manifestacions de l’any 1988 i la dels monjos de l’any 2007? Milers de persones van morir pels trets de les armes feixistes. El poble no sap d’aquesta violència, la pateix.

Cada dia estic rebent informacions, i he de llegir-les acuradament. No fa pas gaire que el partit de Daw Aung San Suu Kyi va celebrar el seu primer congrés !! Les eleccions generals seran l’any 2015. Fins aleshores a Birmània/Myanmar no tot serà pau i alegria.
Els espera un llarguíssim camí per poder dir amb la veu ben alta que viuen en un país on tothom és lliure i es respecten, on la pobresa ja no és el principal problema, on l’educació és a l’abast de tothom, on ells i elles poden decidir i viure en pau.

El dia 21 d’octubre arribaré a Yangon. Serà una estada difícil i diferent de les anteriors. Mentre, segueixo amb preocupació els esdeveniments.

Fotografia: Daw Aung San Suu Kyi. Una mà estesa amb la pell vella, arrugada, però forta. Un camí difícil, trist, i molta violència, ella que té la pau com a concepte únic per lluitar per la llibertat i els drets humans. No abaixarà els braços, no es rendirà, continuarà lluitant. Per a ella va començar una altra lluita quan va ser alliberada del seu empresonament. 

Envoltada d’haikus

Publicat el 24 de març de 2013 per rginer
N’Enric Balaguer – A tall d’invocació – blocaire d’aquesta casa va escriure un post informant de les Jornades sobre l’haiku a Casa Àsia on ell n’era un dels ponents. M’ho vaig fer anar bé per poder assistir-hi. Una decisió ben presa. Va ser un divendres de primavera absolutament radiant, malgrat algunes intervencions acadèmiques i feixugues, però necessàries i que em van fer recordar els anys d’estudis.

Jordi Mas López, professor de Llengua i Literatura Japonesa a la UA i membre del grup de recerca InterÀsia; ànima i culpable d’aquestes Jornades. Al vespre de divendres les seves forces físiques eren ja al límit. Va fer una grandíssima feina.

Rosa Delor, Sam Abrams, Enric Balaguer, Mercè Altimir, Miquel Desclot, Abraham Mohino, Denise Boyer, Francesc Parcerisas, Sebastià Bonet, van ser els ponents, que ens van parlar des de Felicia Fuster a Miquel Martí i Pol, Joana Raspall, Matsuo Bashô, Agustí Bartra, J.M. Sobrer, Jordi Vintró, Lluis Urpinell, Iban L. Llop, Francesc Prat. Els haikus en la Cultura i Literatura Catalana. 

Enric Balaguer, blocaire d’aquesta casa ens va parlar de L’estret camí de l’interior (o La senda d’Oku) de Matsuo Bashô. Ressonàncies en la Cultura Catalana. Entenedora, amena, interessant i descobriment per part meva de Francesc Prat i ‘El soldat rosa’.

Persones com jo, alienes al món literari, només ‘consumidora’ de poesia i literatura, sempre descobreixes poetes i escriptors desconeguts i amb molt de talent.

Les Jornades van acabar amb un Recital d’haikus en llengua catalana. Va ser la cirereta de les Jornades; August Bover, Jordi Coca, Miquel Desclot, Abraham Mohino i Dolors Miquel (creativa, explosiva, transgressora, vital), ens van regalar un recital magnífic.

Com sempre passa, quan entres en un món, en aquest cas dels haikus, en arribar a casa, faig una ullada a Vimeo, i en les recomanacions de l’staff, em trobo amb un seguit de videos als que han canviat el text i han escrit un haiku en cadascún d’ells, i animen als ‘vimeorencs’ a fer el mateix, escriure un haiku en el text dels seus videos! 
Una idea genial i vaig continuar envoltada d’haikus, en aquest cas en llengua anglesa, mentre mirava el video corresponent.

Una petita mostra, escollida per a mí, del que vaig escoltar divendres per la tarda:

Avui no parles.
L’olor de primavera
et sorprèn sempre.

A mitja tarda
observes les sabates
d’aquells que esperen.        Iban L. Llop (1975) Borriana.

