Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

23 de juliol de 2012
0 comentaris

SANTA ESGLÉSIA CATEDRAL DE VALÈNCIA (7)

     La Capella del Sant Calze: és una de les obres més notables del gòtic de València. Aquesta capella la manà construir el bisbe Vidal de Blanes (1356-1369). En un principi es dedicà per a Aula de la càtedra de Teologia. La docència es confià als dominicans, entre els quals figurà sant Vicent Ferrer. S’utilitzà, al mateix temps, com a Aula Capitular, per tal de deliberar el capítol canonical. En algun moment també se celebraren les corts reials. El 1496 s’uní per mitjà d’un corredor amb l’edifici de la Catedral, al costat de la torre del Micalet, i formaren un sol cos.

     La planta de la Capella del Sant Calze és quadrada i de parets llises. Està coronada per una elevada volta de creueria nervada en forma d’estrelles. Unes grades de pedra, adosades al mur, recorden la primera utilitat a la qual estigué dedicada.

     En la part central es troba el retaule de pedra d’alabastre, format per dotze esplèndids relleus florentins de Giuliano Poggibonsi, que en la part superior representen escenes de l’Antic i Nou Testament, intercalades entre si.

     En les parets es troben adosades dos trossos de la cadena que es trobava al port de Marsella i que dugé d’allí el 1497 el rei Alfons el Magnànim. També es troba en la paret col.locat el “Triomf de l’eucaristia i l’expulsió dels moriscos”, obra de Vicent López.

     En la fornícula central, emmarcat en el retaule gòtic, es troba la relíquia del Sant Calze del Sant Sopar, obra notable formada per la copa superior, en forma de bol, de pedra d’àgata, i els encastos de perles, amb el seu nuc i anses d’or que uneixen la copa amb el peu.

     El 26 de setembre de 1399 el rei Martí L’Humà rebé la relíquia dels monjos de Sant Joan de la Penya, i el 18 de març de 1437 es lliurà a la Catedral. El 1916 per disposició de l’Arquebisbe Valerià Menéndez Conde (1914-1916) es posà a la veneració dels fidels. 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.