Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

29 d'octubre de 2006
4 comentaris

Jornada de reflexió

Amb totes les setmanes de pre-campanya i els dies de campanya electoral, ja n’he tingut prou informació per saber a qui no votaré. El passat 22 de setembre vaig penjar el meu anunci ciutadà decebut ofereix vot  en el qual, com bé explica el títol, exposava un seguit de condicions per atorgar la meva confiança en qualsevol dels partits que estigués disposat a escoltar-me. Tot i ser una de les meves entrades més visitades, i amb uns quants comentaris, no he rebut CAP oferta. Tampoc he pogut observar que cap dels partits amb representació parlamentària s’acosti, ni de lluny a complir una sola de les condicions. En canvi, sospito que el centenar llarg de visitants que he tingut no dubtaria a votar el partit inexistent basat en un programa electoral basat en aquell conjunt d’idees-força
Això, lògicament, ha provocat que tots aquests dies hagi avançat la meva jornada de reflexió.

Primera reflexió. En democràcia, els partits polítics haurien de servir com a intermediaris entre el poder real i les aspiracions ciutadanes. Al nostre país, i en les circumstàncies actuals, els partits esdevenen maquinàries de poder que serveixien justament per al contrari; per interposar-se entre la voluntat popular i el poder.
Segona reflexió. El sistema de partits polítics de la Segona Restauració, amb els seus pactes excloents, i els nuclis d’individus aspirants a participar subsidiàriament en el repartimnt de poder serveix a aquesta lògica; a l’administració de la il·lusió democràtica d’un sistema autoritari. Certament, disposem de llibertats formals, sempre i quan no qüestionem les bases del poder.
Tercera reflexió. Qualsevol objectiu realment important; canvis en la política laboral, d’habitatge, econòmica, o l’autodeterminació, han d’ésser articulades al marge del sistema de partits a partir del que serien les mobilitzacions populars i transversals i la creació de fòrums propis de democràcia directa. Ras i curt, ja va essent l’hora que ressucitem l’Assemblea de Catalunya, atès que som cada vegada més qui no ens sentim representats pels nostres representats.
Al cap i a la fi, us he de dir una cosa. Mal que pesi, un dels nostres fets diferencials més bandejats per les litúrgies nacionalistes és el nostre llibertarisme, que fa de Barcelona la capital de l’anarquia i de la societat catalana l’única que va protagonitzar una revolució llibertària. I encara que molts siguem catòlics, conservadors o liberals, en el fons, desconfiem de l’estat, de la política, i preferim resoldre els nostres temes a partir de pactes entre individus i comunitats.

  1.  Aquest post teu m’ha portat cap al teu anterior, que no havia llegit, i signaria molts dels principis a exigir als partits per ser dignes de ser votats. No obstant els politics no ens faran cap cas mentre no qüestionem el seu sistema. Per ells l’important és atreure el vot, i com a mal menor que es vagi a votar en blanc, cap d’aquestes opcions posa en qüestió el sistema sobre el que han muntat  la seva hegemonia que els permet tencar la barraca a pany i forrellat: numerus clausus
    Estic d’acord que s’hauria de recuperar l’Assemblea de Catalunya; l’Angel Colom la va matar i el seu pas per la politica va ser força desafortunat, però en tot cas va ser un polític diferent. Dels d’ara, potser en Carod marcaria una mica la diferencia respecte al politic a l’us, però es ben clar que son els aparalls de partit els que manen.
    El qui s’absté per trencar aquest estat de coses rep el xantatge de ser comparat amb el menfotista, i la maniobra funciona, la gent excitada per les arengues mitineres i els exbruptes de campanya acaba legitimant, un i altre cop un sistema electoral que no pot resoldre els problemes de fons.
    L’abstencionisme está pres: presos polítics barrejats amb presos comuns.

  2. Doncs allí amaneix cap a les nou i és fa fosc sobre les cinc.

    Mentre ací amaneix sobre les vuit i és fa fosc sobre les sis.

    D’estalvi energetic res de res.

    Ara per no complicar-se la vida amb l’adaptació del horari internacional del continent encara podria ser factible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!