L'Hereu Riera

El Dret Humà oblidat: el dret d'herència universal

Tots som pops

Deixa un comentari

Abans no mori també mediàticament, el bad boy de Detroit, penjo aquí aquest video fet per la gent de Libération, que ensenya dues coses: que el noi negre dels Jackson 5 es va anar emblanquint perillosament (per fora, per dins no en tinc ni idea), tant, que ja no deu haver pogut quedar més blanc (suposo); i que, agradés o no com a cantant, agradés més o menys la seva música, la seva estètica i tota la pesca, com a ballarí era molt bo, boníssim, i que els videoclips que ens ha deixat són també collonuts.

Dit això, copio aquí a sota un article d’en Jordi Cabré (no li sabia,
aquesta vessant de crític musical: la gent té cops amagats!) en les valoracions monàrquiques del qual no m’hi fico, però que va bé per
desintoxicar-se una mica de tant d’impacte global i de tant de fan
inconsolable, que aquests últims dies n’hem tingut un tip… (i l’aigua que baixa!).

«Arreu diuen que s’ha mort el rei del pop i no acabo d’entendre la notícia. Després m’assabento que es refereixen a Michael Jackson, pobre noi, la nina espatllada i etcètera. Mirin, a en Jacko li puc reconèixer un gran talent per al ball i per fer servir la veu com a instrument de percussió o d’acompanyament. Els seus ows, els seus hiis i els seus espetecs de boca marquen un estil i tenen un mèrit irrefutable, així com els seus moviments directes i encomanadissos. Impecable el videoclip de Billy Jean i la coreografia de Thriller, i sobretot la memorable I want you back dels seus anys d’infantesa amb els Jackson Five. Fins i tot aplaudeixo el seu coratge per nedar contra corrent i desenvolupar una personalitat diferent de la dels altres, original, desacomplexada, ingènua i lliure. Bravo, aplaudiments, una reverència i gràcies per tot. Ha estat vostè un gran músic i millor personatge.

[continua]

»Però la jerarquia de la cort musical no passa per Michael Jackson, com a mínim no com a rei de res. Ningú no discuteix que els monarques del rock són Elvis i Tina, rei i reina respectivament, i que hi ha un Prince autocoronat i un Queen insubstituïble. També tenim un Boss, versió republicana de l’autoritat, i unes Satàniques Majestats que encara fan concerts malgrat la vida d’excessos. Però en l’àmbit del pop, perdonin-me, és obscè coronar com a rei aquesta figura de Michael Jackson: i parlo des d’un punt de vista estrictament musical. El pop va perdre el seu rei quan va morir John Lennon, i ja abans havia començat  a quedar orfe de monarquia amb la separació dels Beatles.
Irònicament, Michael Jackson (l’anomenat avui rei del pop) va adquirir en vida els drets de les cançons dels veritables reis del pop, els Beatles, de manera que de forma condemnable cada vegada que escoltem una joia dels de Liverpool estem engruixint les butxaques del difunt impostor. Un fals rei del pop que fins i tot va voler vendre’ns un casament amb la filla del rei del rock, un excés en tota regla, una usurpació de poder clamorosa.
Jacko va ser un bon intèrpret, un personatge únic i un gran ballarí. No va ser cap geni de la música, no com a mínim dins dels altars de la jerarquia dels últims 40 anys. Jacko va ser un malson d’infantesa, un ídol de masses, una icona, però en cap cas un creador amb profunditat ni amb missatge interessant. Jacko era de plàstic flexible, cautxú dels vuitanta, caramel dolç per a nens perduts. Retorni la corona als seus propietaris, dos dels quals encara són vius. Tinc la teoria que Ringo els enterrarà a tots. Vagin fent saltirons i xiscles».

[“Michael, l’impostor”, Jordi Cabré, a El Punt, 27.6.09]

Aquesta entrada s'ha publicat en Societat el 30 de juny de 2009 per mininu

És que busco feina (potser al Cel n’hi haurà)…

Deixa un comentari

Translation (traducción):

[En tiempos de crisis es cuando salen las grandes oportunidades, piensa -no sin razón- el mindundi aquí retratado…]

—”SE OFRECE HOMBRE-ANUNCIO. TRABAJO POR HORAS. RAZÓN: AQUÍ”

Guió i dibus: Min

Translation into Peruvian (traducción al peruano):

[En tiempos de crisis es cuando salen las grandes oportunidades, piensa -no sin razón- el mindundi aquí retratado…]

—”SE OFRECE HOMBRE-ANUNCIO. TRABAJO POR HORAS. RAZÓN: AQUÍ”

Aquesta entrada s'ha publicat en Sant Diumenge de Sils el 28 de juny de 2009 per mininu

En Màrius Serra no para quiet

Deixa un comentari

Vetllada literària a la Cellera de Ter, divendres al vespre. Convidat pel Club de Lectura de la Biblioteca municipal, l’escriptor Màrius Serra hi presentava el seu llibre Quiet, on explica amb una forma narrativa molt personal, personalíssima, “l’ambivalent estat emocional que provoca tenir un fill que no progressa adequadament”.
Amb la biblioteca plena de cellerencs i amb el club de lectura en ple -majoritàriament dones- present, l’escriptor barceloní va revelar unes quantes interioritats entorn de la gènesi del llibre, les motivacions íntimes que el van portar a concebre’l, el format que acabaria donant-li i els temors íntims que va sentir a l’hora de publicar-lo i donar-lo a conèixer a una societat la reacció de la qual era per a ell tota una incògnita.
Al final es va llançar a la piscina, i ben fet que va fer, perquè les respostes no van trigar a arribar per fer-li saber que la idea del llibre era un encert, i tant és així que Quiet es troba entre els supervendes i s’està traduint a bon ritme a d’altres llengües, entre elles el castellà, on s’està enfilant també fins a les primeres posicions de les traduccions d’obres catalanes, com va explicar el representant de l’editorial Empúries, que va fer la presentació del personatge a l’auditori.
El recurs emprat per Màrius Serra per parlar d’un tema tan sensible com la peripècia vital dels set primers anys de vida amb el seu fill, nascut el 2000 i malalt d’una estranya encefalopatia que els metges no han pogut encara determinar, més enllà d’aquest nom genèric, ha sigut el de “rescatar escenes concretes fixades en la memòria i posar-les en moviment”, com explica en el prefaci, i fent una mena de remake del joc del “Veig, veig…” que qui més qui menys tots els pares ens hem entretingut a jugar amb la nostra mainada per passar l’estona quan no hi havia res millor a fer.
Així, cada capítol comença amb una petita introducció on l’autor condensa un d’aquests records concrets que l’han mogut a reflexionar, i a actuar, a voltes, i després el desenvolupa en capítols breus, a la manera d’un llibre de contes; encara que ja avisa que no es tracta de cap faula, sinó d’“un relat arrelat al que hem convingut a anomenar realitat”. Les imatges fixes, fixades a la memòria (com la que va explicar, amb la seva divertida manera que té d’enganxar el públic, que li havia passat en un restaurant del port de Gènova on van anar a sopar ell i la seva dona amb en Lluís -en Llullu- i la seva germana gran, i que li va disparar tot el procés d’escriptura del llibre), serien com peces de la bitàcola de l’intrèpid navegant de dic sec, que és com confessa que s’imagina el seu fill, i amb aquestes peces mira de compondre un mirall. I aquí entra en un joc de paraules -molt propi d’ell-, un joc… de miralls amb el Dorian Gray de la novel·la d’Oscar Wilde, però fent el procés a la inversa: “El nostre fill ni és invisible ni tampoc el retrat de ningú, per bé que s’assembla als seus pares i a la seva germana. Ell i els que són com ell actuen de miralls. Tots els que ens hi mirem una mica a fons envellim d’una manera diferent. Si Dorian Gray hagués conegut un llullu no s’hauria conformat mai de la vida amb la invariabilitat dels presumptes immortals. Hauria après a mirar en comptes de voler ser mirat. A envellir. Molt probablement no hauria volgut ser retratat, sinó retrat”.

