Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

28 de maig de 2013
2 comentaris

La ultradreta com a símptoma

Tinc present algunes imatges d’infància i adolescència. Cap a finals dels setanta, gent uniformada, amb tall de cabell militar, cara de pocs amics, i rostres mig desencaixats, tractava de vigilar la societat en base a barres de ferro, amenaces, pallisses i, sobretot, intimidacions. El búnker, sabedor que els canvis de la Transició els durien vers la irrellevància, volien reclamar per la política dels fets consumats el seu paper dins la nova Espanya. Parapetats rere la disfressa de bomber i una retòrica socialitzant, disputaven (amb els guardaespatlles policials) el carrer.
Van començar a desaparèixer després del 23 F. No pas perquè fossin derrotats (al cap i a la fi, mai un fracàs tingué tant d’èxit), sinó perquè la Nova Espanya oferia oportunitats de recol·locació, via adaptació democràtica. 
Els antics falangistes (recordo que sovint n’hi havia un o dos per classe) es van reconvertir. La majoria dels que sabien llegir i fer servir una calculadora, van reacomodar-se en el règim. Es van poder incorporar silenciosament en política via Alianza Popular. Van modificar la retòrica sense canviar la dialèctica. El sistema els protegia. Havien estat amnistiats, i els seus privilegis, assegurats. 

Mentre el sistema de la segona restauració va romandre estable, en base al pacte entre elits. Van restar tranquils. De tant en tant es deixaven veure en algun episodi nostàlgic, tot i que sospito que es devien emprovar l’uniforme del partit únic davant del mirall, més que no pas al carrer. De fet, la major part van perdre pèl i engreixar-se, de manera que és probable que se’l deixessin oblidat. Havien complert amb la missió d’evitar que els demòcrates anessin massa lluny.
Ara les coses canvien. Entre les elits extractives hi ha una certa temença. La reconquesta del carrer per part de gent normal, emprenyada, i cada vegada més disposada a recuperar l’espai públic, que va assimilant algunes propostes més ètiques que revolucionàries, comencen a neguitejar-se. Ara que alguns volem sortir d’aquest estat d’escassa fiabilitat democràtica, s’inquieten.
És per això que tornen a treure les barres de ferro, les mirades desencaixades, les intimidacions. Fan de primo de Zumosol del partit governant. Comencen a fer pot perquè els seus caps es neguitegen. Senten el temor de la ruptura del règim. Que un nou sistema impliqui l’esmena a la totalitat de l’ordre vigent que tan bé els ha anat. Que algú els demani comptes per crims en el passat.
La presència pública i insultant de la ultradreta, al cap i a la fi, no és més que l’expressió de la por dels franquistes camuflats rere les institucions en aquests temps d’incertesa. 
  1. Com a minim és cert que davant d’aquests criminals feixistes embolcallats en la rojigualda (bandera enemiga d’Espanya i del poble espanyol), hi ha una estesa critica a la seva repugnant existència, crims i actuacions. Dic que me’n alegro que això passi,  ja que no representen a Espanya (ni Hitler a Alemanya), sinó al feixisme i la perversió de l’estat.

    El que em preocupa és que a Catalunya, Oriol Junqueras faci un homenatge a racistes i torturadors com els Germans Badia amb un grup com Unitat Nacional Catalana, de caràcter independtista neonazi (i que demana deportacions per espanyols – com Montserrat Carulla-, àrabs i “demás ralea”) dirigit per un ex membre de CEDADE, i amb  Boixos Nois propers al grup Casuals presents a l’acte, i ningú digui aquesta boca és meva. Excepte Unitat Contra el Feixisme (però aquests no actuen per fer propaganda independentista i criminalitzar Espanya, sinó que denuncien el feixisme vingui d’on vingui). El teu article, també està en la linia d’Unitat contra el Feixisme. Siguem bons.
     

  2. Quería decir que tu articulo está en la linea de Unitat Contra el Feixisme, para que no haya dudas. Además, es curioso de lo que yo he leido de la transición, que siempre hay una idea central: la ultraderecha intentó desetabilizar el camino de la transición. Yo siempre he pensado que lo acompañó desde dentro. Es decir, que no actuó para una involución, sino para una transformación con la que liquidar la ruptura: básicamente un sindicalismo no domesticado, la autonomía obrera como en Vitoria. Pero vamos, si en 1981, hasta el vampiro enemigo del pueblo español Juan Carlos dio un golpe de estado. La idea de que fracasaron en la transición es una falacia, como dejas caer. No sé lo que pensaría de eso el miembro de CEDADE con el que Junqueras homenajeó a los hermanos Badia. Y como Junqueras es un historiador tv3-indepe-cool-nacionalista- règim- ANC- superioritat moral, també podria dir la seva… No sé si aporto, je, amb perdó per als  de la Extrema Ceba, jaja…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!