Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

15 de març de 2011
0 comentaris

El món no se’n surt

Tony Judt; El món no se’n surt. Un tractat sobre els malestars del present. La Magrana, Barcelona, 2910, 192 pp.

Concebut a la manera d’un testament intel•lectual, el brillant historiador londinenc comparteix les seves reflexions. Coneixedor profund de la història dels darrers dos terços de segle, quan des de la vora de l’abisme Europa sabé reinventar-se a sí mateixa de manera positiva, l’autor critica la facilitat amb què els europeus hem abdicat de les nostres responsabilitats tot permetent que gent sense escrúpols ens dicti l’agenda.

Judt fa un al•legat en defensa de la socialdemocràcia com a la possibilitat de bastir una societat justa, en base a la trilogia republicana: la llibertat, la igualtat i la solidaritat. És a dir, de la democràcia, l’estat del benestar i la progressivitat fiscal. Tanmateix, els partidaris del capitalisme despietat, coneixedors de les profunditats més tèrboles de la naturalesa humana ens han corromput de manera que l’egoisme insolidari ens ha bastit uns nous valors que ens porten vers l’autodestrucció.

 

Farcit de petites anècdotes, a la manera d’un text amb llicències poètiques, Judt, des de la seva terrible malaltia ens interpel•la constantment sobre la nostra responsabilitat personal i col•lectiva. En aquests temps d’anestesistes, en aquests anys orwellians on la censura actua amb una gran sofisticació, Judt ens recorda de la importància de les idees per resistir les tiranies. Per molt que aquestes es disfressin de modernitat.

Sens dube, un clàssic del segle XXI. Els historiadors del futur, gràcies a l’historiador de Postguerra, es podran adonar del rucs que arribàvem a ser!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!