Després del torn de preguntes, o d’una estona de conversa amb els presents, més aviat, en Màrius va llegir un fragment d’un dels capítols del llibre, el titulat “Ràbia”, que és el mateix que es va llegir a l’Auditori durant el concert benèfic que s’hi va fer ara fa quinze dies, “Mou-te pels quiets”, organitzat pel mateix Màrius Serra amb l’objectiu de recollir fons per a les fundacions Nexe i Guimbarda, i també per visibilitzar-les, a elles i els nens discapacitats com en Llullu que atenen, i que va reunir una llarga llista d’artistes convidats que van acudir solidàriament a la crida de l’escriptor, com Lluís Gavaldà, Neus Bonet, Sergi Lòpez, Joan Miquel Oliver, Queco Novell, Pau Riba, Tricicle, Albert Om, Pep Bou, Gossos, Carles Capdevila, Nina, Gospel Viu,
Oriol Izquierdo, Ivette Nadal, Marta Angelat, Mathew Tree, Bruno Oro, Miguel Gallardo, etc.
Em permeto reproduir-lo també aquí perquè, encara que podria haver triat un munt d’altres fragments del llibre encara més interessants, en aquest hi trobo la mateixa lògica complicitat que deuran sentir tots els que manegen un d’aquests petits vehicles de quatre rodes que es condueix sense carnet de conduir, sigui de motu proprio, com és el meu cas, o empenyent el d’altri, com els de nens petits o de persones grans:
«Cada matí la meva ràbia augmenta. Hi ha dies que ratllaria els cotxes del damunt de la voravia sense contemplacions. D’altres els trencaria el retrovisor, els punxaria les rodes o totes dues coses alhora. Un dia, fart d’una furgoneta enorme que durant tres matins seguits no només m’ha obstaculitzat el pas amb la cadira sinó que no deixa passar ni els vianants bípedes, decideixo escriure un foli de queixa per deixar-lo al parabrisa davanter, falcat per un neteja. Hi escric coses terribles sobre l’accessibilitat de les cadires de rodes, però quan arribo a la cruilla la furgo ja ha marxat i és el meu autobús blau que s’espera, amb la subsegüent cua de sorollosos addictes a la botzina.
El següent pas és de manual, però trigo setmanes a adonar-me’n. Atesa la flagrant injustíca que pateixo cada matí, decideixo institucionalitzar la meva reacció. No he estat mai partidari de la lluita armada, de manera que opto per la subversió no violenta. Se m’acut que, en comptes de redactar al·legats informatius inútils destinats als parabrises, editaré unes cintes adhesives que cobreixin tota l’amplada del seient del conductor. Hi posaré “deixeu pas a les cadires de rodes” o algun eslògan similar
(…). Mentre ho dissenyo i demano preu en una impremta penso que sóc un as del sabotatge. Compto els dies que falten perquè tota aquesta colla de cabrons rebi el que es mereix.
(…) Un matí que espero l’autobús tranquil·lament a la cantonada arriba un Renault Laguna blau i el paio té la barra de demanar-me que m’aparti del tros de voravia que ocupem perquè ell pugui aparcar-hi dalt. Li faig que no amb el braç i no ho entén. (…) Li dic que allò és una voravia i que no és lloc per al seu cotxe. (…) Els del darrere comencen a impacientar-se. Sonen els primers clàxons. (…) Abans de pujar al seu Laguna em clava una mirada assassina. D’odi.
En aquella mirada criminal m’hi reconec. en aquells moments no només li hauria clavat un dels meus adhesius antivisió al parabrisa, també l’hauria colpejat amb un bat de beisbol, l’hauria derribat d’un parell de patacades, l’hauria esbudellat, esquarterat, esmicolat, embolicat amb paper de film transparent i congelat en dauets irregulars per fer brou per a l’hivern o per cruspir-me’l d’aperitiu amb oli, sal i vinagre.
Tot això que verbalitzo amb el màxim de detalls i molt més encara és el que hauria verbalitzat per assegurar-me de no fer-ho
(…). Tota la ràbia que em provocaven es multiplicava d’una manera malsana pel meu dolor, per la ràbia incommensurable que em feia, i que em fa, que el Llullu no pugui mai sentir el plaer d’odiar rotundament algú perquè et barra el pas, perquè és un imbècil o un cabró, o les dues coses alhora. I aquesta ràbia, que és meva i serà sempre meva, em pot fer tornar un guerriller de la meva causa, capaç de cometre les mateixes arbitrarietats que denuncio, o encara de pitjors.
La saviesa és flexibilitat, no militància. L’endemà de la bronca tremenda amb l’home del Laguna descobreixo que només he de travessar el carrer per trobar una zona millor per esperar el bus (…). El món continua ple de cabrons, però no penso muntar cap puta organització per combatre’ls»
.
L’últim capítol del llibre es diu “Córrer”, i és una passada. Es tracta d’un foliscopi màgic compost a mitges pel fotògraf Jordi Ribó i el dissenyador Miquel Llach: cada plana és un fotograma d’una seqüència que crea la il·lusió òptica que en Llullu està corrent, i a sota de cadascuna de les fotos el seu pare hi ha escrit un text, en primera persona, que comença per “No me’n recordo” / “No oblido”, perquè qui no recorda no pot oblidar… “No me’n recordo pas, de l’home estàtic ni de tantes altres cançons que m’han cantat, i per això mai no podré oblidar-me’n”, diu un dels peus de foto de la sèrie.
Va ser amb aquesta cançó, L’home estàtic, interpretada a dues veus per l’actor Sergi López i pel creador de la peça, Pau Riba, que es va tancar el festival benèfic del diumenge 14 d’aquest mes a l’Auditori. Una picada d’ullet sensacional per aplaudir la feina del bo del Màrius pels llullus, dels pares que lluiten com ell i dels professionals que els ajuden.

