Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

3 de febrer de 2012
0 comentaris

Tutorial de la Globalització

Nota: Ressenya publicada al Setmanari La Directa

Wolfrang Korn, La volta al món d’una armilla polar. Una petita història sobre la gran globalització, Takatuka, Virus Editorial, Barcelona 2010

Tot professor d’història sap de les dificultats de compartir coneixements complexos amb alumnes a qui sovint fa mandra pensar. Tot docent sap que sovint petits llibres, breus metàfores, anècdotes o històries suggerents són immensament més efectives que espessos llibres de text. I que fins i tot resulten més entenedores per a qui porta molts anys d’ofici i dedicació Aquesta és una constatació a la qual s’arriba després de llegir un llibre com l’editat el 2010 per la col•lecció educativa de Virus, Takatuka, que és la traducció d’un llibre divulgatiu d’un periodista alemany, Wolfrang Korn (Lünen, 1958) amb formació d’historiador i ciències polítiques.

Com en un conte, i escrit a la manera d’un novel•la d’adolescents, La volta al món d’una armilla polar es construeix sobre això, damunt una peça de roba vermella des dels seus orígens en l’extracció de petroli, fins a una platja de les Canàries, on l’immigrant sense papers que la porta és a punt de morir després d’una llarga travessa. Korn descriu el procés com una mena de crònica de periodisme d’investigació en els diferents trams de la trajectòria d’aquella armilla de baix cost. Incursions al comerç mundial, les fàbriques deslocalitzades, el transport marítim, la logística, les grans superfícies comercials o el comerç de la roba usada. Tanmateix, cadascun de les parades de la nostra armilla tèxtil (o hauríem de dir plàstica) incita a reflexionar sobre la dimensió moral del que s’anomena globalització, que no resulta altra cosa que un eufemisme sobre el capitalisme mundial.
La seducció del text és la seva forma. Amb l’estructura tradicional del conte infantil, la nostra protagonista  vermella (a la manera d’una caputxeta) viu un seguit d’aventures i peripècies (en realitat perills i amenaces). El final, en canvi, no és feliç, sinó obert, tot mostrant les responsabilitats morals dels lectors (adreçat a alumnes de secundària amb inquietuds i professors amb sensibilitat). Un relat que sens dubte, com els contes tradicionals, resulta difícil d’oblidar. Al cap i a la fi, és una bona manera d’entendre i fer entendre les causes i conseqüències del sistema capitalisme globalitari, a la manera d’un subtil manual d’instruccions. Un tutorial amb alè literari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!