L'Hereu Riera

El Dret Humà oblidat: el dret d'herència universal

Si el Gremio avisa, el Gremio no és traïdor

Deixa un comentari

Translation (traducción):

[Un alto representante del Gremio exhibicionista en Cataluña, harto de la presión desde instancias gubernamentales (autonómicas, por supuesto) para que se doblen al catalán (como si ésta fuera una lengua de verdá!) la mitad de las copias de las películas de estreno extranjeras, anuncia graves medidas de protesta para salvar al cine de la ruina y la catástrofe]

—Y vaya por delante este aviso: si el Gobierno de esta comunidad sigue erre que erre con su loca pretensión de doblar las pelis AL CATALÁN -y arruinar con ello el negocio, ya que NADIE irá al cine a verlas-, pues la prósima semana vamos a hacer huelga en la que sería la sesión golfa, ea!

Guió i dibus: Min

Translation into Cuban (traducción al cubano):

[Un alto representante del Gremio exhibicionista en Cataluña, harto de
la presión desde instancias gubernamentales (autonómicas, por supuesto)
para que se doblen al catalán (como si ésta fuera una lengua de verdá!)
la mitad de las copias de las películas de estreno extranjeras, anuncia
graves medidas de protesta para salvar al cine de la ruina y la
catástrofe]

—Y
vaya por delante este aviso: si el Gobierno de esta comunidad sigue
erre que erre con su loca pretensión de doblar las pelis AL CATALÁN -y
arruinar con ello el negocio, ya que NADIE irá al cine a verlas-, pues
la prósima semana vamos a hacer huelga en la que sería la sesión golfa,
ea!

Aquesta entrada s'ha publicat en Sant Diumenge de Sils el 31 de gener de 2010 per mininu

Botifarra!

Deixa un comentari

«Avui dia és freqüent que els pares i els avis idealitzin les formes d’oci anteriors a les consoles i als jocs d’ordinador, com si abans dels anys vuitanta -i, ja posats a dir, durant segles- s’estengués una edat d’or on els infants i els adolescents s’entretenien dolçament i espontània en jocs que els formaven per integrar-se en la societat de manera pacífica. La realitat, però, és una altra, si més no a la Figueres dels anys setanta. (…)
»No es podia córrer, no es podia jugar a boles, no es podia parlar amb nenes -que tenien torns i espais separats al pati-, i el primer que feien els estudiants quan arribaven a l’escola era formar en columnes, pujar en formació fins al hall i cantar-hi himnes feixistes. ¿Qui els pot retreure que reaccionessin amb l’agressivitat pròpia dels cadets d’una escola militar? Afegim-hi les pràctiques docents, que anaven en el mateix sentit. (…)
»Però en Richelieu i en Rochefort [malnoms de dos mestres del centre] no eren pas les figures més temudes del col·legi Sant Pau. Aquest honor requeia en el director. Quan un alumne cometia alguna malifeta de grau superlatiu, el mestre el conduïa fins al despatx del cap suprem, on tot indicava que es duien a terme cerimònies coercitives d’una certa sofisticació, que extreien gran part de poder del secretisme. Comparada amb l’amenaça omnipresent i difusa del director, la quotidianitat repressiva dels mestres resultava més benigna. (…) Conscients de la seva eficàcia exemplar, els mestres l’utilitzaven profusament en forma d’amenaça. És probable que aquesta insistència contribuís a gravar en la ment d’aquells nens la vinculació entre la direcció i l’horror.

(…)

»Com que la jubilació del director era imminent, els mestres van convidar els alumnes a contribuir econòmicament a un regal de comiat. En Jordi no sabria dir si ho havia somiat o si ho confonia amb les col·lectes practicades amb motiu del Domund, però guarda a la memòria la imatge d’una llarga corrua de nens dipositant diners en una capsa, diners que es van acabar transformant en un sumptuós rellotge d’or. Tot plegat va tenir uns efectes didàctics notables. Aquells nens van aprendre que vivien en un món en què calia mostrar agraïment a qui els feia el favor de terroritzar-los. (…)
»Era una època singular. Els universitaris participaven en manifestacions prohibides, repartien octavilles i corrien davant de la Policia Armada, però aquells escolars continuaven vivint com si la guerra civil s’hagués acabat l’any anterior.
»Un bon dia, sense consigna ni organització prèvia, el retrat del general Franco que estava penjat damunt la pissarra va quedar blanc: les boletes de paper ensalivades havien trobat un objectiu comú. Per molts participants, aquella sarbatanada
[amb tubs de bolígraf usats a la manera d’una sarbatana] col·lectiva va ser la primera activitat antifranquista, potser de les més espontànies de la Transició, més meritòria encara tenint en compte l’ambient del col·legi.
»Eren temps d’impunitat. Qualsevol estudiant tenia el dret d’atacar-ne altres de més dèbils sense que calgués recórrer a cap excusa convincent. Els adults tenien carta blanca per agredir, verbalment o física, qualsevol menor que consideressin que necessitava una lliçó d’urbanitat. La piràmide culminava amb els cossos uniformats, que imposaven la seva autoritat sense traves. No ens referim només a les forces d’ordre públic: els conserges i els revisors de tren actuaven amb la mateixa brutalitat que la policia militar davant la soldadesca. Els drets humans eren cosa d’estrangers».


[“L’escola”, dins Els jugadors de whist, de Vicenç Pagès Jordà. Ed. Empúries, BCN, 2009]

Jibarització del capítol: Saber d’on venim per entendre com som.

Aquesta entrada s'ha publicat en Suck the brook el 31 de gener de 2010 per mininu

Vigila on trepitges!

