Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

10 de desembre de 2014
0 comentaris

LA TROBALLA D’ALGEMESÍ

Acompanyem els soldats del Sit en busca de les aigües dels rius Magre i Xúquer, endinsant-nos en la ciutat d’Algemesí. Allí, en la placeta formada pels carrers Berca i de la Capella, es troba l’ermita de “la Troballa”, fita que rememora la troballa el 1247 de la Mare de Déu de la Salut per part d’un llaurador. Talla, segons alguns escriptors, esculpida durant l’estada del Sit en la ciutat de València i descoberta en la cavitat d’una morera i traslladada pel pàrroc, els jurats i el poble a l’església parroquial.

En el lloc s’alçà una església romànica i posteriorment, el 1960 l’actual edifici, de rajola roja amb façana on sobreïxen: la porta està formada per dovelles, dues columnetes en els brancals rematades per capitells treballats i un relleu de la Mare de Déu de la Salut, amb les dates “1247-1947”; la rosassa de pedra i vidre i l’ampli frontó triangular rematat per creu de pedra treballada. El cos de l’edifici té murs reforçats per contraforts a què se li ha adosat en la seua part dreta el campanar de llargs finestrals, on campeja entre les seues germanes una campana fosa el 1750.

L’interior és d’estil neogòtic amb vidrieres, rosasses, arc ogivals que arranquen de les pilastres treballades i volta de creueria. Elements que inviten a adreçar la mirada cap a la patrona de la ciutat, la Mare de Déu de la Salut, que presideix el retaule, acompanyada pels sants: Vicent Màrtir i Ferrer, Roc, Joan Baptista, Jaume, Sebastià i Onofre.

Lectura: Apocalipsi 21, 6-7


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.