Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

1 d'agost de 2013
4 comentaris

Pinochetisme mesetari

Nota: Article publicat a l’edició nacional de El Punt-Avui

Ja fa més d’una dècada, des d’aquestes mateixes planes i per part de qui redacta aquest article, es proposà denominar el règim actual com a Segona Restauració. El paral·lelisme entre el sistema polític vigent i la primera restauració borbònica (fals bipartidisme, aparença democràtica, corrupció i absència de voluntat d’arreglar els problemes territorials, desequilibris socials i de llibertats individuals) resultaven tan obvis que finalment, aquesta nomenclatura ha estat incorporada per bona part dels analistes. Avui, quan sembla que el període iniciat amb la Transició pot ser a la vora del col·lapse, ens trobem a les portes d’unes transformacions profundes de caràcter social, polític i nacional. Tanmateix, i precisament a causa d’aquesta crisi profunda a tots els nivells imaginables, les perspectives de futur, condicionades per una època de volatilitat ideològica, contracció econòmica i depressió col·lectiva, se’ns obre un horitzó inquietant.
 

L’ordre vigent trontolla. Els casos de corrupció generalitzada, de dualització social, d’ús partidista i classista de les institucions per restringir llibertats personals i col·lectives, l’esclat de protesta creixent i reaccionarisme rampant, ens empeny vers uns anys que podríem viure perillosament. La crisi d’estat arran de la descoberta d’entramats corruptes podrien fer caure un govern que, malgrat una majoria absoluta, es troba en una inèdita situació de fragilitat. I en aquestes circumstàncies, alguns sectors que fàcilment podrien identificar-se amb els principis ideològics del vell búnquer franquista semblen conspirar per propiciar un cop intern a fi de fer-se seu el control de l’estat. Si bé no és cap secret que el Partido Popular prové directament de les diverses famílies franquistes, els sectors més durs tracten d’aprofitar la feblesa de Rajoy per impulsar un relleu en l’orientació política de l’estat. El cas Bárcenas, un secret a crits derivat de les diverses trames on les famílies del pinyol madrileny viuen en promiscuïtat entre el poder econòmic, polític, mediàtic i institucional, fa que personatges com Aznar, i molt especialment Esperanza Aguirre, tractin d’aprofitar-se de la situació.

Caldria no menystenir aquesta estranya conjunció astral. Aquests sectors, molt actius des d’un punt de vista ideològic, semblen conspirar per fer caure el sistema i presentar-se com a salvadors providencials. La seva voluntat, exhibida diàfanament en l’extensa literatura política processada mitjançant la FAES, expressa clares intencions de dur a terme la seva estudiada revolució conservadora. Si haguéssim de fer una comparació que ens facilités la comprensió del seu projecte polític, podríem denominar-lo Pinochetisme mesetari. Pinochetisme, perquè voldrien organitzar políticament Espanya d’acord amb una lògica profundament autoritària i cabdillista organitzada pel criminal xilè, d’aparença republicana i democràtica i essència neoliberal i autoritària. Un sistema econòmic fonamentat en un capitalisme despietat, que posés fi implacablement a qualsevol indici de drets socials, que administrés la dissidència com una qüestió d’ordre públic, que restringís al màxim llibertats individuals i que fes negoci amb les necessitats bàsiques de la ciutadania, prèvia pauperització massiva de quatre cinquenes parts de la gent, adobat amb dosis del reaccionarisme religiós inspirat pels sectors més rancis de la Conferència Episcopal. Un esperit que, d’altra banda, enllaça amb la tradició autoritària de matriu castellana, i que té un esperit imperial intolerant amb la plurinacionalitat de l’estat. No són elucubracions, es tracta, ras i curt, de seguir l’actuació d’Aguirre i els seus acòlits a la Comunidad de Madrid, amb la corrupta privatització dels serveis públics, sense altres límits que els que els imposa la, fins ara, arquitectura constitucional, o el tracte inhumà a manifestants, immigrants o discrepants.

Esperanza Aguirre, hàbilment retirada de l’escena pública mesos abans que esclatés l’anunciat escàndol Bárcenas, constitueix un perill seriós per a una democràcia espanyola ja molt tocada. A banda de la seva actuació, hi concorren elements que conformen una personalitat preocupant. Com passà amb Franco i Hitler, sobrevisqué a atemptats polítics, fet que sovint implica un sentiment de providencialitat i invulnerabilitat, una baraka que ha portat molts a un caràcter i visionari, terriblement letal per a una societat democràtica. I en aquest sentit, la lideressa no ha amagat mai la seva aspiració a exercir de Thatcher espanyola. No hem d’oblidar que la dama de ferro fracturà internament la societat britànica, i que la seva actitud il·luminada comportà un rastre de patiment i desolació.

