Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

21 de setembre de 2019
0 comentaris

Aprofundir en democràcia. Molt més que anar a votar (i II)

Compromís amb els Drets Humans

Enfortir la societat civil i la cultura democràtica exigeix un compromís per la defensa dels Drets Humans, especialment en àrees com els drets de la dona, les minories ètniques o culturals, els marginats i els empobrits, la pau i el desarmament militar, la defensa de la Natura… Cal saber conjugar l’assistencial amb el reivindicatiu i exigir canvis que facen menys necessària l’ajuda assistencial.

“La solidaritat ha de conjugar la compassió amb la consciència política, la tasca assistencial i propera al poder amb la visió lúcida de les determinacions estructurals. … La defensa i l’avanç cap a un estat social requereixen consciència i capacitat d’actuació política” (José Ma Mardones)

Enfortir la societat amb valors nous

Per a aprofundir en una democràcia deliberativa i participativa cal que puge el nivell moral de la ciutadania que produeix un canvi del nostre estil de vida; que existisquen cada vegada més grups organitzats amb capacitat per a contagiar i conscienciar la resta cap a la solidaritat global i cap a un mode de vida més auster i menys consumista; que ens deixe un espai major per a conrear i apreciar altres dimensions de la vida personal i col.lectiva. Especialment cal l’esforç per la justícia que garantesca uns nivells d’igualtat semblants per a tots a tot el món.

Calen grups i més grups units en xarxes i capaços de viure ja valors nous com alternativa a la banalització, la superficialitat, el consumisme, la massificació, la indiferència davant el mal… Una societat és més democràtica i participativa quan té més grups socials intermedis. Aquests grups han d’imaginar noves formes i estratègies, doncs tot el que pot ser imaginat o somiat, pot ser realitzat. Com diu Benina en la novel.la Misericordia de Benito Pérez Galfdós: “Dic que no hi ha justícia, i per tal que la hi haja, somiarem tot el que ens done la gana, i somiant, un suposar, durem aci la justícia”.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.