Fotografia: Primavera en un petit passatge de barri. RG

 

Recull de fotografies de viatges: Shwedagon Paya -Yangon

Publicat el 22 de març de 2013 per rginer
Arribes a Yangon. L’aeroport no és gaire lluny de la Ciutat, antiga Capital de Birmània/Myanmar.  Enfiles una gran avinguda i des del primer moment veus Shwedagon. Arribes a l’hotel, gires el cap i l’stupa és allà. Surts al vespre per anar a sopar, tot és fosc a Yangon, no hi ha gaire electricitat, però l’stupa és allà il.luminada, daurada, vigilant.
M’agrada la descripció que en fa Kipling:

A golden mystery …a beautiful winking wonder’.

Sí, un misteri daurat, un fer l’ullet prodigiós. És la essència de Birmània/Myanmar i no deixa a ningú indiferent. Pots anar-hi cada dia i quedar-te hores contemplant el recinte, la gent, la llum. És molt més que fer una passejada i admirar les diferents pagodes, pavilions, imatges, campanes, stupas. És un lloc on les emocions i els sentiments són més importants que tot el que puguis veure.

La gran cúpula té 98 metres d’alçada des de la base. Els arqueòlegs no es posen d’acord ni tampoc els historiadors, 2.500 anys ? Sembla, però, que es va construir entre els secles VIè i Xè. Els terratrèmols han malmès Shwedagon diferents vegades, i la última reconstrucció data de l’any 1769. Està situada dalt un turó de 58 metres d’alçada i tot el recinte ocupa 5.6 ha. Té quatre entrades principals.

En l’arxiu podeu veure Shwedagon de nit, perque és molt diferent de la fotografía que vaig fer un dia de tardor de l’any 2007 i l’altra, també una tardor de l’any 2011.

Un lloc on es pot entreveure la màgia del país i la d’un poble increïble, molt ignorat i que necessita ajut.

I vaig rebent notícies amb tristor com la força dels militars que no volen deixar el poder, continúa esclafant al poble. Una nova revolta entre musulmans i budistes. Morts. Les guerrilles a la frontera continúen. Dificultats cada dia més evidents en poder-se comunicar, enviar i rebre e-mails. La llibertat continúa segrestada. Fins l’any 2015, eleccions generals, tot serà difícil. I una dona valenta que continúa la seva lluita com a polìtica amb uns poquets escons al Parlament. Només la seva fortalesa pot resistir l’embat i continuar.

Fotografia: Shwedagon Paya – octubre 2007. RG
Arxiu: Shwedagon Paya – nit. octubre 2011. RG

 

Dia Mundial de la Poesia: La primavera a Pequín. Un dietari.

Publicat el 21 de març de 2013 per rginer
Avui 21 de març celebrem al món el Dia Internacional de la Poesia, som en el segon dia de primavera i en Josep, amic, celebra el segon aniversari del començament d’un nou període de la seva vida, esplendorós. Un dia bonic, joiós.

Estic llegint, i rellegint, un llibre, editat per Quaderns Crema, de’n Francesc Parcerisas:
La primavera a Pequín. Un dietari. Esplèndid. Un dels millors dietaris de viatge que he llegit, i us el recomano fervorosament. Aquesta propera tardor viatjaré per el Sudest Asiàtic, i per primera vegada a Xina, a Yúnnan, molt diferent de Pequín, però així i tot, gaudeixo llegint el llibre i com ho explica en Francesc Parcerisas. He après moltes coses de Xina. Es considera, com jo mateixa, un observador del dia a dia encuriosit per tot allò que és diferent, de les observacions quotidianes d’un foraster badoc que mira i que, de vegades, associa el que és nou en el present amb antics records personals.

Les descripcions que fa en el dietari són escenes i curiositats i les interposa amb una mostra de poemes xinesos i amb els somnis que al llarg de la seva estada a Pequín va tenir. Els poemes són bells, i ens diu que és el seu homenatge lliure – versions de versions, no pas traduccions en el sentit estricte – a una literatura tan antiga com enlluernadora. (The Anchor Book of Chinese Poetry i 300 Tang poems).