Aquesta entrada s'ha publicat en Handicap el 28 de juny de 2009 per mininu

Ni França ni Espanya: Catalunya!

Deixa un comentari

Pocs dies abans de la diada de Sant Joan, en què una flama encesa dalt del Canigó s’escampa arreu de les velles terres de parla catalana, i uns pocs dies després de les eleccions al Parlament Europeu se celebrava a cavall de Barcelona i Perpinyà el col·loqui internacional Del Tractat dels Pirineus a l’Europa del segle XXI, coincidint amb els 350 anys de la institució -de la imposició- de la ratlla fronterera que van traçar el rei de França, Lluís XIV, i el d’Espanya, Felip IV, posant fi a la Guerra amb què les cases reials de l’un i l’altre s’havien entretingut (alguna cosa s’ha de fer quan s’és rei, ves!) durant 30 Anys, i que va migpartir Catalunya, deixant la meitat de la Cerdanya i el Conflent i el Rosselló sencers de la banda francesa, en un moment en què Perpinyà era la segona ciutat més important del país després de Barcelona.
Quin sentit té, el Tractat dels Pirineus, ara que Europa deixa enrera les fronteres estatals imposades per la diplomàcia de guerra?, es preguntava Ignasi Aragay en el suplement dominical de l’Avui del dia 21.  “Ara passa per hores baixes, amb la unitat europea que esborra barreres i el reviscolament de l’ombra allargada de l’antic somni, aquest mai esborrat del tot, de refer els lligams de catalanitat entre el sud i el nord de la serralada”.
Un somni persistent del qual sempre ens han despertat amb sacsejades violentes: Muret, el Tractat dels Pirineus (amb la prèvia de la Guerra dels Segadors), la Guerra de Successió, Primo de Rivera… Franco, durant la dictadura del qual, recorda Aragay, la frontera artificial dels Pirineus va tenir el seu moment de màxima glòria separadora. Que es tracta d’una frontera artificial es va remarcar també en una de les ponències recordant el mestratge de l’historiador Pierre Vilar, que va deixar clar que el bressol de Catalunya van ser els Pirineus, “en tant que refugi i en tant que lloc de pas”.
De l’origen militar, i per tant violent, del Tractat, que va imposar una línia de separació en un territori en plena sintonia lingüística i humana, és a dir, per sobre i al marge de la població, en va parlar una altra de les ponents, la historiadora i professora Eva Serra: “Els tractats polítics dels segles XVI i XVII són miralls diplomàtics de les guerres que van remodelar del tot l’organització territorial de l’Europa medieval i van trencar les formacions socials històriques, sorgides lentament després de l’ensorrament de l’Imperi Romà d’Occident i del fracàs carolingi de reconstrucció d’aquell imperi”.
I ara què? Som al 2009, a vint anys de la caiguda del Mur de Berlín, darrera de la qual van caure altres fronteres, com la mateixa que partia Alemanya en dues, i en van néixer de noves, un fotimer, en la majoria de casos redibuixant vells mapes trastocats en el seu moment també per la violència dels conflictes armats. La vella ratlla que ens separava de la Catalunya del nord s’ha anat diluint els últims anys, i la gent dels antics comtats torna a mirar cap al sud. Aquí tenim l’alcalde de Perpinyà, Jean-Paul Alduy, que des que va rellevar el seu pare en el càrrec no ha deixat d’insistir en la catalanitat de la ciutat, igual que l’equip de rugbi a XIII de la USAP, recent campió de la lliga francesa, que passeja allà on va els colors de la quadribarrada i que tot just aquesta setmana passada ha baixat a Barcelona a disputar un dels seus partits oficials, a l’estadi olímpic Lluís Companys, com a símptomes redivius de la vella sintonia.
Pot semblar una collonada, però només s’ha de veure la sonsònia irritada, davant del més petit indici de moviments com aquests, que ens arriba des d’Espanya en el sentit que les fronteres no es toquen, i que pensar el contrari no passa de ser un deliri que ens hem de treure del cap, com advertia l’inefable i espanyolíssim eurodiputat Vidal-Quadras en la darrera campanya electoral… I per què no s’haurien de tocar? Perquè ho diuen ells?, perquè “Espanya és diferent”? Aquesta cançoneta s’està gastant a marxes forçades, oi més perquè són precisament ells els qui més fan per recordar-nos que hi ha separacions insalvables entre aquest país i el seu.
Les fronteres ni surten del no-res ni duren eternament, com diu Aragay en el seu article. I seria bo de recordar als immobilistes de la Meseta que Catalunya, aquesta Catalunya que “és Espanya”, com proclamen amb tant d’aplom i d’insistència que sembla que sigui així des de sempre i que ho hagi de ser per sempre més, ja havia sigut “francesa”, és a dir, “no espanyola”, en dues ocasions (no tindrem en compte aquí la Marca Hispànica de Carlemany): durant la Guerra dels Segadors, quan Pau Claris va proclamar la República catalana i es va posar sota la sobirania de Lluís XIII de França, per desfer-se del domini castellà, precisament, i durant l’imperi napoleònic, al qual correspon el mapa reproduït al costat d’aquestes línies. “Cataluña es España”, baladregen incessantment els nonacionalistes espanyols, però com diu la dita, no hi ha mal que (tres-)cents anys duri, de manera que val més que es vagin fent a la idea…

“Malgrat el llarg recorregut de 350 anys fet per separat i la gran distància històrica entre una societat que ha experimentat la Revolució Francesa i una altra que no”, va dir Eva Serra en la ponència que tancava el col·loqui, “o entre una societat que ha intervingut i patit el franquisme i una altra que no, els catalans de començament del segle XXI senten l’imperatiu de revisar les fronteres dins el nou espai europeu i contemplen també la necessitat d’unes noves lectures historiogràfiques sobre les nacions i les fronteres, fet que sembla efectivament pendre relleu en detriment dels Estats constituïts al segle XIX sobre les fronteres militars del segle XVII”.
Els Estats que històricament ens han fet la pinça i/o la punyeta i que “van repartir-se Catalunya continuen gaudint de bona salut”, diu Aragay al final del seu article, i Europa no acaba d’agafar el vol (entre altres coses perquè els Estats, teòricament “europeistes”, no deixen que ho faci), “però també és veritat que bufen nous aires de llibertat i que, ni que sigui en el terreny ideològic, més que en el pràctic, la cultura ha vençut la política, de manera que avui les fronteres són, en la nostra mentalitat de catalans europeus del segle XXI, cosa del passat”.
El futur es diu també Euroregió, i aquí entrem en el terreny pràctic, per si cal precisar-ho. Davant d’aquest argument de pes, a veure qui és que s’atreveix a anar contra la història, senyors representants de la moderníssima Espanya, tan convençuda que el seu melic és el melic del món…
______________________________________

ps: La Catalunya del títol s’ha de pendre en el sentit que donava el mestre Joan Coromines al nom.

