Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

100 díes Cop d’Estat a Myanmar/Birmània

Publicat el 11 de maig de 2021 per rginer

 

 

Avui fa 100 díes que el poble de Myanmar/Birmània va començar a protestar sortint als carrers en contra el cop d’estat per part dels militars que es va produïr el 1r de febrer 2021. Des de aleshores no han deixat de manifestar-se en contra tots els díes a les CIutats, poblets, pobles, zones rurals. Com a recordatori del perquè d’aquest cop d’estat retornem al mes de novembre de 2020 on es van celebrar eleccions generals legislatives a tot el país. La participació va ser massiva i els resultats contundents. 85% dels vots al partit NLD encapçalat per Daw Aung San Suu Kyi. SLORC partit dels militars menys del 25% dels vots. El poble va avalar la gestió del Govern de Daw Aung San Suu Kyi des de 2015 i van afirmar el seu desig de continuar vivint en una democràcia, no pas en una dictadura militar com va ser de 1962 fins a 2015. Els militars van fer tot el possible per desvirtuar el resultat publicant notícies falses de frau. Va ser un tira i afluixa abans de contituïr-se el nou Parlament amb la majoria de parlamentaris civils, però sempre amb el 25% dels escons ocupats per militars d’acord amb la Constitució de 2008. 

 

I els militars amb el General Ming Aung Hlain al capdavant, va perpetrar el cop d’estat l’1 de febrer 2021, díes abans de la constitució del nou Parlament, i deposant a tot el govern sortint, amb la Consellera en Cap Daw Aung San Suu Kyi. Des de aleshores no en sabem res d’on són ni  els càrrecs en contra seva (notícies ens diuen d’altra taïcció, corrupció, malversament de fons públics). Van constituir el SAC State Administration Council (Consell Administratiu de l’Estat de Myanmar) per dirigir el país durant un any en estat d’emergència i convocar noves eleccions vàlides, segons aquesta Junta Militar.

Dos díes després, davant la sorpresa d’aquest cop d’estat, la gent va començar a sortir al carrer per protestar. Primer tímidament i a mesura que passaven els díes més i més gent omplint carrers, barris, camins, carreteres. Els sindicats van convocar vagues a fàbriques, bancs, i al teixit ferroviari i comunicacions del país. Els pagesos I agriculturs es van aixecar en massa en contra els militars. Una gran majoria de gent les va seguir. Els funcionaris també van anar a la vaga. I es va constituïr el CDM Civil Disobedience Movement ( Moviment Civil per la Desobediència). Els primer en secundar la vaga i la lluita van ser el col·lectiu sanitari, metges, infermeres, personal es van pronunciar fortament en contra la dictadura militar i defensant la democràcia. Són els que han patit una repressió més forta per part de la Junta.

Després de la sorpresa de l’aixecament popular que la Junta MIlitar no s’esperava pas, va començar la repressió brutal, cruel i sagnant per part dels esbirros de la policia militar i l’exèrcit amb el General Ming Aung Hlain al capdavant. Incendis, destrosses, ràtizies notcturnes, atacs aeris a les zones fronteres on lluiten els exèrcits de les ètnies Karen i Kachin, amenaces, milers de detencions il·legals sense suport d’advocats i ús d’armes de foc real, granades, franc tiradors. El resultat és esfereïdor:  Més de 780 persones mortes (entre les que hem de comptar més de 50 menors d’edat), més de 5.000 detencions. Aquestes dades en veu de la AAPP Burma, The Assistance Association for political prisoners @aap_burma amb cossos I persones identificades, però es tem que el nombre de víctimes podria ser més alt, pel fet que la Junta ha tallat des del primer moment internet i les comunicacions de les zones rurals són pràcticament inexistents.

A tot això es va constituïr el CRPH  Committee Representing Pyindaungsu Htuttaw (Comité de Representants de l’Assemblea de la Unió de Myanmar) i a la vegada han anomenat un govern a l’ombra, civil, NUG National Unity Government (Govern d’Unitat Nacional). En aquest govern interí civil, hi són representades diferents ètnies i activistes de la revolta. Especial esment al Dr. Sasa @DrSasa22222 que va poder fugir de no ser detingut com a membre legal de l’Assemblea de Parlamentaris i des del seu amagatall secret és el portaveu d’aquest govern a l’ombra per a tot el món. La seva activitat és frenètica, concedint entrevistes als mitjans més importants del món, mantenint converses amb alts càrrecs de diferents governs i estaments del món. Lluitant perque els països, els estats, reconeguin aquest govern sorgit de les urnes democràcticament i condemnin la Junta militar colpista. 

Finalment aquest govern a l’ombra ha fet un comunicat oficial de la constitució del PDF People Defence Force (Exèrcit de Defensa Popular). 

La majoria del poble no vol tornar a viure una dictadura militar i no pensen donar cap pas enrera. Fins i tot paguen amb les seves vides la defensa de drets individuals i col·lectius. El silenci absolut del món és total i deixen fer. La total impunitat dels militars terroristes és vergonyant.

 

 

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.