Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Recull de fotografies de viatges: Shwedagon Paya -Yangon

Publicat el 22 de març de 2013 per rginer
Arribes a Yangon. L’aeroport no és gaire lluny de la Ciutat, antiga Capital de Birmània/Myanmar.  Enfiles una gran avinguda i des del primer moment veus Shwedagon. Arribes a l’hotel, gires el cap i l’stupa és allà. Surts al vespre per anar a sopar, tot és fosc a Yangon, no hi ha gaire electricitat, però l’stupa és allà il.luminada, daurada, vigilant.
M’agrada la descripció que en fa Kipling:

A golden mystery …a beautiful winking wonder’.

Sí, un misteri daurat, un fer l’ullet prodigiós. És la essència de Birmània/Myanmar i no deixa a ningú indiferent. Pots anar-hi cada dia i quedar-te hores contemplant el recinte, la gent, la llum. És molt més que fer una passejada i admirar les diferents pagodes, pavilions, imatges, campanes, stupas. És un lloc on les emocions i els sentiments són més importants que tot el que puguis veure.

La gran cúpula té 98 metres d’alçada des de la base. Els arqueòlegs no es posen d’acord ni tampoc els historiadors, 2.500 anys ? Sembla, però, que es va construir entre els secles VIè i Xè. Els terratrèmols han malmès Shwedagon diferents vegades, i la última reconstrucció data de l’any 1769. Està situada dalt un turó de 58 metres d’alçada i tot el recinte ocupa 5.6 ha. Té quatre entrades principals.

En l’arxiu podeu veure Shwedagon de nit, perque és molt diferent de la fotografía que vaig fer un dia de tardor de l’any 2007 i l’altra, també una tardor de l’any 2011.

Un lloc on es pot entreveure la màgia del país i la d’un poble increïble, molt ignorat i que necessita ajut.

I vaig rebent notícies amb tristor com la força dels militars que no volen deixar el poder, continúa esclafant al poble. Una nova revolta entre musulmans i budistes. Morts. Les guerrilles a la frontera continúen. Dificultats cada dia més evidents en poder-se comunicar, enviar i rebre e-mails. La llibertat continúa segrestada. Fins l’any 2015, eleccions generals, tot serà difícil. I una dona valenta que continúa la seva lluita com a polìtica amb uns poquets escons al Parlament. Només la seva fortalesa pot resistir l’embat i continuar.

Fotografia: Shwedagon Paya – octubre 2007. RG
Arxiu: Shwedagon Paya – nit. octubre 2011. RG

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.