Enguany he decidit transcriure en aquest bloc, alguns poemes xinesos, extrets del llibre de’n Francesc Parcerisas, d’una literatura desconeguda i antiga,  per retre el meu petit homenatge a la poesia i als poetes traductors.

Que fariem sense els poetes ? Res, tot més fosc, buit, trist. Avui i tots els díes de l’any llegir poesia, sense més. Una estona, un poema, llegir-ne en veu alta.

Poema anònim – Recopilat per Feng Menglong

Obro la porta i dia i nit veig flocs de neu.
Amb tres flassades brodades no en tinc prou per escalfar-me.
Necessito el ventre del meu home.

LIU YIN : Lectures d’història

Existeixen arxius molt gruixuts i confusos,
molts s’allunyen ja de la realitat.
Superficials o profunds, llur significat
depèn dels arxivers imperials.

Si haguéssim d’examinar cada mot
cercant les intencions dels autors,
el nombre de gent que es veuria incriminada
fóra incomptable.

…….// seguir llegint

 

WEI YINGWU : Un dia de pluja festejo alguns literats a la meva residència oficial

De portes enfora són personatges coneguts, amb tota llur parafernàlia;
però aquí només hi ha fumerols d’encens, d’un silenci amable.
El vent i la pluja que arriben de mar
han refrescat aquest pavelló sobre el llac
i han fet que desaparegués la calor febrosa
de l’indret on he reunit els meus convidats eminents.
Avergonyit com estic de la meva bona posició
mentre la gent duu una vida infeliç,
esbandim de manera assenyada tota preocupació
i siguem amics, fruïm de la natura.
Encara que ens hàgim d’estar de peix i carn
tenim fruites i verdures a balquena.
Fem una reverència, agafem la copa de ví,
parem atenció a uns poemes bellíssims.
Quan la ment s’exalta, el cos s’alleugereix
i creu que podria surar en l’aire.
Suzhoe té fama de ser centre de les lletres;
i tots vosaltres, els escriptors que hi heu vingut,
demostreu que el renom d’un país grandiós
s’aconsegueix amb coses millors que la riquesa.

………………. repeteixo les últimes paraules d’aquest poema:
I tots vosaltres, els escriptors que hi heu vingut,
demostreu que el renom d’un país grandiós
s’aconsegueix amb coses millors que la riquesa.

El meu desig d’una primavera enlluernadora i plena de poesia per a tothom.

Francesc Parcerisas – La primavera a Pequín. Un dietari
Quaderns Crema

 

La denúncia: L’assassinat de dues dones

Publicat el 19 de març de 2013 per rginer
En aquests díes clars, lluminosos, de primavera, cal denunciar novament l’assassinat de dues dones presumptament per els seus ex companys. La violència cruel, injusta, sense sentit.

A Écija, la dona de 44 anys. Mare de tres fills. Havia denunciat diverses vegades al pare dels seus fills per violència i maltractaments. Vivíen ja separats. L’home s’ha volgut suicidar, però ha estat detingut.

A Reus, la dona de 37 anys, mare d’una filleta de 2 anys. Separada des de fa un mes. El presumpter autor va assassinar-la a ganivetades, a casa. Ha estat detingut i sembla que ha confessat el seu crim, execrable.

I cal denunciar i denunciar, i informar, informar, i intentar que aquesta violència no pugui continuar. No crec que això passi mai.

El meu sincer condol i tristor, molta tristor.

Flors tristes d’hivern en un racó de Montjuïc. RG.

Matí de diumenge: Viure la Marató – 42,195 kms

Publicat el 18 de març de 2013 per rginer
Havia de fer una petita crònica del dia d’ahir després del meu apunt anterior. El guió fet per en G. no va fallar i tot va anar fil parranda. Enguany sí que ens vam veure, als dos llocs establerts; Passeig de Gràcia i Portal de l’Àngel.
Els corredors han sortit de Montjuïc a 2/4 de 9 del matí. El grup dels millors, són a punt d’arribar i sí, els veig, un grupet compacte de set o vuit corredors, tots de l’Àfrica són al davant i un d’ells, Gezahegn Abera Hunde d’Etiopia, guanyarà la cursa amb un temps estratosfèric, 2:10:17, 42,195 kms per Barcelona, una Ciutat de pujades i baixades.

