Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

5 de desembre de 2014
0 comentaris

Santa Anna d’Albal

El viatger inicia el tram “la Defensa del Sud” i acompanyat pel Sit s’adreça cap a Oriola, travessant València, Benestússer, Alfafar, Massanassa i Catarroja, i detenint-se a Albal, poble regat per les sèquies Reial del Xúquer i de Favara. Allí en la frontera pinada i davall la mirada de l’ermita descansa el pelegrí.

Ascendeix cap a ell la llum irradiada per la memòria: corria l’any 1289 quan un pastor de Torrent caminant amb el seu ramat s’adormí profundament i en despertar trobà en la cavitat del tronc retorçut d’una olivera la imatge de santa Anna, amb la Mere de Déu Xiqueta en els seus braços.

Aquell indret fou venerat per les persones de la comarca, alçant-se el 1894 l’edifici actual d’estil neogòtic. Aquest té façana amb atri de sis arcs apuntats, sobre els quals s’alcen tres cossos delimitats per dues agulles en els cantons amb remat de capitell i faldons i dues pilastres embegudes entre les quals s’alça l’espadanya amb la seua campana de 1723 i la creu. L’interior és de planta rectangular, volta de creueria, cor als peus i quatre capelles laterals cobertes per voltes d’arista, s’hi venera entre altres les imatges dels patrons de la localitat: Santa Anna i Sant Blai. La imatge de la “Santanneta” fou reconstruïda el 1939 sobre els fragments profanats durant la Guerra Civil, abandonant el lloc solament en comptades ocasions: durant el còlera, el 1964, 1989 i 2014.

L’edifici a més compta amb la casa de l’ermità i en la part posterior es conserva un rebrot de l’olivera on fou trobada la imatge.

Lectura: Eclesiastés 44, 10-15


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.