Aquesta entrada s'ha publicat en Política el 26 de juny de 2009 per mininu

Bona Festa Major, catalans!

Deixa un comentari

24 de Juny, Festa Major dels Països Catalans. Vi, coca i foc nou. Bona festa gran per a tothom!



Un vespre quan l’estiu obria els ulls
per aquells carrers on tu i jo ens hem fet grans,
on vam aprendre a córrer,
damunt un pam de sorra
s’alçava una foguera per Sant Joan.

Llavors un tros de fusta era un tresor
i amb una taula vella ja érem rics.
Pels carrers i les places
anàvem de casa en casa
per fer-ho cremar tot aquella nit
de Sant Joan.

Érem quatre trinxeraires.
No en sabíem gaire
de les llàgrimes que fan que volti el món.
Anàvem entrant a la vida.
Mai una mentida
no ens calia i res no ens robava el son…


Els anys m’han allunyat del meu carrer
i s’han perdut aquells companys de jocs.
El bo i el que fa nosa
com si qualsevol cosa.
Sembla que tot s’hagués cremat al foc
de Sant Joan.

I ara, aquesta vesprada
una altra vegada
veig els ‘nanos’ collint llenya pel carrer.
Corren
com jo abans corria.
Els crido i em miren
com si fos un cuc estrany i passatger.

Doneu-me un tros de fusta per cremar
o la prendré d’on pugui, com ahir,
com si no n’hi hagués d’altra.
Jo he sigut com vosaltres.
No vull sentir-me vell aquesta nit.

Que un tros de fusta torni a ser un tresor.
Que amb una taula vella sigui ric.
Pels carrers i les places
aniré de casa en casa
per fer-ho cremar tot aquesta nit
de Sant Joan.

Aquesta entrada s'ha publicat en Suck the brook el 24 de juny de 2009 per mininu

Tocant pel canvi: Tots som u

Deixa un comentari

L’amable lector d’aquest bloc potser recorda un experiment que vam portar fa uns mesos a aquestes planes consistent en una versió de la peça arxiconeguda Stand by me, original de Ben E King, interpretada per diferents músics en sengles punts dispersos del món, i sincronitzats meravellosament bé gràcies a uns prodigiosos tècnics de so que s’hi van recrear amb tantes ganes com art. Aquí en tenim una altra mostra, aquesta vegada amb la cançó War / No more trouble, de Bob Marley & The Wailers (dins l’àlbum Catch a fire). Aquesta nova sincronia corre a tota llet per la Xarxa, i algú hi ha suggerit que en comptes de Playing for change se n’hauria de dir Praying for change
En fi, cantant o pregant, aquí queda el missatge: Allò que necessitem no són problemes (globals), crisis (mundials), sinó amor (universal). Pot ser un desig ingenu, però sempre serà millor encomanar-nos al poder universal de la música i fer un cant a l’optimisme, proclamar una voluntat sincera de canvi, que rebolcar-nos pel fang del cinisme amb què alguns s’entesten a empastifar-nos, dia sí dia també.



Més informació a la plana web dels pares de la iniciativa, Playing for Change, sobre els músics i tècnics, la idea i els seus propòsits i el mètode de treball emprat en aquests dos vídeos ressenyats i en aquest altre, sobre un tema també popularitzat pel gran Bob i la seva tropa, One love (1 milió de visites al YouTube, que de seguida és dit!):

One Love!
One Heart!
Let’s get together and feel all right.
Hear the children cryin’
(One Love!);
Hear the children cryin’
(One Heart!),
Sayin’: give thanks and praise
to the Lord and I will feel all right;
Sayin’: let’s get together
and feel all right.
Wo wo-wo wo-wo!

Let them all pass all their dirty
remarks (One Love!);
There is one question
I’d really love to ask (One Heart!):
Is there a place for the hopeless sinner,
Who has hurt all mankind just
to save his own beliefs?

One Love! What about the one heart?
One Heart!
What about?
Let’s get together and feel all right
As it was in the beginning
(One Love!);
So shall it be in the end
(One Heart!),
All right!
Give thanks and praise to the Lord
and I will feel all right;
Let’s get together
and feel all right.
One more thing!

Let’s get together to fight
this Holy Armagiddyon (One Love!),
So when the Man comes there will be no,
no doom (One Song!).
Have pity on those whose
chances grows t’inner;
There ain’t no hiding place
from the Father of Creation.

Sayin’: One Love!
What about the One Heart?
(One Heart!)
What about the?
Let’s get together and feel all right.
I’m pleadin’ to mankind!
(One Love!);
Oh, Lord!
(One Heart)
Wo-ooh!

Give thanks and praise to the Lord
and I will feel all right;
Let’s get together and feel all right.
Give thanks and praise to the Lord
and I will feel all right;
Let’s get together and feel all right

Aquesta entrada s'ha publicat en Suck the brook el 23 de juny de 2009 per mininu

Vil·lingüisme solidari

Deixa un comentari

Translation (traducción):

[De visita pastoril en la delegación territorial de Cataluña, un alto dirigente de un Partido nacional -o séase, nonacionalista- se reúne con sus correligionarios periféricos para agasajarles por su trabajo en pos de la convivencia en libertad]

—Tienen Ustedes una gran suerte, al ser bilingües…, asín, cuando nos venimos a su bonita Región ninguno de nosotros tenemos que cambiar de idioma, ¿no es cierto?!

¡Tiene razón!, ¡Tiene razón!

—¡Es verdad!, ¡Es verdad!

¡Qué bien se expresa! ¡Qué bien se expresa!

Guió i dibus: Min

Translation into Salvadoran (traducción al salvadoreño):

[De visita pastoril en la
delegación territorial de Cataluña, un alto dirigente de un Partido
nacional -o séase, nonacionalista- se reúne con sus correligionarios
periféricos para agasajarles por su trabajo en pos de la convivencia en
libertad]

—Tienen Ustedes una gran suerte, al ser
bilingües…, asín, cuando nos venimos a su bonita Región ninguno de
nosotros tenemos que cambiar de idioma, ¿no es cierto?!