Enfront d’aquestes perspectives inquietants, no existeix oposició. El PSOE, coresponsable de les renúncies de la Transició, llastat per un passat decebedor i un present depriment, no surt d’aquest guió d’autoritarisme i cabdillatge expressat en la impossibilitat d’acceptar la plurinacionalitat de l’estat o de presentar una alternativa socioeconòmica creïble. La veritable oposició només es percep des de la perifèria, car els únics amb una certa capacitat de plantar cara i alternatives a aquest autoritarisme mesetari provenen d’Andalusia (el SAT), l’activisme social (les PAH) i el sobiranisme català. I ni la suma d’aquestes forces, sovint incompatibles entre si, podria fer front a qui té les coses tan clares i està tan decididament mancat d’escrúpols per imposar la seva agenda.

En aquestes circumstàncies, l’única estratègia viable per evitar la catàstrofe és accelerar el procés de la independència. Abans que l’estat col·lapsi i líders providencials tractin de posar fi als “cicles de 36 anys” que assenyala Enric Juliana, segons els quals reapareix l’autoritarisme, una independència exprés és l’únic que ens pot deslliurar d’una probable etapa negra i cíclica de dictadura disfressada de república aznariana. En aquest sentit, des del passat 11 de setembre, hem estat deu mesos perdent el temps. Trencar amb Espanya és la fórmula més realista de deslligar-nos d’aquesta mena de pinochetisme mesetari que avui, des de la FAES, s’està dissenyant.

  1. Aquest bipartidisme que vostè comenta és veu acompanyat per tota una caterva d’altres agrupacions polítiques que sembla voler xupar un xic de poder. És patètic veure als d’ERC fent de comparsa a un corrupte més que presunte delinqüent com és en Rubalcaba… No en van tenir prou amb el Zapatero? Alguns els hi agrada fer el joc a la FAES i companyia. Segur que el joc de Catalunya es troba a les “Cortes españolas”? Realment, els catalans ademés de tropeçar amb una quarta pedra, ens agrada que se’ns caigui el cel a sobre!

    Atentament

  2. Benvolgut amic Xavier,

    molt interessant l’article. Només precisar que amb rigor ens trobem a la tercera restauració Borbònica, si entenem per primera la de Fernando VII després del regnat de José I; la segona la famosa de Cánovas, i la tercera de la Franco elegint com a successor a Juan Carlos I, per més humor amb l’oposició frontal de Joan de Borbó, que odiava al dictador, i tenia un pèssim concepte del seu fill JuanCa, que estava lluny (i per sota, aclaració per les víctimes de la ESO) en intel·ligència i dignitat del seu germà, el “Senequita”.

  3. Visca Catalunya i la resta tots messetaris… excepte quatre gats de la “perifèria” (menys espanyols per tant, i millors persones) i sobre tot si són nacionalistes o independentistes. Visca nosaltres que som els millors, ajpaña se hunde,
  4. Visca Espanya Antifeixista, los Dead Kennedys y el Baix Llobregat. Sí somos de pueblos distintos, que a estas alturas ya lo somos, ya nos daremos caricias a un lado y otro de la trinchera. Y no por la manga de criminales y corruptos que dirigen la Generalitat o el gobierno central… es más triste aún, pero vosotros día sí día también consideráis España un pais todo de barbaros y fachas. Insultais y os quejáis de los que hacen lo mismo. La diferencia: vuestra supuesta superioridad moral “civilizada” y repulsivamente norteña. Sois miserables. Me siento como una minoría oprimida… cuando antes la mayoría conviviamos y estabamos de acuerdo o no, pero por ideologias. Todo llegará. No nos quedaremos parados los que ni somos fachas ni de lejos, pero si queremos seguir compartiendo con el resto de España. Que ni es solo “meseta” (?), ni la derecha reaccionaria. Vamos, será que en Cataluña ya vivimos en socialismo libertario. Y debe ser que Italia solo es la mafia, Berlusconi y la extrema derecha. Vale, pues yo soy español, com a català nascut a Catalunya, como Malcom X era negro y se sentía orgulloso. Tienes una jeta de cemento, nacionalista.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!