Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

18 de març de 2010
2 comentaris

La temptació andorrana

Ja fa molts anys que segueixo els debats sobiranistes. He escrit en més d’una ocasió que cal celebrar la normalització del fet, la naturalitat creixent amb què la societat catalana acull el debat sobre la independència com a una opció legítima. També he escrit sovint, i fins a cert punt he defensat, la tria de la independència com un fet racional, que fóra bo desvincular-la de l’emocionalitat (no es prenen decisions correctes si estem massa condicionats pels sentiments) i associar-la al fet pragmàtic, a la conveniència individual i col·lectiva, a la presa de partit per una casella que sigui beneficiosa.
El gran aventatge que té l’opció independentista, el gran aliat dels sobiranistes és Espanya. El sistema de Transició, la Segona Restauració monàrquica, resulta difícilment defensable. Es tracta d’un estat sorgit del franquisme, i encara més, d’una concepció autoritària molt profunda. Els demòcrates espanyols, els amants de la llibertat, han d’estar molt insatisfets amb el seu propi estat. Han de sentir vergonya aliena per tenir com a cap d’estat a un membre de la monarquia digital (efectivament, fou nomenat a dit pel general Franco, medalla de bronze en el macabre campionat europeu de l’assassinat dels propis ciutadans.
Fetes aquestes salvetats, estic summament preocupat…
Els debats sobiranistes als quals assisteixo darrerament, sovint des d’aquestes pròpies planes de Vilaweb, són d’una superficialitat insultant. Excessivament economicistes. Poc respectuosos. Massa fonamentats en la creença i el prejudici. I sobretot, amb alguns projectes inquietants.
La principal preocupació rau en el tema fiscal. “Espanya ens espolia”. “Quan siguem independents, tot seran flors i violes”. “Serem una economia de l’hòstia!”. Tanmateix, pràcticament ningú no parla del model social que pot haver darrere una república catalana. Res, o poc, es parla, d’un model de benestar català. Ni de pensions. Ni de drets laborals. Ni de model educatiu. Encara pitjor. Molts dels qui agrada parlar d’independència no tenen precisament un bon judici de l’escola pública catalana, que ha estat la gran fàbrica de catalans. No oblidem que els docents hem produït tres milions de catalans gràcies a la inversió. Tampoc ningú no parla de sanitat.
De vegades tinc l’efecte que un percentatge important d’independentistes pateixen la temptació andorrana. Fer de Catalunya un paradís fiscal, com Andorra. On els impostos (especialment els progressius i a les empreses) siguin pràcticament inexistents, on els sindicats estiguin prohibits, i on els serveis públics estiguin en mans privades. Em preocupa que molta gent accepti al club del sobiranisme a algú com Sala Martín, partidari de l’esclavitud (perdó, el lliure mercat) o de que els rics ho siguin del cagar, culpabilitzant els pobres de la seva sort.
Malauradament, aquest error no és nou. És un fet que es repeteix des dels inicis de la història del nacionalisme de finals del XIX. I que es feu terriblement evident al llarg de la dècada dels trenta, on bona part del sector més radicalment independentisme sentia un classisme xenòfob contra la immigració, i, tret d’honroses excepcions com Macià, no tenia un projecte de cohesió social prou atractiu.
El projecte sobiranista ha d’ésser atractiu. Ha de sumar aquells que veuen que l’estat actual no els serveix. I sento desenganyar a molts. Si es vol bastir la independència, cal fer que surti rendible a tots. No només als botiguers. Això només es fa fent de Catalunya la Suècia mediterrània. Alts impostos directes, més alts que ara. Un percentatge molt elevat de persones treballant en el sector públic. Una escola, universitat, sanitat, electricitat, telecomunicacions públiques. Una intervenció pública. En cas contrari, no ens en sortirem. Andorra és molt bonica, encara que una mena d’Apartheid, un mal país per viure.

  1. Crec qie tens raó, damunt la taula s’hauria de posar un model d’estat consensuat entre totes les sensibilitats sobiranistes/independentistes. Dubto, però, que en aquests moments es doni aquest nivell de maduresa politica i d’amplitut de mires, i em dol.

    Toni Delgado

  2. La sensació que aquest debat que proposes està perdut és una sensació que s’apodera de mi quan veig amb la lleugeresa que s’ha passat de les campanyes per denunciar l’expoli fiscal a les campanyes del “nosaltres sols”. Estic fatigada. M’impressiona negativament sentir com els neoconservadors sobiranistes estan intentan atreure al pastís nacional les oligarquies econòmiques, per fer-ne un negoci que substitueixi l’expoli espanyol per l’expoli d’aquestes oligarquies.
    Per dir-ho d’una altra manera: al llarg els meus anys (i son bastants) de lluita democràtica, anti-feixista i independentista, no tinc cap mena de dubte que si la sobirania ens ha de portar un Departament d’Economia i Finances dirigit per en Sala-Martín … no m’acaba d’interessar. M’estimaria més que el dirigís en Josep Olivé o bé en Vicenç Navarro … crec que en un apunt teu això ho vas reflexionar i vaig trobar que era el que jo pensava, però no sabia com expressar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!