¡Tiene razón!, ¡Tiene razón!

—¡Es verdad!, ¡Es verdad!

¡Qué bien se expresa! ¡Qué bien se expresa!

Aquesta entrada s'ha publicat en Sant Diumenge de Sils el 21 de juny de 2009 per mininu

Ens plantem! (i així no avancem)

Deixa un comentari

Translation (traducción):

[En la recepción de un importante Ministerio de la Capital del Reino, una delegación periférica, con firme actitud, llega para dejar las cosas claras y ponerlas en su sitio]

—¡Buenos días! Venimos a plantar cara!

… respetuosamente

—Señor Ministro, están aquí los catalanes…

—(…)

—Me dice el Jefe que les diga que no está…, que vuelvan Uds. mañana

Guió i dibus: Min

Translation into Nicaraguan (traducción al nicaragüense):

[En la recepción de un importante Ministerio de la Capital del Reino,
una delegación periférica, con firme actitud, llega para dejar las
cosas claras y ponerlas en su sitio]

—¡Buenos días! Venimos a plantar cara!

… respetuosamente

—Señor Ministro, están aquí los catalanes…

—(…)

—Me dice el Jefe que les diga que no está…, que vuelvan Uds. mañana

Aquesta entrada s'ha publicat en Ninots el 19 de juny de 2009 per mininu

Tirant la Casa Blanca per la finestra, que és gerundi

Deixa un comentari

Al voltant de la irrupció, per segona vegada, de Florentino Pérez a la Casa Blanca madrilenya s’han dit i escrit tota mena de comentaris, i en quasi cap d’ells no hi ha faltat la paraula “escàndol”, davant el dispendi estratosfèric del riquíssim personatge que hi ha entrat novament com un vendaval i amb el talonari per bandera.
Els del seu bàndol han justificat les maneres florentines d’anar amb la mà foradada lligant cracs d’aquí i d’allà i inflant el mercat de futbolistes, que està certament revolucionat. Entre ells hi ha el nou entrenador, Manuel Pellegrini, també fitxat ell mateix en un plis a canvi d’un bon grapat d’euros (ja sap on s’ha ficat, aquest pobre home?…); el director tècnic de la casa, l’argentí Jorge Valdano, que ha raonat la moguda, com fa ell, amb uns arguments tan brillants com estrambòtics, i tota la madrilenyeria en pes.
Però de l’altra banda ha caigut un autèntic ruixat de crítiques, des de les més ferotges, com les del mateix president del Barça, Joan Laporta, que hi ha vist tints “imperialistes” (i segurament encara s’ha mossegat la llengua), a les més suaus dels que han parlat de la xocolata del lloro que són en realitat les quantitats pagades (l’última d’avui mateix, amb el fitxatge de l’entrenador Ettore Messina per a la secció de bàsquet, precisament el mateix dia que el Barça del jove Xavi Pasqual es proclamava campió de lliga!), si es comparen amb les quantitats que es guanyen i que es malbaraten en tants altres àmbits de la societat, i en general les escandaloses muntanyes de diners que es remenen en el món de les finances…
Quina confusió!, quin mareig, marededéu! Però de sobte, enmig d’aquest anar i venir d’opinions enceses (sense que hi hagi faltat la de l’arquebisbe de Barcelona, compte!, que ha destacat la dimensió ètica de les operacions realmadridistes), va i apareix a la premsa un article carregat d’informació que deixa les coses clares com la llum del dia. És tan bo, que no em resisteixo a reproduir-lo aquí. Passin i vegin, senyors:

«Què tenen en comú Malcolm Glazer i Marc Rich? Són dos dels més influents líders del lobby jueu als Estats Units, a banda de tenir un sac de milions de dòlars. Si algú és amant de les grans conspiracions també descobrirà que són dos personatges acusats de liderar una trama que pretén canviar la història d’Israel i Palestina a través de la Viquipèdia [sic]. Glazer, magnat de la comunicació  i de l’alimentació als EUA, és el propietari del Manchester United que fa uns dies ha ingressat la modesta xifra -per al seu volum de negoci personal- de 94 milions d’euros per la venda de Cristiano Ronaldo al Real Madrid.
Però què són 94 milions enmig d’un oceà d’accions i beneficis diversificats en multitud de companyies i continents? Xavalla.
Per això m’estranya l’escàndol que ha provocat l’efecte Ronaldo i sobretot el misteri sobre l’origen d’aquests milions, una minúcia com podran comprovar si continuen llegint.

[continua]

Deixant de banda que Florentino Pérez té uns 1.200 milions d’euros valorats en accions d’ACS -això sense comptar el seu patrimoni personal i les seves inversions en altres empreses- i que els bancs més que obrir-li la porta li fan bany i massatge directament, hauríem de saber amb qui tractem quan parlem de la junta directiva del Real Madrid. La mà dreta de Pérez, Fernando Fernández Tapias –Fefé per als amics-, no és que tingui crèdit lliure als bancs, sinó que la seva ombra és tan perversa i el seu poder d’influència tan il·limitat que per a ell anar al mercat del futbol deu ser com qui va a jugar al dòmino amb els amics.
Quan va ser president de la Cambra de Comerç de Madrid les denúncies per aprofitar-se del càrrec en benefidci propi ja van provocar un gran escàndol per les despeses destinades a la seva seguretat i a la generositat que mostrava amb empreses lligades al seu entorn familiar i de negocis. Se’n va sortir com si res perquè de contactes no n’hi falten. És un dels intocables de Gallardón, per exemple.
La llista d’amics de Fefé, però, l’encapçala precisament el company de lobby de Malcolm Glazer, Marc Rich, que fa honor al seu cognom. Forbes calcula que la seva fortuna supera el bilió d’euros. I això que estem en recessió… Rich encara avui és considerat l’evasor d’impostos més important de la història dels EUA. Els sobrenoms que s’ha guanyat van des de Goldfinger fins a Gran Drac de la Corrupció o Monsieur Pétrole. El 1983 va ser acusat de frau fiscal, fals testimoni i altres delictes comercials als EUA. El fiscal més ambiciós de Nova York, Rudolph Giuliani -que en el futur seria l’alcalde de la ciutat-, va aconseguir condemnar-lo, però Rich va desaparèixer cap a Suïssa. El 2001 va obtenir, per a escàndol de molts, un indult concedit per Clinton el seu últim dia de presidència. Abans del perdó, Clinton havia rebut un feix de cartes intercedint pel seu indult, sobretot des d’Israel i el Mossad i des d’Espanya, d’on van arribar dues peticions especialment significatives, la del rei Joan Carles -sempre vinculat als foscos negocis de Rich- i la de Fernández Tapias. Rich, ja nacionalitzat espanyol pel PP i propietari de l’empresa del Prestige
[el petrolier enfonsat davant la Costa da Morte gallega], és un home agraït per aquests favors i per això, a banda de traficar amb armes i amb petroli embargat i de cobrar comissions il·legals arreu, té negocis en comú al país de Kaká [el Brasil] amb Fefé i també s’ha interessat per les ramificacions immobiliàries a l’Estat espanyol al costat d’un altre dels grans aliats de Florentino Pérez, el poderós Lalo Azcona, amic de tots aquells que manen a Madrid, tant si són socialistes com si són populars. El que compta és que els milions ragin.
Tots ells estan pendents ara de les requalificacions que comportin uns hipotètics Jocs Olímpics a Madrid. En les xifres que els seus analistes els han mostrat hi ha tants zeros que segur que tots plegats es fan un fart de riure cada vegada que llegeixen que la seva inversió futbolística ha escandalitzat. I deuen pensar: “Si ens coneguessin de veritat, què dirien?”»
.