Deixa un comentari

Translation (traducción):

[En un pueblecito ribereño dejado de la mano de Dios y del hombre, excepto para según qué radioactividades, un vecino del lugar anda cariacontecido, perplejo e incluso estupefacto, cavilando sus cosillas…]

—Tengo la impresión de que he pisado mierda… y tengo la impresión de que no es sólo una impresión…!

Guió i dibus: Min

Translation into Guadalajarian (traducción al guadalajareño):

[En un pueblecito ribereño dejado
de la mano de Dios y del hombre, excepto para según qué
radioactividades, un vecino del lugar anda cariacontecido, perplejo e
incluso estupefacto, cavilando sus cosillas…]

—Tengo la impresión de que he pisado mierda… y tengo la impresión de que no es sólo una impresión…!

Aquesta entrada s'ha publicat en Ninots el 28 de gener de 2010 per mininu

Tres patètics postulants

Deixa un comentari

Les arques municipals estan buides. Qui les reomplirà? El bon reomplidor que les reompli bon reomplidor serà…

1. BCN
Com la majoria de municipis de Catalunya, grans i petits, d’ençà de l’esgotament de la boja cursa del totxo, la gran capital del país deu tenir el dipòsit de combustible tirant a baix, i com que no disposa del plus de recursos de “l’altra gran capital espanyola”, que en té a mans plenes en concepte de capital de l’Estat, l’alcalde barceloní, Jordi Hereu, es treu de la màniga una surrealista candidatura a ser la seu d’uns hipotètics Jocs Olímpics d’hivern… d’aquí a dotze anys.
I ho fa oblidant-se de dues coses: la primera, la seva pròpia promesa (electoral?) de no tirar més de les “grans empentes engrescadores” dels seus predecessors Narcís Serra / Pasqual Maragall (Jocs Olímpics del 1992) i Joan Clos (Fòrum de les Cultures 2004: sense comentaris); i la segona, i més important, l’equació 25 + 25 + 50 per a la Gran Repartidora -això és, el Pressupost general de l’Estat- que promulgava Pasqual Maragall quan era l’alcalde decididament municipalista que va ser: 25% del pressupost estatal per als municipis, 25% per a les autonomies i 50% per al mateix Estat, que fóra una bona manera perquè aquest es moderés en les seves enormes i sovint esbojarrades despeses i perquè ni les comunitats autònomes ni els municipis passessin les angúnies financeres que han de suportar, i ja no diguem ara, en temps de crisi econòmica.
En comptes d’això, d’anar a l’arrel del problema, el batlle d’Aquesta Ciutat proposa il·lusionar la ciutadania, amb un truc d’il·lusionista bast i fet sense gràcia i sense cap mirament envers la candidatura aragonesa pel mateix any, i que la ciutat progressi -un cop més- a batzegades, a veure si així l’Estat regurgita unes engrunes del païdor per no fotre’s ella de gana. L’Hereu ja hauria de saber que ni Barcelona és un pollet ni l’Estat és la seva mare de qui hagi de dependre sempre més per créixer i tirar endavant. És exactament al revés: és l’Estat que depèn de la gran mamella catalana, com sap (quasi) tothom; però què li voleu dir, a aquest entusiasta de la llei de la dependència i del federalisme centralista de matriu espanyola, meravella de les meravelles?

2. Vic
L’alcalde de Vic decideix un bon dia que l’Ajuntament no empadronarà més els immigrants sense papers, i es munta un pollastre de ca l’ample. Se li tiren a sobre fins i tot els mandamases del PSOE, com Bono, De la Vega i el superministre Rodriguez Zapatero en persona, li plouen crítiques de tot arreu i alguns li pengen directament el desqualificatiu de racista… Després resulta que entre la tunejada Llei d’estrangeria i la llei que regula l’empadronament hi ha contradiccions que ningú fins ara no havia percebut, es veu, i que l’alcalde té una part de raó, i és que els recursos de què disposa el municipi per atendre els serveis socials que també ha de dispensar als ciutadans nouvinguts no són il·limitats. Amb la seva plantada, doncs, l’alcalde Vila d’Abadal ha fet surar i ha posat a la vista de tothom dos problemes de fons que d’alguna manera s’han de resoldre. I amb això tornem a la mateixa qüestió del punt anterior: l’economia municipal. El municipi, que és el primer nivell de l’entramat recaptador de l’Estat, és l’últim en l’entramat repartidor del mateix Estat, i tot i ser el més pròxim -també físicament- a la ciutadania, als problemes dels ciutadans, és el més desassistit a l’hora de donar-hi resposta.
La capital d’Osona, que té una quarta part de la població d’origen estranger i que tanmateix ha fet una feina d’integració modèlica, com assegura tothom qui la coneix, ha evidenciat una vegada més l’absurditat d’aquest Estat espanyol que recapta molt i amb gran entusiasme per tornar poc i sempre segons que li doni la gana, amb una gran garreperia. Seria tot molt més fàcil i lògic funcionant com fan al País Basc, d’on els calés no surten pas, com passa aquí, per anar d’excursió a Madrid i tornar-ne havent-se’n perdut una bona part pel camí. Formar part d’Espanya amb aquestes condicions deu ser força més de bon portar, però a Catalunya ni això se li concedeix. I com que les perspectives indiquen que aquest penós estat de coses no canviarà, l’opció que té Catalunya -nadius i immigrats- no és pas fer un pas cap al concert econòmic, ja que tot fa pensar que això és impossible (per què?, chi lo sa!), sinó fer un salt decidit cap a la independència total del país, política i econòmica. Aquest és el cap del carrer.

