Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

21 de març de 2014
0 comentaris

DAVANT DEL DETERIORAMENT DELS SERVEIS PÚBLICS, del Grup de seglars i rectors del dissabte

Els membres del Grup de seglars i rectors del dissabte volem oferir al conjunt de la població la nostra reflexió sobre la situació actual dels serveis públics a la nostra societat.

 

Constatem un deteriorament generalitzat dels béns i serveis que l’Estat ha de garantir a tota la ciutadania, d’acord amb la Constitució espanyola i la Declaració dels Drets Humans. Aquest deteriorament, que es fa palès en els tres àmbits fonamentals d’educació, sanitat i serveis socials, agreuja la situació d’empobriment de la població i genera problemes nous que afecten especialment els seus sectors més vulnerables: dones, persones amb discapacitat, menors, ancianes, immigrants i sense sostre.

 

? Pel que fa a la sanitat, la manca de material o del seu manteniment adequat i les condicions laborals del personal sanitari repercuteixen negativament en la qualitat de l’atenció a les persones malaltes. Si aquestes no tenen reconegut el dret a l’assistència sanitària gratuïta, deixen d’acudir a consultes mèdiques per por de generar factures que no podran abonar, la qual cosa posa en risc la seua salut i la de la resta de la població. El copagament farmacèutic, amb la interrupció de tractaments que no es poden assumir econòmicament (fins i tot de salut mental), contribueix també a la disminució del nivell de protecció de la salut.

 

? La qualitat de l’ensenyament públic es veu afectada, així mateix, per les decisions polítiques i econòmiques actuals, amb un empitjorament de les condicions laborals del personal i de la situació de l’alumnat (augment de la ràtio per classe, manca de recursos materials i dificultats per accedir a recursos educatius i de temps lliure i a ajudes de menjador, llibres i material escolar), i amb una marginació creixent de l’ensenyament en valencià, al qual se li posen cada vegada més entrebancs.

 

? Les retallades en personal i recursos econòmics en l’àmbit dels serveis socials afecten greument la població més empobrida i també un sector més “normalitzat” que, arran de la crisi, es veu abocat a demanar ajudes per pèrdua del treball i/o de l’habitatge. Les persones pensionistes, per constituir l’única font d’ingressos fixos, estan convertint-se, molt freqüentment, en factor “reagrupador” de descendents que, per manca de recursos, no poden mantenir una vida autònoma i tornen, fins i tot amb càrregues familiars. Així es precaritza també la situació econòmica de pensionistes que veuen augmentar les despeses i disminuir el poder adquisitiu de la seua pensió. Les persones amb discapacitat també es tornen més vulnerables per la situació de desocupació i empobriment, tot patint la disminució de la seua qualitat de vida: les entitats del sector els ofereixen menys serveis perquè minven els seus fons; les persones no dependents queden fora del sistema de la Llei d’Autonomia Personal i les dependents veuen retallades les seues prestacions: moltes vegades les persones cuidadores han de treballar fora de casa per motius econòmics i les sol·licituds de places residencials i de serveis domiciliaris queden desateses.

 

Davant de tota aquesta situació d’empobriment generalitzat i de pèrdua de qualitat de vida, reafirmem una vegada més la centralitat i la prioritat de la persona humana per damunt de qualsevol interès polític, ideològic o econòmic.

El lament de les víctimes d’aquesta crisi econòmica provocada per la injustícia estructural del sistema capitalista retruny a les nostres orelles permanentment i colpeja les nostres consciències perquè no romanguem indiferents (cfr. Èx. 3).

Les retallades en els serveis públics per dedicar els recursos a sanejar l’economia dels bancs i del poder financer posen de manifest la inhumanitat del sistema econòmic que hem construït. Per a ell, el que és prioritari no és la persona sinó el capital, al qual ha convertit en ídol i li ho sacrifica tot. Amb el Papa Francesc hem de dir que el sistema neoliberal imperant avui al món està basat en una economia de l’exclusió i la desigualtat que mata. I mata fonamentalment les persones pobres. Afirmem amb rotunditat que el neoliberalisme és la mort de la democràcia i el fracàs del pla de Déu sobre la humanitat. La destrucció de vides humanes i la pauperització generalitzada que produeix en la immensa majoria de la població mundial ens porten a afirmar, amb tota objectivitat, que aquest sistema representa un autèntic terrorisme d’Estat.

 

Per això cal comprometre’s en la transformació radical d’aquesta societat, per tal de construir una alternativa més humana i solidària on:

 

Tot es pose al servei dels éssers humans, especialment els més empobrits.

 

Es garantisca a tothom l’habitatge, la salut, l’ensenyament i el treball dignes.

 

S’assegure la qualitat dels serveis públics, tot evitant convertir-los en negoci privat.

 

Tota la ciutadania puga disposar d’una renda mínima per viure dignament.

 

El capital i les finances estiguen controlats pels poders públics.

 

S’assegure uns serveis socials adients, que atenguen veritablement els sectors més vulnerables perquè puguen viure amb dignitat.

 

Hi haja una justícia distributiva real per tal que el bé comú prevalga sobre el bé privat.

 

S’implante una política fiscal justa (amb un gravamen relatiu al poder adquisitiu) i intolerant amb l’evasió de capitals i la corrupció.     

 

És, doncs, necessari i urgent recordar, en aquests moments, les paraules de M. Gandhi: “Quan una llei és injusta, el correcte és desobeir”. Aquesta consciència crítica durà a la mobilització de tota la ciutadania per recuperar el protagonisme i la participació de la societat civil, per tal de fer possible un canvi real de les estructures que done pas a un sistema més just i igualitari.

 

València, març de 2014

Grup de seglars i rectors del dissabte


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.