[La corrupta ombra de Fefé, del “Diari de Redacció” de Lluís Simon, dins El 9 Esportiu, 17.6.2009]

Aquesta entrada s'ha publicat en Articles salats el 19 de juny de 2009 per mininu

TranXgènics: més ombres (moltes més) que llums

Deixa un comentari

TranXgènia. La història del cuc i el panís. from Amaranta Herrero on Vimeo.

Més sobre els transgènics. En aquest vídeo, del 2007, s’hi donen explicacions, informació sobre el procés d’introducció de les llavors transgèniques en l’agricultura. La majoria de posicions sobre el tema són negatives, i només una d’elles defensa aquest procés -que ja està engegat, i ningú sap com es para-, i basant-se, atenció!, en l’argument que en els vuit anys que han passat des de la introducció de llavors modificades genèticament en els sembrats d’aquella explotació agrícola concreta no s’ha donat ni un sol cas de malaltia en els consumidors…
Quina garantia és, aquesta? ¿Un període tan curt és suficient per arribar a les conclusions tan optimistes que manifesta aquest representant del sector que defensa -i imposa, a la pràctica- una tècnica tan nova? Des del punt de vista científic, això no deu ser precisament ortodox; i des del punt de vista del ciutadà de peu, es pot dir que és simplement al·lucinant. Però hi ha una altra cosa que aquest senyor no diu, i és que, dit ras i curt, aquestes empreses multinacionals (cinc!, no més) estan fent servir els consumidors de tot el planeta com a conillets d’índies.
La llista d’objeccions que li baixen de totes bandes, a la producció i comercialització de llavors transgèniques, és molt llarga, i algunes d’elles -i totes en conjunt- fan posar els pèls de punta: mireu, ni que sigui cinc minuts, el vídeo del cuc i el blat de moro i ja m’ho sabreu dir…

Els raonaments contraris a aquesta indústria estan consignats al vídeo que he plantat a dalt, però en faig aquí un petit resum, que tot i això resulta aclaparador:

—Les empreses que comercialitzen aquest gra no es molesten a etiquetar els productes derivats que en porten. Per tant, deixen el consumidor sense la possibilitat de triar. Aquell vell adagi que deia que “el client sempre té raó”, en el cas dels compradors de supermercats i botigues d’aliments ha deixat de tenir sentit, perquè ara el client no sap què compra, realment.

—Les (5) empreses que monopolitzen el mercat dels transgènics estan experimentant en realitat amb tots els consumidors que compren, vulguin o no, ho sàpiguen o no, els seus productes… (I potser en el futur, si algun dia acaben creant problemes seriosos de salut en la població, encara faran negoci amb els medicaments per pal·liar-los: al capdavall, ells deuen ser els que tenen més informació sobre les alteracions genètiques, encara que no la tinguin tota).

—I no la tenen tota, la informació: quan es trenca la cadena d’ADN per inserir-hi un gen aliè, no se sap ben bé per on es trenca, i què es trenca, i amb quines conseqüencies per a l’organisme receptor, i tampoc per als homes o animals que se’l menjaran posteriorment: el gen tòxic passa a la cadena alimentària.

—Des del punt de vista ecològic, o etològic, el propòsit d’aquest negoci -fer determinades plantes resistents a determinades plagues- és molt discutible, ja que en la cadena tròfica, un animal eliminat (un cuc nociu per al blat o el blat de moro, per exemple) és substituït tard o d’hora per un altre.

—La lògica industrial, productivista, del tipus d’agricultura que promocionen els transgenetistes afavoreix els latifundis, i en la mateixa proporció va en contra del pagès tradicional, del pagès petit i dels que es dediquen a l’agricultura biològica: amb la presència no volguda dels transgènics, l’agricultura biològica queda encara més desprotegida legalment, i l’agricultor més desemparat laboralment, ja que un producte biològic contaminat de transgènics no es pot comercialitzar com a tal.

—”Sense haver sembrat panís transgènic, cullo panís transgènic”, diu un agricultor a la cinta; i com diuen les pancartes dels que protesten emprenyats, i desesperats, davant les dimensions que està agafant el problema, “la coexistència és impossible”: un camp que tingui un altre camp veí sembrat amb llavors modificades genèticament acabarà tard o d’hora contaminat, a través de la pol·linització. “Si el vent és capaç de portar sorra del Sàhara fins a aquestes latituds nostres, com no ha de ser capaç d’escampar les llavors transgèniques d’un camp a un altre?”, es pregunta un tècnic de l’administració.

—Una altra conseqüència greu d’aquest procés -sembla que imparable- pot ser, molt probablement, la pèrdua de diversitat biològica, a la curta o a la llarga.

Ho és, d’imparable, aquest procés engegat? Han obert (els 5 Magnífics) la capsa de Pandora i no hi ha tornada enrera?  “Això està fora de control”, assegura David Hammerstein, eurodiputat d’Els Verds. Si això ho diu un polític, la pregunta és obligada: i què hi diuen els seus companys de classe? I sobretot, ¿com és que han permès que una cosa potencialment tan greu s’hagi pogut escampar per tot el planeta amb tan poques garanties i alhora amb tan pocs controls i resistències?
Però no els castiguem gaire, pobrics, els nostres benvolguts representants legisladors, que acaben de passar l’examen de les eleccions al Parlament Europeu i prou feina tenen a analitzar els alts nivells d’abstencionisme que hi ha hagut i a entendre’n les seves misterioses causes…