3. Ascó
Fa poc em van proposar d’apuntar-me a una llista del Facebook que en diuen “Ja tenim els collons inflats de la merda que deixen anar sobre Catalunya”…

Abans ho haguessin fet, doncs!, perquè, a la merda habitual que ens cau a sobre, en forma de difamacions, mentides i insults d’una xenofòbia anticatalanista desbocada, ara pretenen afegir-hi la merda física que evacuen les centrals nuclears de tot l’Estat, els residus radioactius que ningú sap on s’han d’entaforar, perquè no hi ha manera humana de reciclar-los.
En un curiós capgirell legal, els capgrossos que ens governen (els que ens governen -és un dir- de debò, vull dir) han ofert als municipis de tot l’Estat que es postulin –ells, que no tenen cap competència legal en matèria nuclear!- per fer de contenidors d’aquesta porqueria, que presenta la particularitat de tenir una vida radioactiva per anys i panys. Per a la titular del ministeri de Medi Ambient, ni tan sols la comarca a la qual pertanyi el municipi en qüestió té res a dir-hi: aquí, la decisió que prenguin alcalde i regidors és sobirana!, i per tant ha de passar, segons ella, per sobre de l’opinió de les autoritats comarcals i fins i tot de les autonòmiques, i doncs en el cas de Catalunya per sobre de l’eventual oposició del govern de la Generalitat i del Parlament de Catalunya.
Tenim, doncs, que el municipi d’Ascó, que ja gaudeix de la seva bonica central nuclear, ha pensat que no ve d’un pam, i s’ha ofert per recollir, ben endreçats en un anomenat “magatzem temporal centralitzat”, MTC (la vella denominació “cementiri nuclear” ara ja fa lleig), els residus radioactius procedents de les centrals espanyoles, a més dels que produeixin les seves pròpies instal·lacions… Això no és pas a canvi de res, és clar, només faltaria! El generós oferiment d’Ascó es fa a canvi de contrapartides, segons s’estipula en la proposta governamental: un grapat de llocs de treball (màgiques paraules, en temps de crisi com l’actual!), un grapat d’euros (7 o 8 milions, diuen, la meitat per a Ascó i la resta pels pobles dels encontorns) i algun benefici col·lateral més, com ara una suposada reactivació industrial de la zona que els ecologistes neguen, amb dades a la mà, en vista del nul efecte en aquest sentit del reactor nuclear en funcionament des dels anys 70 (al revés: les estadístiques diuen que Ascó perd una vintena d’habitants per any). Aquesta és l'”oportunitat d’or” i l'”aposta de futur” que l’alcalde del municipi diu que no poden deixar escapar…
Així doncs, tenim que la precarietat a què l’Estat condemna els municipis, a l’hora de repartir la riquesa recaptada pels impostos, perquè ell se’n queda la part del lleó per satisfer la seva fam africana, empeny en aquest cas els responsables d’un municipi ja prou castigat per la llufa nuclear a hipotecar-se encara més, i a hipotecar el futur de les generacions venidores del territori, començant per les dels seus propis fills i néts.
(I considerant que els diners excedentaris que té l’Estat per gastar-los en les seves cosetes, com aquesta de comprar voluntats, són diners de procedència catalana, resulta que pagarem −indirectament, però també de forma efectiva− perquè Ascó es converteixi en un recipient −per no dir-ne una altra cosa− on vinguin a abocar els seus detritus radioactius totes les centrals nuclears d’Espanya: una jugada mestra de l’Estat castellaspanyol, que sembla que cada dia sap moure millor les seves cartes).

Un altre efecte col·lateral de la decisió presa per les autoritats municipals d’Ascó en ple favorable a presentar la candidatura com a cementiri nuclear és que, en el supòsit que l’Estat l’accepti (l’altra opció és Yebra, a la província de Guadalajara, que és veïna de la de Madrid: per qui aposteu que es decantarà, el nostre benvolgut Estat?), “es tancarà la roda de l’anomenat cicle nuclear”, en expressió del veterà periodista Xavier Garcia, en un article imperdible aparegut a la premsa d’ahir: al nord del país (del Vallès al Rosselló), l’autopista elèctrica de la MAT, i al sud ara aquest fantàstic MTC, que de “temporal” no en té res: “dues infraestructures derivades de l’existència de les nuclears”, i en tots dos casos amb la implicació de les empreses estatals REE (Red Eléctrica Española) i Enresa, Empresa Nacional de Residuos.
Sorpresa? Cap ni una! Espanya fa allò que sap fer millor: l’explotació dels territoris conquistats. Abans aquests territoris eren tan extensos que mai s’hi ponia el sol. Ara n’hi queda un de tan petit que el sol quan se’n va a dormir no està mai segur d’haver-lo vist, però déu-n’hi-do els beneficis que en treu! I això serà així fins que aquest petit territori faci el mateix que van fer els altres de seguida que van poder: desempallegar-se del seu explotador.
Quan arribi aquest moment, als municipis de Catalunya se’ls hauran acabat els problemes de misèria que han de patir ara per la seva condició de municipis espanyols.

Aquesta entrada s'ha publicat en Societat el 26 de gener de 2010 per mininu

En Prudenci, àrbitre col·legiat

Deixa un comentari

Translation (traducción):

[En un coliseo balompédico, el director del encuentro -colegiado con toda probabilidad en la nómina del villarato– se dispone a dar inicio al mismo, una vez comprobado que todo está correcto hasta el mínimo detalle]

—Bien, señores, ¿todo el mundo preparado para empezar?
Eso dínoslo tú, amigo…

Guió i dibus: Min

Translation into Uruguaian (traducción al uruguayo):

[En un coliseo balompédico, el director del encuentro -colegiado con toda probabilidad en la nómina del villarato– se dispone a dar inicio al mismo, una vez comprobado que todo está correcto hasta el mínimo detalle]

—Bien, señores, ¿todo el mundo preparado para empezar?
Eso dínoslo tú, amigo…

Aquesta entrada s'ha publicat en Sant Diumenge de Sils el 24 de gener de 2010 per mininu

La SGAE entra a cobrar a sac

Deixa un comentari

Translation (traducción):

[Dos cobradores del frac, digo de la SGAE, Sociedad General con Ambre Endarrerida, discuten entrambos sobre determinadas lamentaciones expresadas por quejicas varios del puño cerrado]

—…y no sé qué han dicho de no cobrar a los abueletes ni a las entidades sin afán de lucro…

—¿Afán de lucro?, ¿y eso qué es?