Mitja hora després comencen a pujar pel Passeig de Gràcia els milers i milers de corredors. Sí en G. és al fons, el veig. A l’hora convinguda. Aleshores tot va bé, penso jo. Baixant pel carrer, sense cotxes, en un ambient cada vegada més gratificant, veus tot tipus de persones, joves, vells, dones, homes, discapacitats, guapus, grassos, prims, estils de córrer diferents, polonesos, sudafricans, suecs, noruecs, americans, anglesos, francesos, catalans, espanyols, italians, belgues, neerlandesos, danesos, romanesos, suïssos, austriacs, alemanys, japonesos, mexicans i de molts altres països.
Em va sorprendre, i molt, veure un corredor amb el nom d’Alcalà de Xivert a la samarreta ! Gaspatxer, vaig cridar, endavant ! I de Xàtiva, i de Vinaròs, i de Catalunya Nord.

Arribo al Portal de l’Àngel. Els africans ja hauran passat, com també els corredors que són esportistes d’èlit i segur que ja han arribat a meta. És una baixadeta curta i en el tram més estret els pots veure ben a prop i allà espero i espero. Són més de les 11 del matí. L’hora establerta era 3/4 de 12. I sí, km 37 de la cursa, en G. arriba, passa corrent a bon ritme i amb un somriure d’orella a orella. És en aquest moment que m’hi fixo encara més en les expresions dels corredors i corredores. Han passat ja pel fatídic km 30, i malgrat el patiment, l’esforç, saben que els queda només 4,195 kms per arribar i la gent els empeny, els anima. Uns jovenets ensenyen la pancarta per animar als seus pares, perque tots dos avui s’han convertit en  maratonians ! Milers d’anécdotes i històries al darrera de cada persona.

En G. va arribar pefectament. 3:26:17 hores. Quan va arribar a casa amb l’A. la seva xicota, la sopa era ja apunt, fumejant. I el descans i recordar les hores viscudes el van dur a a adormir-se plàcidament … si els muscles, tendons i lligaments el deixen. La seva tercera marató. 

El record trist, molt trist, per un corredor que en creuar la meta va patir un desmai i va morir. És el que et passa per un moment pel cap abans de començar la cursa, s’ha entrenat bé ? Ha menjat bé ? Podrà arribar ? La mala sort apareixerà ? El destí ? 

No ho sabrem mai. Només sabem que si ho vols fer, si et prepares bé, pors i dubtes fora, i seguir la línia que t’has marcat, que t’agrada, que vols fer-ho, que saps que hi arribaràs i hi arribes. La resta s’escola tal com raja, i com la vida t’ho ofereix seguir un camí, ple de dificultats, de felicitat, d’emocions, i que tú has escollit.

Fotografia: Corredors. Una contracció fatídica i dolorosa. Km 37. Marató Barcelona 2013.
Bona llum per fer fotografíes i per respecte a tots ells i elles no he esborrat cap fotografia de les més de dues-centes que vaig fer. 
Arxiu: La meta és lluny encara, tot just són al km 14. Però arribaran.


 

Avui: Dia de la Poesia Catalana

Publicat el 17 de març de 2013 per rginer
De sobte m’he sentit
tan cansada. No en vull més,
de paraules; m’obsedeixen
i em col-lapsen. Tinc un dolor
a la base del coll de tant llegir.
Em deleixo per sentir-ho
tot amb el tacte.

Fora al jardí, l’aire
m’omple els ulls. Sento
als dits els pètals olorosos
de les roses, el suau vellut
d’un pensament.

La tarda
com una gran anemone
de llum morada, es clou
al voltant meu.

II

Dins de la nit,
en albes de silenci,
confrontem veus,
esquerdes de records.

III

I el temps
a les mans
es torna cera.

I cadascú
l’afaiçona
i se’l fa seu.