Aquesta entrada s'ha publicat en Suck the brook el 18 de juny de 2009 per mininu

El I Memorial Santi Silvas fa història

Deixa un comentari


«La Garrotxa acull aquest mes de juny el Primer
Memorial Santi Silvas. La Fundació Tommy Robredo organitza aquest
torneig de tenis en cadira de rodes que, catalogat com a ITF 2, és el
més important que s’ha disputat fins ara a l’Estat Espanyol.  El
Memorial Santi Silvas és la primera de les activitats que organitza la
Fundació Tommy Robredo. El tenista garrotxí va decidir crear la
Fundació per seguir el somni del seu amic, que va morir l’any passat i
que havia fet del tenis el seu estil de vida. Un accident de trànsit va
deixar Santi Silvas en una cadira de rodes. Tot i que hi havia jugat
des de petit, a partir d’aquest moment en Santi va tornar a trobar en
el tenis un estímul per tirar endavant. A més, va començar a buscar el
suport necessari per organitzar un torneig de tenis en cadira de rodes,
entre moltes altres iniciatives encaminades a fomentar aquesta pràctica
esportiva entre les persones que es trobaven en la seva mateixa
situació. La seva sobtada mort l’any passat va fer que Tommy Robredo
agafés el relleu del seu amic, amb qui tantes hores havien jugat a
tenis. Precisament les pistes del Club Natació Olot, on tantes hores
havien compartit, seran l’escenari d’aquest Memorial Santi Silvas. Situat
en una de les entrades a la capital de la Garrotxa, a l’avinguda de Pere
Badosa, el Club Natació Olot és present a les principals competicions
de natació, waterpolo, triatló i tenis. A finals de la dècada de 1960,
un grup de socis va començar a practicar-hi aquest esport, que l’any 1987
va fer un pas endavant amb l’arribada d’Angel Robredo, que va potenciar
l’escola de tenis que funcionava des de feia 12 anys. Amb 14 mesos, en
Tommy va agafar la seva primera raqueta –una Donnay- i a partir de
l’octubre de 1987 va començar a entrenar-se de forma regular a les pistes
del Club Natació Olot sota les ordres del seu pare, fins al 1996, quan,
amb només 14 anys, va entrar al Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Sant
Cugat. L’assemblea general del Club d’aquest any va nomenar Tommy
Robredo soci de mèrit del Club Natació Olot, on es disputarà el Primer
Memorial Santi Silvas».       

Aquest text, tret de la plana web de Tommy Robredo, anunciava el dilluns dia 8 d’aquest mes de juny el primer torneig de tennis en cadira de rodes Memorial Santi Silvas, que tindria lloc al llarg de la setmana, fins diumenge passat, dia 14, i que aplegaria a Olot una trentena llarga dels millors jugadors mundials de l’especialitat. El número dos del món, el francès Stephane Houdet, que no va competir, va ser tanmateix present al torneig el dissabte 13 per fer una exhibició amb en Tommy, que va repetir després l’experiència en un partit de dobles al costat del multicampió ciclista mallorquí afincat a les comarques de Girona Joan Llaneras, i aquesta vegada des d’una cadira de rodes. També van acudir a la crida d’en Tommy Robredo la campiona de Montsó, Conxita Martinez, i el seleccionador estatal Albert Costa, tots dos companys seus i ara ja retirats del tennis en actiu.
I és que la implicació personal del tennista olotí va ser total en aquest projecte, que ell ja havia anunciat al seu lloc web tot just després de la mort d’en Santi i que al cap de poc més d’un any s’ha fet realitat, amb uns resultats absolutament plausibles. És simplement fantàstic.
Des d’aquí només podem tenir paraules de reconeixement per a aquest crac que es diu com l’heroi de la cèlebre òpera rock dels Who, i que ha posat tota la tirada del seu nom al servei d’aquesta iniciativa en homenatge al company desaparegut, que perdurarà per sempre a la nostra memòria, i esperem que durant molts anys a través del seu Torneig en la dels tennistes i de tots els amants d’aquest fantàstic esport.


Pel que fa als resultats estrictament esportius, va quedar campió individual el suec Stephan Olsson (fins ara número 5 del rànquing mundial), després d’eliminar en tres sets l’holandès Maikel Scheffers (podeu veure les seves impressions sobre el torneig aquí, extretes del seu blog), en un partit que va ser retransmès per Televisió de Catalunya (Canal 33), amb locució de Xavier Bonastre i amb els comentaris tècnics del campió estatal i paralímpic Quico Tur; en dones es va emportar el trofeu la també holandesa de només 19 anys Aniet van Hoot (i no m’estranya, havent-la vist en acció divendres en quarts de final eliminant de manera contundent la valenciana Lola Ochoa, amb el seu  potentíssim drive). I pel que fa als dobles, la mateixa Van Hoot es va imposar fent parella amb la britànica Lucy Shucker; i en homes, els guanyadors van ser Frederic Cattaneo (França) i Martin Legner (Àustria).
Amb tot plegat, el torneig que organitzava en Santi, l’Open Costa Brava, ha fet un salt qualitatiu, i tot fa pensar que amb aquest nou format es consolidarà dins el calendari internacional, potser no en el top ten, però sí over middle, sobre la mitjana, com ens van comentar un grup de jugadors suecs, entre ells el que resultaria campió, Stephan Olsson, durant una estona que vam conversar amb ells, sota un sol de justícia, l’equip de redacció de L’Atípic. L’any que ve, quan aquesta colla hagin fet la volta al món, ens retrobarem a Olot, si tot va bé, en la segona edició del Memorial Santi Silvas, que confiem que serà com a mínim tan exitosa com aquesta.

[A la foto de l’entradeta, de TVC, Stephan Olsson anant a recollir el guardó que l’acreditava com a vencedor del torneig]

Aquesta entrada s'ha publicat en Handicap el 17 de juny de 2009 per mininu

Transgènics: qui molt corre ve que cau

Deixa un comentari










Companys, companyes,

Enmig del
desencant polític que estem vivint en els darrers temps,  PSC, CiU
i PP han iniciat els tràmits per avortar la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) sobre transgènics impulsada per la Plataforma ‘Som lo que Sembrem’. Així pretenen respondre a la
preocupació activa de la societat catalana per la seguretat alimentària, el medi
i el futur de la pagesia tradicional.

Per intentar
evitar aquesta maniobra antidemocràtica, humiliant i del tot irresponsable,
necessitem la vostra IMPLICACIÓ en la gran MANIFESTACIÓ que organitzem sota el
lema ‘DEMOCRÀCIA, SALUT I BONS ALIMENTS’. Depèn de la vostra participació que
aconseguim fer visible la demanda social d’un NOU MODEL ALIMENTARI, SANITARI I
PAGÈS.