Guió i dibus: Min

Translation into Extremenian (traducción al extremeño):

[Dos cobradores del frac, digo de
la SGAE, Sociedad General con Ambre Endarrerida, discuten entrambos
sobre determinadas lamentaciones expresadas por quejicas varios del
puño cerrado]

—…y no sé qué han dicho de no cobrar a los abueletes ni a las entidades sin afán de lucro…

—¿Afán de lucro?, ¿y eso qué es?

Aquesta entrada s'ha publicat en Ninots el 22 de gener de 2010 per mininu

Catalunya internacional: Austrian Airlines

Deixa un comentari

“Així volen els guanyadors. I així, també”. És el missatge amb què es
promociona la companyia aèria Austrian Airlines, que és la patrocinadora oficial del campionat europeu
d’handbol i amb aquest bàner es promociona al web del campionat i al de la federació austríaca. L’anunci ha agafat per sorpresa el president de la catalana, Tomàs Moral.

[Del blog d’El Món a RAC1]

Potser es tracta de la despistada d’algun publicista, però també podria
ser que fos fet amb tota la intenció. Del que podem estar segurs és que
l’anunci deu haver agafat a algú més per sorpresa, a banda d’en Tomàs
Moral… Encara que no fos més que una casualitat més o menys
anecdòtica, l’anunci de l’“EURO 2010 Airline” deu tenir alguna cosa de
significativa: que sigui el fruit d’una certa visualització de la
potencialitat esportiva de Catalunya, i en aquest cas en l’handbol,
esport en què el nostre país té també molt a dir.
Europa pateix una
certa miopia, en qüestions referents a les nacionalitats del continent,
però si hi comença a veure una mica vol dir que està en vies de
corregir el defecte, o bé que les coses llunyanes -com ara Catalunya-
que veia borroses se li estan acostant, i aviat ja no les podrà obviar més; sigui quina sigui la notícia,
totes dues són bones.
Ai, carat! Mentre la selecció espanyola
d’handbol (dirigida per l’ex-entrenador del Barça Valero Rivera) va fent la seva, en el campionat d’Àustria, ocupant la seva
plaça i alhora també la que hauria d’ocupar la selecció catalana, resulta que aquesta, que havia de
romandre immobilitzada i invisibilitzada com de costum per les
autoritats esportivo-repressores de l’Estat castanyol, apareix en un
costat de la plana web del campionat marcant-li un gol a la Roja per sota les cames!
Algun dia això passarà a les pistes poliesportives, i llavors veurem qui és l’últim a riure…

Aquesta entrada s'ha publicat en Suck the brook el 22 de gener de 2010 per mininu

Jocs Olímpics d’hivern!

Deixa un comentari

Translation (traducción):

[En una ciudad capital mediterránea se desarrollan, en un ambiente de crudo frío y bajo una impresionante nevada, las distintas pruebas de unos emocionantes Juegos Olímpicos de invierno]

—¡GÑ!

Guió i dibus: Min

Translation into Equatorian (traducción al ecuatoriano):

[En una ciudad capital mediterránea se desarrollan, en un ambiente de
crudo frío y bajo una impresionante nevada, las distintas
pruebas de unos emocionantes Juegos Olímpicos de invierno]

—¡GÑ!

Aquesta entrada s'ha publicat en Sant Diumenge de Sils el 17 de gener de 2010 per mininu

De què vas, Yahoo!?

Deixa un comentari

En un blog amic, hi he trobat aquesta crida que reprodueixo a continuació. Com diu en Manel, el gestor de l’espai, és increïble que tinguem problemes com aquest pel fet que el català no sigui llengua oficial…
Es tracta d’un estrany percaç que va tenir l’any passat amb Yahoo la revista virtual sobre llengua catalana InfoMigjorn. L’episodi és explicat com segueix per l’administrador de la revista:

La
llista InfoMigjorn –revista virtual sobre llengua catalana– ha funcionat sense
interrupció des del 18 d’agost del 2002 fins al 26 de maig del 2008,
primerament dins la llista Migjorn –llista de debat sobre llengua catalana– i
després com a llista informativa independent. La llista ha estat ubicada des
del començament en Yahoogroups –els grups gratuïts de Yahoo– i, en els darrers
moments, va arribar a tindre cinc mil membres. Dilluns 26 de maig d’enguany,
Yahoo va eliminar la llista InfoMigjorn sense avisar prèviament que anava a
fer-ho i sense donar-nos cap tipus d’explicació.
Els múltiples esforços que hem fet per a aconseguir saber què ha passat, tant a
través del correu electrònic com del correu postal o del telèfon, han sigut
completament infructuosos. Ningú s’ha dignat contestar-nos. Tots els que heu
rebut durant aquest temps el resum diari d’InfoMigjorn heu patit els missatges
plens de signes estranys que els convertien en il·legibles i que apareixien,
aproximadament, cada set o vuit dies.
Yahoo no ha estat mai capaç de resoldre el problema dels signes estranys,
malgrat haver-lo denunciat repetidament. Tampoc han usat mai el català com a
llengua de relació amb els seus clients, malgrat haver-los-ho demanat diverses
vegades. Ara, amb el tancament unilateral, inexplicat i inexplicable de la
llista, han acabat de reblar el clau.