                            Montserrat Abelló, Tarragona 1918

Fotografia: Llum morada i vermella. Matí en un portal de primavera. RG

Marató: 42,195 kms

Publicat el 15 de març de 2013 per rginer
Un 6 de març de 2011 vaig escriure un apunt amb aquest mateix títol. En G., el meu fill, corria la seva primera marató. Em va deixar una aplicació a l’ordinador per poder seguir la cursa des de casa i així ho vaig fer. L’any passat també va córrer. Dels 15.000 corredors, van passar a quasi 20.000 i enguany crec que quasi arriben als 19.000 i més de la meitat són vinguts de fora el país. L’any passat vaig anar a veure’l, cantonada Passeig de Gràcia/Rosselló. L’ambient era increïble i …. no el vaig veure. Enguany també hi aniré, però ja hem establert un lloc concret al Passeig de Gràcia i un altre al Portal de l’Àngel. Així ens veuràs molt frescos quan enfilem el Passeig de Gràcia i amb poquíssimes forces al Portal de l’Àngel. 

M’ha donat d’alta a una aplicació que puc saber en cada instant on és, el temps que ha fet, el desnivell de la cursa i no sé quantes coses més.

En G. no té la vida fàcil, com tots els joves del nostre país, gens ni mica. Avui cap al vespre marxa a Girona per preparar la qüestió tècnica de l’enregistrament de l’Assemblea de l’ANC. Forma part dels joves que treuen temps del seu temps perque volen un temps futur on viure en un país independent i lliure. Dissabte vespre tornarà a casa i diumenge a 2/4 de 9 del matí començarà la seva tercera marató.

Tindré temps d’escalfar el brou preparat abans de marxar a veure’l, per quan torni. No sé si acabarà la cursa, crec que sí. S’ha entrenat molt bé al llarg dels últims tres mesos i al llarg de tot l’any. Va córrer una mitja marató per estar preparat i d’altres curses de recorregut curt, i entrenaments per la carretera de les Aigües i Collcerola. Barcelona és una bona Ciutat per entrenar i córrer.

La motivació de córrer va aparèixer tot just fa quatre anys i malgrat no he escoltat les seves raons, sí puc entreveure i pensar per què; saber que pots aconseguir el que et proposes, córrer t’allunya de tot aquest món especulador i cruel, ets tú mateix que decideixes si arribes o no, ningú t’utilitza, no hi ha diferències, tothom és igual, durant les tres hores i mitja ets l’amo de tú mateix, pots somniar, pots dir prou quan vols, t’enamores de la teva persona, del teu cos, pateixes, plores, estimes.

Diumenge matí, ben aviat, un bon plat de pasta i fruita. En arribar un parell de plàtans.
I a casa el brou calent. Per la tarda descansar i dormir plàcidament. La seva xicota estarà al seu costat.

Aquest és el video, molt ben fet, de la Marató de Barcelona de l’any passat. Per anar obrint boca …  És encoratjador veure la quantitat de gent de totes les edats i condició, de països d’Europa i Amèrica que també hi participen.
A casa tenim un cap de setmana ben atrefegat, Assemblea Nacional Catalana i Marató de Barcelona.  Algú en dona més ?

Barcelona Marathon 2012 from Lluís Camell on Vimeo.

 

Aquest Barça ……

Publicat el 12 de març de 2013 per rginer
Patiment, perque podien haver marcat un gol, però no. El Barça ha guanyat i ja estem als quarts de final de la Champions. 

Llegeixo a la premsa italiana :

Il Barcellona cala il poker, il Milan è remuntado.

No hase falta desir nada mas ……. 

Bona nit. 

Pianos de cua al Passeig de Gràcia

Publicat el 11 de març de 2013 per rginer
Dissabte vaig passar-m’ho molt i molt bé. Tot caminant avall del carrer Gran de Gràcia, arribo al final dels Jardinets i ja em trobo amb el primer piano de cua. N’hi havien fins a dotze fins arribar a Plaça Catalunya.