Per això, us
demanem que no us prengueu aquesta convocatòria com una més i

Confirmeu
l’assistència a l’acte (o la vostra impossibilitat d’assistir-hi)

Passeu aquesta
convocatòria a tots els vostres contactes que pugueu

Feu-ne la màxima
difusió en els vostres pobles i ciutats

-Porteu cinc
persones amb vosaltres a la manifestació

Participeu en
l’organització dels desplaçaments des del territori

Mantinguem el grau
que hem aconseguit de conscienciació sobre aquest tema i cerquem aliances amb
les bases dels partits que s’hi oposen

 

Ara és el
moment!!!

Som lo que Sembrem



MANIFESTACIÓ
‘DEMOCRÀCIA, SALUT I BONS ALIMENTS’

Diumenge, 28 de
Juny de 2009. 12:00h. Plaça Catalunya –
Barcelona

AUTOCARS
ORGANITZATS:  
La
Seu
d’Urgell –
Berga – Manresa / Balaguer- Lleida – Borges Blanques – Vilafranca / Pobla de
Segur – Cervera  / Figueres – Girona  / Tortosa –
Tarragona

 
 

Reserves i
coordinació general: Tel. 973450683

Tota la
informació a: www.somloquesembrem.org

‘Som lo que
Sembrem’ C/ Barcelona, 72-baixos. 25600. Balaguer

______________________________________________________

Sota el lema “Salvem la ILP sobre transgènics” m’ha arribat a la bústia
aquesta convocatòria que reprodueixo, amb la qual estic d’acord. Em
desespera tanta campanya per salvar coses (“Salvem el Ter”, “Salvem
l’Empordà”, “Salvem l’ensenyament laic, gratuït i democràtic”, “Salvem
les Guilleries”, “Salvem els Aiguamolls de l’Empordà”…), però no pas
per les campanyes en si, sinó pel fet esgotador que ens quedin com a
últim recurs per evitar catàstrofes en mans d’una gent que sempre els
sembla que no ve d’un pam (comparat amb la importància d’omplir-se ells
les butxaques, generalment) i que, negoci que ullen, negoci que posen
en marxa immediatament, sempre amb pressa, no fos cas que les
al·legacions els espatllessin l’ocasió, tan calba que la pinten!…

 

Després resulta que, si alguna d’aquestes campanyes té èxit, malgrat tractar-se d’una lluita de David contra Goliat, com va passar amb les dues últimes que he posat d’exemple i que un servidor va viure de la vora, en Goliat és el primer a ufanar-se’n i a presentar l’èxit aconseguit no pas com a propi, que això ja seria tenir massa barra, però sí com a mèrit del país, en general, sense recordar que en el seu moment allò va penjar d’un fil, i que si no es va trencar no va pas ser gràcies a ells, precisament.
Els Aiguamolls de l’Empordà en són un cas paradigmàtic: aquesta bonica postal turística i aquesta important reserva natural existeixen avui perquè algú -un grapat de hippis i d’això que ara en diríem altermundistes- va acampar durant setmanes al lloc on s’havia de perpetrar una urbanització, amb carrers i canals, prolongació de la d’Empúriabrava (la “Venecia española”, com en deien, quin horror!, l’altre dia en un reportatge a TVE), i es va posar davant de les excavadores per no deixar-les avançar. Ara tot és pàtria, que deia aquell.
El tema dels transgènics és molt més complicat, però té en comú amb els altres en els quals hi ha hagut forcejament amb els opositors la pressa: la pressa per engegar el negoci, tot i sabent que en la implantació d’aquestes llavors al territori hi ha molts punts foscos que la fan com a mínim sospitosa.
I si no, si està tot tan clar, ¿per què no s’expliquen clarament? I com és que es posen pals a les rodes d’aquesta ILP de la Plataforma Som lo que Mengem? De què tenen por?
Diuen que és una alternativa molt interessant per al país i que ha de comportar tants i tants de beneficis (entre els arguments dels que hi estan a favor hi ha ni més ni menys que l’eradicació de la gana al món, poca broma!). Potser és així, però aquestes millores no són pas a canvi de res: igual com passa amb l’energia nuclear, igual com passa amb l’estesa de la línia ferroviària del TGV i l’elèctrica de la MAT, aquí hi ha uns riscos i uns costos que ha d’assumir el país en el seu conjunt, i no només els promotors d’aquestes iniciatives. La pregunta del milió, doncs, seria aquesta: ¿Per què no es presenta primer al país una informació correcta i contrastada sobre allò que es pot guanyar (i allò que es pot perdre a canvi) amb aquestes importantíssimes iniciatives, i després per què no es dóna l’oportunitat al poble que expressi en referèndum la seva opinió, sobre si vol o no que tirin endavant?
En el sistema judicial ja fa temps que hi ha implantada la figura del jurat popular, però veient les resistències que troben les iniciatives legislatives o les consultes populars, un pensa que les classes dirigents (diguem-ne així) continuen pensant que el poble és immadur i infantil, i que el jurat popular fa molt modern, però que no passa en realitat de ser una figura decorativa.

Aquesta entrada s'ha publicat en Suck the brook el 15 de juny de 2009 per mininu

De copes a Madrid

Deixa un comentari

Translation (traducción):

[Entre amiguetes azulgranas]

—¿Qué le ocurre, a Pitu, con este careto tan sonriente?

—Pues que voy y le digo: “Oyes, Pitu, ¿te imaginas al Barça ganando la Copa de Champions del 2010 en el estadio Santiago Bernabéu, y contra el Real Madrid de Cristiano Ronaldo?”…, de eso hace ya una hora, y todavía sigue asín…

Guió i dibus: Min

Translation into Mexican (traducción al mejicano):

[Entre amiguetes azulgranas]

—¿Qué le ocurre, a Pitu, con este careto tan sonriente?

—Pues
que voy y le digo: “Oyes, Pitu, ¿te imaginas al Barça ganando la Copa
de Champions del 2010 en el estadio Santiago Bernabéu, y contra el Real
Madrid de Cristiano Ronaldo?”…, de eso hace ya una hora, y todavía
sigue asín…

Aquesta entrada s'ha publicat en Sant Diumenge de Sils el 14 de juny de 2009 per mininu

Notes de la tauleta de nit

Deixa un comentari

«La felicitat —em vaig dir— consisteix (en aquest món) a no patir. Però els qui no han patit mai no ho entenen així. (És a dir, no ho entenen).
Com la llibertat consisteix, en primer lloc i bàsicament, a no estar engarjolat. La resta tant se val.
I si tot i tenint aquestes dues condicions t’avorreixes vivint, és que ets un cretí irrecuperable».

Ya en el comedor, agregó:
—Claro está que, si no lo ves, tu incapacidad no invalida mi testimonio…

[JL Borges, El Aleph]

Aquesta entrada s'ha publicat en Suck the brook el 12 de juny de 2009 per mininu