Com veieu, tot maldecaps i disgustos. No faré cap comentari més. Crec,
sincerament, que no paga la pena. Tanquem aquesta etapa de sis anys amb Yahoo i
en comencem una de nova amb l’empresa de serveis internet “DRAC telemàtic”
http://drac.com.
 InfoMigjorn ha arribat a un acord de col·laboració amb el DRAC per a fer
ús del seu servei Sala de premsa (http://www.drac.com/productes/saladepremsa.html),
que també presta al butlletí RodaMots i a través del qual també s’envien altres
butlletins corporatius.
A partir de l’1 de setembre rebreu cada dia, de dilluns a dijous, un únic
missatge amb les notícies recents més significatives. En els primers missatges
rebreu alguns articles de Joan Solà i de Joan Tudela que no vaig poder
distribuir quan es varen publicar. Com que la llista anterior ha estat
eliminada sense cap avís previ, no he pogut recuperar la relació exacta
d’adreces que en formaven part. El butlletí que ara rebeu l’he obert amb les
adreces que he estat capaç de recuperar i que són, aproximadament, les que hi
havia en l’anterior llista InfoMigjorn, però la coincidència no és total ja que
la relació no la tenia completament actualitzada. És molt probable que en la
nova relació d’adreces n’haja inclòs alguna que abans no hi era i, sense cap
mena de dubte, algunes adreces que abans hi eren, ara no hi seran.
També cap la possibilitat que algú reba el nou butlletí InfoMigjorn més d’una
volta perquè jo haja donat d’alta dues o més adreces electròniques de la
mateixa persona. Us pregue que disculpeu les molèsties.
Si voleu donar-vos de baixa, simplement cliqueu ací
Si voleu donar d’alta una adreça electrònica, cliqueu damunt l’enllaç: http://infomigjorn.drac.com/alta

Us recorde que InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius
relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions
de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística,
gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística,
normativa, etc. Us pregue encaridament que feu arribar aquest missatge als
vostres coneguts a fi que l’existència del nou butlletí InfoMigjorn siga
coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la
llengua catalana.
Si en la llista InfoMigjorn de Yahoo vàrem arribar a ser-ne cinc mil, seria
magnífic que en el nou butlletí de “DRAC telemàtic” arribàrem, com a mínim, al
doble.
Seria una manera de demostrar la voluntat de tots nosaltres de treballar
a favor de la nostra llengua. Gràcies per la vostra atenció.
Ens trobarem cada dia, de dilluns a dijous, a partir de l’1 de setembre.
Salutacions corals,



Eugeni S. Reig
Administrador d’InfoMigjorn InfoMigjorn@telefonica.net

Aquesta entrada s'ha publicat en Suck the brook el 16 de gener de 2010 per mininu

L’alcalde d’Aquesta Ciutat, fent amics per sempre…

Deixa un comentari

Translation (traducción):

[En abriendo la nevera de su casa de buena mañana, el alcalde de Esta Ciudad, después de tener un flas, se le ocurre una idea genial: ¡Él también será ALCALDE OLÍMPICO DE ESTA CIUDAD… en 2022!!
nota: Hecha pública en rueda de prensa, la noticia deja helados a unos aragoneses pirenaicos que tenían a medio realizar una idea genial semejante pero previa a la de la condal ciudad (sita ésta a un centenar de quilómetros de la estación de esquí más cercana)…]

—…nevera… nieve… deportes en la nieve… ¡JUEGOS OLÍMPICOS DE INVIERNO 2022!!
¿Cómo no se me había ocurrido antes?!!… ¡YO también seré ALCALDE OLÍMPICO DE ESTA CIUDAD!!

Guió i dibus: Min

Translation into Logronian (traducción al logroñés):

[En abriendo la nevera de su casa de buena mañana, el alcalde de Esta
Ciudad, después de tener un flas, se le ocurre una idea genial: ¡Él
también será ALCALDE OLÍMPICO DE ESTA CIUDAD… en 2022!!
nota: Hecha pública en rueda de prensa, la noticia deja
helados a unos aragoneses pirenaicos que tenían a medio realizar una
idea genial semejante pero previa a la de la condal ciudad (sita ésta a
un centenar de quilómetros de la estación de esquí más cercana)
…]

—…nevera… nieve… deportes en la nieve… ¡JUEGOS OLÍMPICOS DE INVIERNO 2022!!
¿Cómo no se me había ocurrido antes?!!… ¡YO también seré ALCALDE OLÍMPICO DE ESTA CIUDAD!!