Fa ja uns anys, no gaires, la idea per part dels organitzadors del Concurs Internacional Maria Canals Barcelona, va ser tot un encert, i diferent, atractiu. Durant tot un dia qualsevol persona amb estudis musicals i de piano podia seure lliurament i tocar, interpretar la seva música. Enguany ho han escenificat al Passeig de Gràcia. Va ser emocionant, perque no dir-ho. I més veient les mirades, les cares de la gent que envoltava un piano de cua escoltant la música que en aquell moment una persona havia decidit : Seu. Sóc a les teves mans. 

La sorpresa dels vianants va ser majúscula i encara més els estrangers turistes que visiten la Ciutat. Tot just a la vorera banda mar del carrer Provença, davant mateix de La Pedrera, un piano de cua, un nen primer, de no més de dotze anys i un adult després, van interpretar músiques diferents. L’auditori a l’aire lliure, La Pedrera, els fanals del Passeig, el cel blavíssim, una llum essencial i la música. Una mica més avall un noi adolescent ens interpretava Chopin, i a l’altra banda un pare amb el seu fill petit tocava una melodia de bressol. Un xicot jove, ens va intepretar Amélie de Yann Tiersen.
A la cantonada de la casa de Doménech i Montaner, un grup de corda acompanyava al pianista espontani i abans de creuar la Gran Via, molt a prop de l’escultura dedicada al llibre i a Joan Brossa, un pare amb dos infants entre 4 i 6 anys, tocant melodíes del seu país. A continuació una dona, que podria dir sense equivocar-me que ha de ser professora de piano particular, és ‘quasi’ obligada a seure i tocar el piano. Un pare i el seu fill, tots dos, a quatre mans, interpretant jazz.

Una dona, turista, em va dir que m’havia vist fer fotografíes del seu marit i els seus fills. Havia oblidat la càmera a l’hotel. Té internet ? Sí, i tant. Podria enviar-me les fotografíes? Amb molt de gust. Avui mateix. 
Va escriure l’adreça del seu e-mail i les hi vaig enviar.
Les avantatges d’internet, el correu i la casualitat de trobar una ”fotògrafa amateur” enamorada de la música i de la seva Ciutat.

Creuant la Gran Via, a l’esquerra, un avi, que mai diríes pogués tocar el piano. Una melodia de ‘Cabaret’ amb molt de swing, acabant per tocar l’himne del Barça i una sardana. No hi havia manera que s’aixequés per deixar pas a altres pianistes espontanis, voluntaris i amb ganes de tocar al carrer.

L’últim piano de cua a la cantonada del començament del Passeig de Gràcia. Un noi i una noia, joves, ell amb la guitarra i la seva veu, i ella acompanyant la cançó al piano.

Quina passejada més meravellosa ! I gràcies a tots els propietaris dels pianos de cua que els  han permès sortir de casa seva, per instal.lar-se al Passeig de Gràcia. 

Creativitat, iniciatives, cultura, música. Una tarda plàcida, sense maldecaps, gaudint d’un temps primaveral i respirant aires ….  innovadors ?

Fotografia: Piano de cua i La Pedrera. RG.
Arxiu: Adolescent, professora de piano, l’avi pianista. RG.

 

Avui: Dia de la dona treballadora

Publicat el 8 de març de 2013 per rginer
Les dones a Europa, gràcies a una lluita en pro de la igualtat, la justícia, la pau i el desenvolupament van passar de ser considerades uns éssers incomplets a obtenir el control legal sobre els seus ingressos econòmics, el control sobre el seu estat civil, la majoria d’edat davant la llei, el dret al vot, l’entrada en l’educació pública, l’accés a les professions liberals, el control sobre la seva salut.

Però la revolució, la lluita no s’ha acabat, no. Perque si parlem d’altres cultures i d’altres societats, la situació de la dona continua estant molt lluny de la dona occidental. I ara en aquesta situació de crisi, d’una guerra entre poders econòmics i polítics, els drets socials són els primers en ser atacats i cal estar en guàrdia. En la nostra societat encara no hem assolit totes les llibertats i les que tenim, les volen retallar.

