Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

11 de juliol de 2012
General
0 comentaris

SANT BENET

     Avui l’Església Catòlica celebra la festivitat de Sant Benet, fundador de l’orde religiós que duu el seu nom i més conegut com a “benedictins o benedictines”. Si consultem l’ECatalana veurem que la definició de benedictí és monjo que segueix la regla de Sant Benet. 

     Us deixe ací el que diu l’Enciclopèdia Catalana sobre aquest sant:

 Benet [sant] [festa: 21 de març]

Núrsia ?, Úmbria, segle V — Montecassino, Laci, d 547

Abat, fundador de monestirs i organitzador de la vida monàstica a Occident.

Era de família noble de la regió romana de Núrsia. Començà a estudiar lletres i potser dret, a Roma. 

San Benet en un retaule de Jaume Bacó, a la catedral de València – ©Fototeca.cat

Ben jove, però, es retirà a fer vida eremítica en una cova de Subiaco. Elegit abat de Vicovaro, els monjos intentaren d’emmetzinar-lo pel fet d’haver exigit una disciplina més estricta. El seu renom li atragué tot seguit nombrosos deixebles a Subiaco, els quals organitzà en una dotzena de monestirs entorn de les ruïnes aprofitades de la vil·la imperial de Neró al costat del llac artificial que barrava l’Aniene. Tingué dos deixebles, nobles romans, Maur i Plàcid. Benet, per fugir de les ires d’un rector veí, deixà, sembla, Maur a Subiaco i emigrà amb uns quants deixebles cap a Montecassino, on fundà un monestir més important, potser entorn del 530. Una germana seva, Escolàstica, dirigí un monestir femení no gaire lluny del seu. Els deixebles augmentaren encara considerablement, la qual cosa li permeté de fundar un monestir a Terracina i potser un altre a Roma (Laterà?). Per tal d’organitzar-los escriví una regla (regla de sant Benet), codi fonamental de vida monàstica (benedictí). Es dedicà intensament a la predicació entre els pagans de la rodalia, encara nombrosos.

L’única biografia antiga que hom coneix de Benet és la que li dedicà el papa Gregori I en el llibre segon delsDiàlegs. Hi són narrats molts fets meravellosos obrats per Benet, probablement embellits per Gregori amb vista a l’edificació popular.

Benet rebé la visita del rei got Tòtila vers el 546 i el reprengué durament pels estralls comesos a tot Itàlia. Predigué la caiguda de Roma aquell mateix any. El consultaven i el veneraven bisbes i abats del sud d’Itàlia per les seves grans qualitats.

Sembla que morí un 21 de març cap a mitjan s VI. Montecassino i Fleury-sur-Loire es disputen la possessió de les seves relíquies. Tanmateix, la translació a Fleury (celebrada l’11 de juliol) sembla ésser llegendària, inventada al final del s VIII. Les excavacions efectuades a Montecassino abans del 1947 donaren per resultat la descoberta del seu sepulcre original.

El 1958 Benet fou declarat pare d’Europa i patró d’Occident. En l’art hom el representa vestit d’abat, sovint amb emblemes que recorden els seus miracles.

PD: Pel que fa a la data de la festa (a l’article el dia 21 de març), cal dir, com també assenyala l’article que l’11 de juliol fou el dia que tingué lloc la translació a Fleury, translació inventada al final del segle VIII. I tot seguit, també extret de l’EC, us deixe el llistat de les Abadies Benedictines dels PPCC.

 

BENEDICTINS D’ABADIES DELS PAÏSOS CATALANS
Abats de Sant Cugat del Vallès
Abats de Sant Joan de les Abadesses
Monges i abadesses de Sant Joan de les Abadesses
Monjos de Montserrat
Monjos i abats de Banyoles
Monjos i abats de Sant Cugat del Vallès
Monjos i abats de Sant Esteve de Banyoles
Monjos i abats de Sant Feliu de Guíxols
Monjos i abats de Sant Martí del Canigó
Monjos i abats de Sant Miquel de Cuixà
Monjos i abats de Sant Pere de Rodes
Monjos i abats del monestir de Ripoll
Monjos i abats d’altres monestirs benedictins catalans
Monjos i abats d’Arles


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.