Aquesta entrada s'ha publicat en Ninots el 14 de gener de 2010 per mininu

La Intocable Franconstitució: 30 anys llargs tirant coets

Deixa un comentari

El mes passat va fer un any del trentè aniversari de la Constitució espanyola, producte d’un consens “molt i molt difícil” d’aconseguir, com recordava ahir mateix Pere Portabella en conversa amb la Sílvia Cóppulo ((S)avis, a TVC). No ens n’hem de sorprendre, tenint en compte qui hi havia assegut al voltant de la taula de negociacions, quina mena de personatges eren (i són encara: vegeu el text de més avall del vídeo).
Tampoc no és estrany, doncs, que per aconseguir l’acord els uns haguessin de renunciar a tantes coses i els altres en poguessin imposar també tantes de signe contrari. Convé tenir-ho present, al cap de tot aquest temps, per saber a què atendre’ns, tenint molt en compte que del 1978 cap aquí no se n’ha canviat ni una coma (excepte una petita modificació, que ni de broma serviria com a precedent).
En ocasió dels trenta anys de l’aprovació del text constitucional, Carles Bonaventura Cabanes, del Partit Republicà Català, deia que aquest període era suficient per constatar que en relació amb els drets dels catalans “les normes del joc van en contra nostra i a favor dels de sempre”, i ho explicava en una mitja dotzena de punts:
“Amb l’aprovació de la carta magna, ja d’entrada el poble català va veure com se li imposaven, en el mateix paquet, una monarquia parlamentària, el cap de la qual era el rei nomenat a dit pel dictador (…), la negativa al dret a l’autodeterminació (…), la prohibició de qualsevol tipus de federació entre ‘comunitats’ (…), la total supremacia de la llengua castellana -dita espanyola- per damunt de les altres (…) i la imposició de l’exèrcit com a garant de la integritat territorial de la ‘nación española’, la qual cosa vol dir que, pels espanyols, les armes estan per damunt de la democràcia”. I en tot aquest temps, hi afegia Bonaventura, “l’Estat ha anat construint tota una estructura, tot un entramat jurídic -Tribunal Constitucional, Audiencia Nacional…-, administratiu i polític que ha tingut per objectiu impedir que les nacions sense estat propi presents dins l’Estat espanyol trobessin cap escletxa legal a través de la qual poguessin assolir majors cotes de sobirania o el reconeixement de drets fonamentals”. En comptes d’això, i de poder viure doncs “amb més llibertat i més recursos, hem constatat que Espanya ha estat i és un mal negoci”, i per tant, “arribem al 6-D entenent que aquests 30 anys han de significar un final d’etapa. (…) La Constitució Espanyola no és res més que la perpetuació del règim franquista en allò essencial, i ja és hora de preparar una nova proposta política que aposti clarament per la sobirania i per l’assoliment de la independència”.

[Cuéntame: l’angúnia dels “feliços” 60…]

L’afirmació d’en Carles Bonaventura sobre la rèmora franquista de la Constitució pot semblar exagerada, o inexacta, però vegeu què deia la crònica de racocatala.com de tot just els primers dies de desembre del 2008:

«L’expresident de la Xunta de Galícia, del PP espanyol, del PP gallec,
exdiputat espanyol, exeurodiputat, exministre franquista i fundador
d’Aliança Popular (i posteriorment del PP), Manuel Fraga,
ha afirmat aquest darrer cap de setmana en una visita a Osca (l’Aragó)
que “no es pot mirar enrera, s’ha de mirar endavant”, respecte del
franquisme i de la investigació dels crims d’aquest, així com de la
retirada d’estàtues i monuments del dictador a l’Estat espanyol.

»L’opinió
de Fraga, que ha estat alhora exdirigent de la dictadura i ponent de la
Constitució espanyola actual, referma l’opinió de l’Audiencia Nacional
espanyola contra la del jutge Garzón, en el sentit que la justícia
espanyola “no és competent” per estudiar els crims del franquisme.
Preguntat pels periodistes sobre la figura de l’exdictador espanyol
Francisco Franco, Fraga va assegurar que aquest “no va ser mai cap
criminal; en tot cas, que jo sàpiga, fou sever”. Les declaracions
coincideixen amb la postura “oficial” del PP, on per exemple Jaime
Mayor Oreja -actual vicepresident del PP Europeu- opina
que el franquisme va ser “una situació d’extraordinària placidesa”, o
les de l’expresident del PP del Principat, Josep Piqué, que va afirmar que la dictadura franquista “no era un règim feixista”»

.

No eren feixistes: eren monges de la caritat, i tan bones eren, “y tan buenas son, que nos llevan de excursión” (constitucional, per descomptat: no gaire lluny, doncs).

El temps passa de pressa, però, i de vegades sembla que s’accelera encara més. Després de passar-nos trenta anys muts i a la gàbia constitucional, de sobte en un any les coses s’han mogut, els moviments s’han precipitat i l’ocell engabiat, que semblava irremissiblement conformat i sense horitzons, va prenent posició i desentumint les ales per arrencar a volar el dia més impensat.
Trec del weblog de JM Terricabras aquest apunt escrit l’endemà de l’últim (dels últims?) “Día de la Constitución”, el de 2009:

«Com cada any, a Madrid hi ha hagut molt d’escenari, lluentons,
discursos i canapès en la celebració de la constitució espanyola. Hi ha
anat el president català i, per primera vegada, el lehendakari basc.
Els discursos han estat a l’alçada de les circumstàncies (que cadascú
s’agafi com vulgui aquesta frase). És interessant veure que hi ha un
malestar general en la classe política espanyola pel paperot que està
fent el tribunal constitucional. Aquest malestar es veu tant en aquells
que defensen la feina del constitucional com en els que, tímidament, la
critiquen. També és interessant prendre nota del fet que Rodríguez
Zapatero no creu que s’hagi de modificar la constitució. Això vol dir
que, encara que el tribunal constitucional fes una interpretació
regressivíssima i tancadíssima de la constitució, Zapatero no la
reformaria per poder-hi donar cabuda a les aspiracions dels
dependentistes catalans o bascos. Rajoy, en canvi, no es tanca a una
reforma constitucional, però m’imagino en quin sentit la voldria. De
manera que, per aquesta banda, tot bé: constitució i “cierra España”.
És bo d’anar veient confirmades aquestes posicions, perquè acaben de
reforçar la idea que amb España –aquesta, l’altra i la de més enllà- no
hi ha res a fer, que val més sortir-ne corrents tan aviat com es pugui»
.