Avui hi han dones importants en el nostre país …. Teresa Forcades, Carme Forcadell, Muriel Casals, Ada Colau i en aquesta casa de VilaWeb som unes quantes blocaires dones, no gaires, cert, hi ha majoria d’homes ….Anna, Liz, Carme-Laura, Isabel, Marta, Belén, Núria, Maria Victòria, Magdalena, Roser, Marieta, Reyes, Mònica, Marta, Carme, Gemma, Elsa, Pura, Bel, Carme, Elisenda, Maria Dolors, Assumpció, Meritxell … i dones que ens han deixat per fer el seu últim viatge …. Sílvia, Xesca.
Totes parlen amb veu ben forta, totes lluiten, en el seu àmbit, totes hi són, i com diu na Montserrat Abelló en un dels seus poemes: Totes aprenen a dir que NO, perque ja no és temps de plorar ni de lamentar-se, ni tampoc el de cercar excuses fàcils. Hem après a dir que NO.

M’agrada un altre poema de Montserrat Abelló. La poesia és important, molt, moltíssim, i més encara avui, en aquests temps:

Parlen les dones,
la seva poesia
tendra i forta
.

Ben pocs s’aturen
a escoltar aquestes veus,
que, trasbalsades,
un nou llenguatge diuen
nascut al fons dels segles.

Fotografia: Un racó del Parc de Montjuïc. Un matí de diumenge plàcid, serè, lluminós.
Una dona.
 

Tornem a Birmània/Myanmar ?

Publicat el 5 de març de 2013 per rginer
Fa moltes setmanes  (des de novembre 2012) que no he dit res de Birmània/Myanmar. Podem dir ‘no news good news’ ? No …. però sí. Daw Aung San Suu Kyi es prepara per el primer congrés del seu partit, la National League for Democracy ( NLD ) la propera setmana. Mai abans, des de l’any 1988, aquest partit de l’oposició havia pogut organitzar un congrés. Ara sí. S’han de preparar per les properes eleccions generals de l’any 2015. Els dirigents de la NLD tots són ja grans, entre 75 i 85 anys. Daw Aung San Suu Kyi és la Presidenta i l’ànima no només de la NLD, sino tota una esperança pel país. En aquest congrés està previst l’assistència de més de 800 delegats d’arreu del país, molts joves, moltíssims, i és el que desitja Suu Kyi i el que necessita el país; renovació, gent jove, gent implicada.

Mentre el President del país, l’ex general Thein Sein està de viatge, per primera vegada, a Europa. Ha visitat Noruega, Finlàndia, Austria i aquesta setmana serà a Brussel.les i finalitzarà aquest periple a Itàlia. És un viatge important, molt. Evidentment no ha estat rebut per grans multituds ni els mitjans l’han posat a les portades, ans el contrari, ha estat rebut per les protestes dels birmans refugiats polítics i immigrants per força, per recordar a Thein Sein que encara hi ha centenars de presoners polítics a les presons i que les llibertats fonamentals encara no hi són. També demanen reconciliació i poder tornar a casa.

Thein Sein cerca inversions, ajut, tecnologia. El país continúa a la cua dels més pobres i menys desenvolupats del món. Les sancions econòmiques fan mal i poc a poc els països les aixequen, però Thein Sein ha de demostrar que les seves reformes són reals. Ja vaig escriure en un apunt que serà difícil, inimaginable per la gent que no coneix el país. Dins el govern, una junta militar reconvertida en civils, encara hi ha un percentatge molt gran de l’ala dura de l’exèrcit que no vol perdre el poder. La por de perdre’l, aquesta és la gran corrupció, com sempre ho recorda Daw Aung San Suu Kyi.

La vida continúa a Birmània/Myanmar. Els conflictes bèlics a les fronteres amb els Kachin un dia s’informa que s’han acabat i l’endemà han tornat a començar. Els conflictes amb els anomenats Rohingya a l’Estat d’Arrakan continúen. Gent sense papers i no reconeguts per cap país, ni tan sols per Bangla Desh. Aquest és un conflicte ètnic, que jo diria que és més aviat de pobresa, d’immigrants, de sense papers, de conflictes fronterers, de no haver-hi lleis d’immigració ni de fronteres, de desesperació, de religions (budista i musulmana). La pobresa existeix, i la misèria. Així ho vaig veure jo en el meu últim viatge setembre de 2011. El conflicte encara no havia esclatat, però l’estat de pobresa que vaig veure era real, molt real.

