Avui pel matí llegint els diaris digitals, m’ha cridat l’atenció al diari The Guardian un article en l’apartat de viatges, en el que ens recomanen els millors llocs del món per assaborir una bona menjada de marisc. Desde Ciutat del Cap, passant per la Bretanya, Irlanda, Vancouver, Sydney …. cap indret de la nostra costa o les illes.
Bé, tot és opinable, però en els meus viatges, encara no he menjat cap marisc que sigui millor que el de les nostres costes i de les illes.
Però, la memòria sempre apareix, i he recordat les musclades que menjàvem als vivers de musclos del port de Barcelona.
Remenant en els calaixos de casa, he trobat la fotografia que he penjat en aquest post. Tot un referent de la meva memòria històrica. Una gran majoria ja no són amb nosaltres. Els meus pares, cosins, oncles, tietes, germà, amics i amigues; tots plegats a dalt del viver de musclos, davant mateix del ‘rompeolas’ o trencaones del port de Barcelona.
”””””’Era tota una aventura ! El meu pare tenia molts companys de feina que vivíen a la Barceloneta i cada estiu organitzava una musclada. Amb una barca salpàvem de Colom, al costat de Les Golondrines i enfilàvem rumb al ‘rompeolas’. La pujada al viver ja era tot una prova. A dalt podiem ser entre 20 a 30 persones. Una gran taula; ví i ‘xampany’ comprat del celler del costat de casa; cerveses; gasosa o ‘litines’ per els petits. Uns bidons plens de llenya i després carbó d’alzina eren ja a punt.
Els homes estiràven de les cordes on eren els musclos. Les dones amb l’ajut dels nens i nenes treiem els musclos, enganxats a la corda, i els posàvem dins unes olles enormes per coure’ls al vapor.
El meu pare s’encarregava de fer una salsa amb tomàquets escalivats, all i oli.
Els mes petits se’ls emportava un company de feina del meu pare a donar voltes amb la barqueta per el moll.
Un dels meus oncles va caure a l’aigua a l’intentar pujar una corda amb els musclos;
‘ home a l’aigua’ !!! Salvament ! Tothom a riure, menys el meu oncle, és clar !
Tots plegats, al voltant de la gran taula, menjàvem uns musclos carnosos i bons, i avui en dia encara em pregunto; com és que mai vam agafar cap infecció ?
Les aigües del port no eren netes, diguem-ho clar, els musclos no passàven per cap depuradora. De fet, mai es pensava si havíen passat per tots els controls.
Quan arribava l’estiu, la canalla ja pensava en el diumenge de la ‘gran musclada’.
Agafar el metro, embarcar en una barqueta, passar el dia a dalt del viver, veure passar ‘les golondrines’ a vessar de gent, saludar, cridar, xerrar, jugar, agafar crancs. Tots plegats, avis, àvies, pares, mares, fills, filles, oncles, tietes, cosins, cosines, amics, companys de feina experimentàvem un plaer molt gran aquells diumenges d’estiu dels anys 1954 a 1958, aproximadament.
I per damunt de tot, els musclos eren deliciosos i el dinar molt especial. No faltava una bona amanida, un bon pà per sucar, la salsa dins els morters. De postre el tortell i el cafè que el meu pare ja havia torrat el dia abans.
No he tornat a menjar uns musclos tant bons com els dels vivers de les aigües del port de Barcelona.
.
”””””’
Jo recordo anar al trenca-ones amb "golondrina" i menjar musclos a un bar-restaurant que hi havia…Pot ser?
…i quina aventura, inoblidable, pels nens!
(com a voltes una madalena sucada en una taça de camomila, la flaire d’uns musclos acabats de fer, ens tornen a aquell mon, tot veritat, del nen que, durant tot el cami, ens acompanya)
Chao ba Roser
Ací no se’n troben, però a Castelló encara es poden comprar musclos de roca, de Vinaròs…mmmmhh.
Per cert, com he llegit litines, m’ha vingut una glopada d’infància…"llimonà de paperet" en deien a Castelló…
Primer, la reality: una cosina de mumare era casada amb el pràctic del port de Barcelona, i jo damunt d’aquesta balsa tenc la sensació d’haver-hi estat moltes vegades (o una d’iguala). Aquí mateix tenia amarrat el botet Mireia (la meva tia es deia Maria, i l’oncle pràctic va posar el nom a la barca en provençal, tot un detall). Era un bot amb la popa de mirall, fet de mestre d’aixa, a Menorca. El record beníssim. Era l’únic que m’interessava quan venia a Barcelona. Supòs que m’hi duien perquè em civilitzés una mica: Monjuïc, el Tibidabo, i tot allò que em marejava. Jo només sospirava perquè em deixessin partir amb la Mireia. Feien veure quie em deixaven anar a lloure; tanmateix, des d’una barca dels pràctics em seguien d’aprop, i amb prismàtics. Era petita.
I de Barcelona a Menorca. El port de Maó, a n’aquests temps que dius, n’estava ple de balses d’aquestes que suraven, amb cordes d’espart sortint per baix cap al fons, on s’hi aferraven els musclos. Però els varen haver de suprimir a aquells criadors de musclos, perquè aquests crustacis són com filtres de l’aigua, igualment les ostres, i poden acumular tòxics. Ja és que a n’aquells temps que dius no hi havia tanta brutor com ara. Així i tot, de tant en tant es moria algú que havia menjat musclos, i ho llevaren. Varen començar a venir de Galízia, de les ‘rías’, ja criats dins d’aigües depurades. I són molt bons els musclos gallecs. Alerta amb els de roca d’aquí, ara, perquè presenten els mateixos perills. Jo mateixa tenc una al·lèrgia terrible que sé que m’acabarà escabetxant (ara mateix estic fent crisi) i em ve, crec, a banda d’herència, d’una vegada, quan tenia 16 anys, que d’una urticària havent menjat ostres que acabava d’extreure del fons (era enfora, en barca; vull dir que no era dins del port) quasi em vaig morir. Vaig estar mesos malament, i sempre em va quedar allò. El mes d’agost, mengi el que mengi, reapareix l’urticària. això sí, més atenuada. a banda que ara hi ha una àmplia gamma d’antihistamínics per escometre-la.
Ara la ficció:
Veig que també en l’imaginari coincidim. T’enganxo dos fragments de la meva novel·la Una altra vida, però et podria enganxar 300 pàgines, perquè va d’un viver.
Roser, jo també tinc ben viu el record d’aquelles musclades: el gust, l’olor, el sol, tots amunt i avall fent alguna cosa…
Tu i jo portem trenes i quin goig que fem tots amb el cap ben alt i feliços d’estar tots junts!
Una abraçada.
Ben interessant ! Estic escribint un llibre sobre una mirada històrica de la Barceloneta i parlo de les muscleres (les de la Unió Mejillonera i les artesanals com la que comentes), així com dels merenderos flotants com “la Dolores” o la “Barca d’en Quim”. M’agradaria posar la teva cita amb alguna dada sobre la vostra familia si t’animes. Fins i tot la salsa de musclos que feia el teu pare. Tinc com a 10 totalment diferents de les muscleres i de la Riba. Soc en Jordi Tresserras Juan – Universitat de Barcelona – jjuan@ub.edu