[En fi, amics constitucionalistes: tot lo bo s’acaba… Ja ho deien els Módulos els anys 60, i així ho repetien els 90, 30 anys després:]

nb: reprodueixo també aquesta anotació del professor Terricabras, a continuació del text anterior, per l’oportunitat dels comentaris i per la figura de Jordi Solé Tura, mort recentment i de qui també tenia pensat parlar una mica en un altre post.

(Entre parèntesis: l’aprofitament que aquests dies s’ha fet de la vida
i de la mort de Jordi Solé Tura per enaltir la constitució em sembla
indigne. Per haver estat tants anys antifranquista i per haver patit
presó i persecució, Solé Tura tindrà sempre el meu respecte de
demòcrata agraït. Es veu, però, que aquest no és un país que accepti
les matisacions. No hi ha forma de sentir paraules respectuoses i
alhora crítiques. Es veu que la pel·lícula de la vida per a molts
encara és en blanc i negre. Per això no he sentit ningú –almenys ningú
en cap programa de molta audiència– que hagi recordat el mal que va
arribar a fer la tesi de Solé Tura defensant que la llengua catalana era
la pròpia de la burgesia, però no la de la classe treballadora. Tot i
que sabem que històricament aquesta tesi és falsa –pregunteu-l’hi, si no,
a l’historiador i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes Josep Termes,
per exemple–, molts es van creure la tesi i la van practicar. Per això
hi havia partits o sindicats d’esquerra que usaven sempre el castellà;
paradoxalment, tal com ho feien les famílies pijes de
Pedralbes. Que Solé Tura fos “pare” de la constitució –quina expressió
tan estranya!–, d’una constitució tutelada, vigilada i militaritzada, i
que ho fos juntament amb personatges com Fraga Iribarne, potser sí que
té mèrit, però no pas el tipus de mèrit que s’ha volgut reconèixer
aquests dies. M’estranya, a més, que el seu fill hagi dit que no se li
han reconegut prou els mèrits. I tant que sí! No va ser nomenat
ministre espanyol de cultura? Sospito, però, que es deu referir a
reconeixements catalans. Ara li donaran la medalla d’or de la
Generalitat a títol pòstum. Em sembla fora de lloc i de temps. Aquestes
medalles o es donen en vida o no es donen. Tota la meva simpatia,
doncs, antifranquista i tot el meu respecte per Solé Tura. En canvi,
discrepància profunda per alguna de les seves afirmacions teòriques i
per la seva tasca política en democràcia. Estaria bé que, també per
respecte, tots el deixéssim descansar en pau)
.

Aquesta entrada s'ha publicat en Política el 12 de gener de 2010 per mininu

Llengües viperines al bosc d’en Xicu

Deixa un comentari

Translation (traducción):

[En plena selva virgen, de repente aparece la verde serpiente de la envidia]

—Miralá, miralá, miralá, la del cascabel…, es que no la puedo de sufrir!
Tanto farde, tanto farde… Total, por ser nada más un poquitín más larga y gorda que nosotras ya se ve tan sexy, la muy foca…!
—¡Bah!, ¡Fantasma!!

Guió i dibus: Min

Translation into Paraguaian (traducción al paraguayo):

[En plena selva virgen, de repente aparece la verde serpiente de la envidia]

—Miralá, miralá, miralá, la del cascabel…, es que no la puedo de sufrir!

Tanto
farde, tanto farde… Total, por ser nada más un poquitín más larga y
gorda que nosotras ya se ve tan sexy, la muy foca…!

—¡Bah!, ¡Fantasma!!

Aquesta entrada s'ha publicat en Sant Diumenge de Sils el 11 de gener de 2010 per mininu

Malaguanyada audiència!

Deixa un comentari

A final de setmana es va a donar a conèixer una dada sensacional: els índexs d’audiència de TVE, des que ha deixat d’emetre publicitat, s’han disparat amunt, amb grandíssim desconcert de les cadenes que frisaven, amb una gana de caiman, per quedar-se per a elles soles el gran pastís de la publicitat. Com que els publicistes aposten sempre pel cavall guanyador, és a dir, per les emissores amb més audiència, el pam de nas d’Antena 3 TV i de Tele 5, sobretot, no pot ser més llarg: ara tenen tota la publicitat elles, però l’audiència és per a la cadena pública espanyola, que, entre altres coses, ara emet les pel·lícules senceres, sense talls pel mig, i fins i tot es permet el luxe de deixar passar al final del film els crèdits, allò que quan érem petits en dèiem “les lletres” i que, ara que ja som més grandets, podem apreciar i agrair com a cinèfils o com a simples espectadors curiosos.
Aquesta estupenda paradoxa, que presenciem meravellats, ens indica que, contra el que segurament suposaven els dirigents de les cadenes privades, la gent n’estava -n’està- fins al capdamunt de tant de bombardeig publicitari, per molt ben embolicades que vinguin les bombes que cauen i per molt que es facin el simpàtic amb els seus divertits acudits explicats una vegada rera l’altra en forma d’espot. Allò que deien els esnobs temps enrera que “el millor de la TV són els anuncis” em sembla molt que ha passat a la història, de pur avorriment. No es pot abusar de les coses bones, i de les suposadament bones tampoc. Han acabat, a base d’insistència, avorrint fins i tot les ovelles, i a la que n’han tingut ocasió, els telepacients els hi han fet el salt, ves per on!
Quedant-nos en el cas concret de les pel·lícules, que ara podem veure en tota la seva extensió, de principi a fi, sense que ens tallin les oracions cada deu minuts, un aspecte a ressaltar és el fet que ara, malgrat que hagi vingut de manera indirecta com a resultat d’una mesura política més global, amb aquesta decisió governamental el que es fa és satisfer una vella demanda de molts espectadors (entre els quals em compto, no cal dir-ho), cinèfils o no, però sobretot d’un important col·lectiu de directors de cinema que veien, horroritzats, com a la televisió se’ls trinxaven les seves obres -algunes d’elles autèntiques obres d’art- sense cap mania i sense cap respecte per la seva feina i pels productes del seu esforç creatiu.
Aquesta és una vella reivindicació de la gent del cinema, de la qual ens va donar testimoni fa uns mesos un documental emès per Televisió de Catalunya i que en podem trobar també informació en un pdf de Comunicació 21, on es constaten altres violacions de les cadenes de televisió, a més dels talls publicitaris, com les intromissions de pastilles informatives de les mateixes cadenes, la manipulació dels colors originals de les cintes, l’acceleració del moviment de velles pel·lícules del cinema mut, el canvi de format de pantallla -que genera estranys moviments de càmera afegits artificialment anomenats pan&scan-, les mutilacions que dèiem de final de pel·lícula, amb informació de la mateixa obra i moltes vegades amb una peça musical que té relació directa amb el to del relat, i finalment el famós doblatge, un tema, aquest, al qual s’ha de donar menjar a part.
Dit això, queda encara un serrell per comentar, aquest de tint polític.