Mentre, vaig acabant d’organitzar el próxim viatge. Serè a Birmània/Myanmar aquesta propera tardor, entre octubre i novembre. Precisament l’altre dia vaig rebre un correu de Y.Y.M. de l’escola PDO a Mandalay. De tant en tant ens enviem correus i m’ha enviat fotografíes dels infants que són al seu càrrec com a mestra i per què no dir-ho, com a mare. Són els nens i nenes que vaig compartir amb ells una bona estona en un dia d’escola, orfes, i que van ser acollits en aquesta escola extraordinària. Més de cent personetes que van perdre-ho tot, família, terra, casa, animals de companyia, tot i que el govern del seu país els va ignorar, menysprear, no va fer res, quan el malaït cicló Nargis va atacar el delta de l’Irrawaddy el mes de maig de 2008 i van morir més de 140.000 persones i més d’un milió de desplaçats. Han crescut, perque en reconec més d’un quan vaig ser-hi el mes de setembre de 2011 i els seus somriures són més espontanis, més feliços. Aquests cent infants van trobar una nova casa, van a escola, se’ls ofereix un futur, en un país que l’està cercant encara, poc a poc, perque hi ha tantes coses per fer !

Però ho aconseguiran, segur. Estaré al cas del Congrés de la NLD. És important, molt.
Restablir una democràcia, si és que mai l’han tingut. I tenen una líder, Daw Aung San Suu Kyi que després de tants anys sense veure el món, empresonada a casa seva, va establint unes línies, un full de ruta. Les eleccions generals de l’any 2015 seran importantíssimes per la supervivència i la vida de la gent de Birmània/Myanmar i mereixen una vida millor, sense cap mena de dubte.

Fotografia: Y.Y.M. i els seus fills-alumnes de l’escola PDO/Mandalay.

 

Retallades fosques, invisibles, que fan mal … Cultura, TV3

Publicat el 4 de març de 2013 per rginer
Aquesta teranyina espanyolista i botiflera ataca cada vegada més, molt a poc a poc, sense fer soroll. Ataquen de manera colossal en els temes més punyents per la gran majoria, els que tenen audiència, els que toquen a fons al poble per no poder continuar resistint, i n’hi han d’altres que passen desapercebuts per la majoria, però hi són.

Agafar-se a lleis escrites de seguretat, per exemple. No deixar organitzar festes populars sense que els responsables paguin un servei de ‘seguretat’, o facin un curs per obtenir un no sé quin carnet de ‘responsable de seguretat’, anar eliminant la presència d’animals, per seguretat, com per exemple someres, burrets, cavalls, no interferir el trànsit, proves d’alcoholemia als conductors de camionets abans d’una desfilada, no deixar muntar carpes de circs en llocs de fàcil accés per la gent, no autoritzar espectacles al carrer, apujar els impostos per pagar més diners per el teatre o els concerts, impediments als músics de carrer. Mori la Cultura, sembla ser la prioritat.

I arribem a TV3 que és més mediàtica, evidentment, i arriba a més gent. Retallar i deixar les corresponsalíes de Catalunya Nord, Pirineus, Terres de l’Ebre, com ja han fet amb moltes d’altres, sense un criteri entenedor. Deixant-nos orfes de l’informació del país. No tinc ni idea del pressupost exacte de la televisió pública ni els diners que reb dels nostres impostos, per això cal una Llei de Transparència, per poder veure ‘les factures petites’ i el cost real. Però sí estic segura que hi ha molts departaments i manteniments i històries on es pot retallar molt més que deixar-nos orfes d’aquestes corresponsalíes.

Entre espanyolistes i botiflers estem ben arreglats. Es volen carregar el país de dues maneres, fent molt de soroll i no fer-ne. Si no ho aturem, deixem-nos d’hòsties i plantem cara sense por o ens tornarem en un poble submís, silenciós, inculte, desinformat, maleducat i sense patrimoni cultural. 

Bròquil is OVER !