L'Hereu Riera

El Dret Humà oblidat: el dret d'herència universal

Mecàgum el tió!

Deixa un comentari
Per a molts dels que passem de la cinquantena, el tió de la nostra infància era un humil soc qualsevol tret de la pila de la llenya o directament del bosc, sense cap més additiu que no fos una mica de molsa seca o un tros d’heura arrapada, i que des del mateix moment de ser triat i posat a la vora del foc i ben tapat amb una manta (que no passés fred!), agafava un aire especial, una aura de misteri que la seva quietud total encara engrandia més.
El soc feia allò que li tocava: dormir com un soc, i la seva immobilitat completa, sota la coberta d’un sac, una manta vella o d’un tros de roba qualsevol, feia inexplicable als nostres ulls que s’anés cruspint els grans de blat de moro o els rosegons de pa que nosaltres li anàvem posant confiats que, la nit o el dia de Nadal, la seva digestió convertiria aquella senzilla manduca en esplendorosos regals –la majoria menges, una bona part de les quals anirien a parar de dret a la taula parada–, a còpia de seduir-lo a cops de bastó mentre entonàvem la lletania* “Tió, tió, caga torró, pel naixement de Nostre Senyor, i si no en tens més, caga diners, i si ja en tens prou, caga un ou!” (i quan cagava un ou, efectivament, volia dir que no calia que insistíssim, que ja no cagaria res més). Aquest –i amb els Reis per postres– sí que era per a nosaltres un autèntic misteri de Nadal!
Però ve’t aquí que els temps canvien, i per als temps que corren, tan audiovisuals i multimèdia, segurament aquella figura misteriosa d’antany devia haver-se convertit en una figura massa estàtica, avorrida i tot, sense futur, i calia fer-li una posada al dia. ¿Per fer-la més entranyable, més visual, més exportable i, ai làs, també més productiva? Segurament per tot plegat.
El cas és que un bon dia algú va tenir la brillant idea d’encastar una barretina i un parell de potes, o dos, a aquell tronc inert i inexpressiu d’abans, i per si no n’hi havia prou, pintar-li uns ulls Walt Disney o de l’escola manga, un nas (per sort, també de fusta) i un somriure de beneit que pretén fer-lo simpàtic urbi et orbe, suposo…
No sé si és un signe dels temps o no, potser es tracta d’una moda passatgera, però aquesta nit, tot mirant els troncs com cremaven a la llar de foc –un altre residu del passat que tanmateix sobreviu, però també un luxe que no incorporen moltes de les llars modernes de la voràgine hipotecària–, m’han vingut al cap aquests records i aquests pensaments, dels quals em disculpo i tallo en sec, nens i nenes: prou d’explicar batalletes!
Sigui amb un soc que hiverna sota la manta fins al dia de ser bastonejat, i cremat després com tots els altres, en un últim servei a petits i grans de la família, sigui amb un soc humanitzat i amb barretina, espero que la tradició perduri, que la il·lusió no es perdi, i que per molts anys que passin i per moltes crisis que vinguin el tió no deixi mai de cagar per als nens que fan bondat.
Vagi per a ells també aquesta cançó, una peça del més nadalenc dels nostres compositors:

(*) De versos per acompanyar rítmicament la batucada infantil n’hi ha un fotimer, no cal dir-ho. Aquí en deixo dues mostres més:

“Caga, tió,

caga torró,
avellanes i mató,
si no cagues bé
et daré un cop de bastó.
caga, tió!”

“Caga, tió,

tió de Nadal,
no caguis arengades,
que són massa salades
caga torrons
que són més bons!”


Aquesta entrada s'ha publicat en Suck the brook el 25 de desembre de 2011 per mininu

  1. Feliç Nadal i que el soc de casa teva hagi defecat forces coses bones i esperem un proper any 2012 plàcid, sense ensurts i a veure-les venir ! 
    M’ha agradat molt aquesta batalleta que ens expliques i avui és el dia !
    Els torrons han estat molt bons, la veritat i el cop de bastó ha anat directament a molta gent que ens emprenya i molt, últimament i en un temps futur.
    Bon dia de Nadal mininu ! 
  2. El meu tió també era així, encara que no teníem llar de foc, vivíem a ciutat, prop de Barcelona, i el meu pare va iniciar el costum, coneixedor com era de tot el referent a la cultura catalana – ell de petit mai havia fet cagar el tió – i jo recordo amb emoció quan ell un vespre deia “vaig a veure si ja ha vingut el tió” i baixava al pati i al descampat vora la fàbrica i tornava amb aquella soca seca, sense ni ulls ni potes ni boca… o simplement un dia pujava les escales dient ben fort mireu a qui he trobat! I sabíem que aquell era el tió… i sí, cagava turrons i caramels i avallanes, i un regal per a tota la família – el tocadiscs, els discs de la Nova Cançó… . Saps, penso com tu, sobretot quan es va començar la moda del tió “humanitzat” i quan va començar a portar tants regals, si això és una perversió o una adaptació imprescindible. Sigui com sigui i gràcies a qui sigui el tió no només ha perviscut sinó que ha agafat molta més volada que la que tenia, i ens ha ajudat a no haver de caure en l’arbre o el pare noel per fer bona part dels regals abans de reis, sobretot de cara a la canalla. Estèticament ara és molt més popularitzable… però jo, com tu, recordo amb enyor aquell tió sense rostre. Gràcies per evocar-lo! (jo també passo dels cinquanta!)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.