Al marge, doncs, de les consideracions de respecte als drets morals dels directors de cinema, que no és poca cosa, hem de fer una referència al context en què ha sigut possible a Televisió Espanyola mantenir aquest respecte per les obres cinematogràfiques tal com les van concebre i crear guionistes i directors.
Sigui pel motiu que sigui -favoritisme per les privades, com s’ha denunciat en determinats àmbits, o per decisió política directa-, el cas és que la televisió pública espanyola s’ha llançat a la piscina de cap i ha decidit tirar sense publicitat i sense fer la competència -“deslleial”, deien elles- a les privades, que per altra banda pagaran part dels seus ingressos publicitaris per finançar TVE. És un salt mortal, però amb xarxa, ja que darrera la televisió pública hi ha l’Estat amb la seva màquina de fer bitllets per tapar els forats que calgui.
De seguida que TVE va anunciar que feia el pas, van sortir veus des de Catalunya dient que això era impensable que passés a TVC, malgrat les pressions que també rep, diuen, de les privades i de determinats partits liberals perquè en segueixi l’exemple. No caerá esa breva, doncs, a Catalunya, no hem pas de patir… I per tant aquí, per molt pública que sigui la televisió pública catalana, ens haurem de continuar menjant-la amb patates, això és, amb tots els talls publicitaris que convinguin, i com més n’hi hagi millor (per a ells).
Ja fa temps que em deia que seria bo de veure quina seria la reacció del públic si tingués ocasió de triar entre una televisió -i una ràdio- amb publicitat i una altra sense. Doncs bé, aquesta ocasió ja s’ha donat, i amb els resultats que diuen els índexs d’audiència. A la ràdio potser no passa tant, segurament per la seva pròpia especificitat de medi més immediat i divers, i proper, però el fet constatable és que, a Catalunya, podem escoltar i veure exclusivament unes determinades emissores de ràdio i televisió sense publicitat, i totes pertanyen a l’Estat: TVE i RNE.
Com que el seu finançament és estatal, cap problema: es poden permetre la llicència i anar tirant del pressupost, al qual Catalunya col·labora cosa de no dir (i per això no es diu, o es diu tan poc com es pot i malament). Les cadenes públiques de ràdio i TV catalanes, en canvi, per poder sobreviure han de tirar del pressupost autonòmic i a més a més de la publicitat, ara com ara -i per molts anys, mentre siguem una autonomia- imprescindible.
És una cosa lacerant, perquè a banda del respecte com a espectadors, hi ha pel mig una altra qüestió d’importància cabdal com és la llengua: les emissores gratuïtes parlen totes castellà, excepte Ràdio 4 i una petita part de la producció del centre de TVE a Sant Cugat, i tots sabem de quins fils més prims pengen totes dues.
Com anava allò de “ser cornuts i pagar el veure“?…

Aquesta entrada s'ha publicat en Suck the brook el 10 de gener de 2010 per mininu

Federalistes!, si més no…

Deixa un comentari

Translation (traducción):

[Think tank del socialismo peninsular: un cierto sector del mismo, muy minoritario aunque poco influyente, propone que el Estado tal como lo conocimos pierda un poco para que no pierda del todo, federándose las siguientes cuatro naciones: Portugalicia, Castillandalucía, Euskalherría y Valorcataluña]

—Pues nada, compañeros: ha llegado el momento de hacer un replanteamiento del Estado de corte como más federal, y aún diría más: confederal…
Pero, pero… ¿Y ESPAÑÑÑÑA?!!!, ¿Dónde la habéis colocado, por todos los demonios?!, ¿en la ESTRATOSFERAAAAAAAAA??!!!

Guió i dibus: Min

Translation into Andalusian (traducción al andaluz):

[Think tank del socialismo peninsular: un cierto sector del
mismo, muy minoritario aunque poco influyente, propone que el Estado
tal como lo conocimos pierda un poco para que no pierda del todo,
federándose las siguientes cuatro naciones: Portugalicia,
Castillandalucía, Euskalherría y Valorcataluña]

—Pue ná, compañero: ha llegao el momento de hasé un
replanteamiento del Estao de corte como má federá, y aún diría má:
confederá…
Pero, pero… ¿Y EPAÑÑÑÑA?!!!, ¿Endónde la habei colocao, por too lo demonio?!, ¿en la ETRATOFERAAAAAAAAA??!!!


Aquesta entrada s'ha publicat en Ninots el 8 de gener de 2010 per mininu